Αγρίνιο: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δικαιούχους εργατικών κατοικιών ανακοίνωσε ο κ.Νεφελούδης (φωτο-βιντεο)

  • Διήμερη επίσκεψη στο Αγρίνιο  πραγματοποιεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Νεφελούδης. Το απόγευμα ο κ.Νεφελούδης  παραχώρησε συνέντευξη τύπου στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αιτωλ/νιας σχετικά με τις   νέες ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια του οργανισμού εργατικής κατοικίας.

Τον κ. Νεφελούδη συνόδευαν υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου ενώ παραβρέθηκαν η βουλευτής Αιτ/νίας του ΣΥΡΙΖΑ κα.Μαρία Τριανταφύλλου, το μέλος της Νομαρχιακής του κόμματος Παντελής Ζέρης και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου Σπύρος Πλάκας.

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου Σπύρος Πλάκας ενημέρωσε τον κ.Νεφελούδη για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή.

 

Όπως εξήγησε ο κ.Νεφελούδης ο ΟΕΚ από το 1954 συνολικά έκτισε 52.000 σπίτια (εργατικές κατοικίες) εκ των οποίων για τις 32.000 υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που έχουν οδηγήσει σε ομηρία χρόνων τους δικαιούχους – οικιστές. Πρόκειται δηλαδή για το 70% των εργατικών κατοικιών που ανεγέρθησαν και όπως τονίστηκε δεν μπορεί παρά να εγείρονται ερωτηματικά για τον χαρακτήρα της κοινωνικής αυτής παροχής.
Από τους 32.000 οικιστές όπως τόνισε ο Γ.Γ. του Υπ. Εργασίας δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήριο. Η δεύτερη κατηγορία είναι αυτοί που έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια και είναι σε εξέλιξη ο χρόνος αποπληρωμής με μεγάλο όμως αριθμό να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις προβλεπόμενες δόσεις, για την οποία συνολικά στη χώρα αφορά σε 22.000 οικογένειες . Και η τρίτη κατηγορία αφορά σε 8.500 περιπτώσεις που έχουν λάβει οριστικά παραχωρητήριο κι έχει παρέλθει η 20ετία ήτοι ο αριθμός των 240 δόσεων που προέβλεπε το παραχωρητήριο όμως δεν κατόρθωσαν να αντεπεξέλθουν κι έχουν δημιουργήσει χρέη.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά χρειάστηκε ένας χρόνος εργασίας στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να συλλέγουν όλα τα στοιχεία και να εξευρεθεί λύση με συγκεκριμένες αποφάσεις για την κάλυψη όλων των περιπτώσεων, που ωστόσο στο σύνολό τους όπως αποδείχθηκε πέρα των άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και να πληρώσουν μια υπερκοστολογημένη παροχή.
Ο κ. Ανδρέας Νεφελούδης ανακοίνωσε ότι ο μέσος όρος ανά τετραγωνικό μέτρο που κοστολογούσε ο ΟΕΚ αυτές τις κατοικίες ήταν 718 ευρώ ανά τετραγωνικό ξεπερνώντας και την τιμή της ελεύθερης αγοράς ενώ έφτανε σε διάφορες περιοχές έως και τα 1000 ευρώ το τετραγωνικό και τα 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό!.
Αυτό συνέβαινε διότι ο χρόνος παράδοσης κατά κανόνα ξεπερνιόνταν κατά 2 με 3 χρόνια και στο διάστημα αυτό όπως τονίστηκε γινόντουσαν αναθεωρήσεις, υπερτιμολογήσεις, φτάνοντας στο τέλος να συγκαταλέγει στην τιμή για την κάλυψη αυτών των ποσών έως και τη γη ακόμη κι αν αυτή είχε δωρεάν παραχωρηθεί από Δήμους, είτε είχε απαλλοτριωθεί με χαμηλές τιμές του δημοσίου, είτε υπήρξε ακόμη και αγορά γης υπερτιμολογημένη.
«Πρέπει να γίνει αντικειμενική η σχέση του ΟΕΚ με τον πολίτη. Δεν το κάνουμε για λόγους λαϊκισμού. Αλλά διότι στο φινάλε- φινάλε δίναμε τα λεφτά μας όλοι μας οι εργαζόμενοι υπέρ ΟΕΚ και τα αποθεματικά του διότι πολλά έχουν ειπωθεί τα προστατέψαμε από τα νύχια του Βενιζέλου και το PSI. Και σήμερα ο ΟΕΚ θα μπορέσει να πάρει πίσω χρήματα από αυτά που έχει δώσει μέχρι σήμερα διότι συνολικά η οφειλή κοστολογείται σε 380 εκατ. ευρώ, και ένα μεγάλο ποσοστό θα επιστρέψει διότι ο πολίτης με άλλους όρους και τιμές θα πληρώσει ώστε να πάρει το παραχωρητήριο που έως σήμερα το στερούνταν. Θέλουμε να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν επιτέλους αυτό που τους ανήκει με καθεστώς αξιοπρέπειας και χωρίς πολιτική ομηρία χωρίς να οι άνθρωποι να ελπίζουν στο μέλλον ή να εγκαταλείπουν διότι δεν δίνονταν το παραχωρητήριο και είχαν εφεύρει ένα υβρίδιο, το προσωρινό όπως το είχαν ονομάσει παραχωρητήριο, ώστε να διατηρούν την κατάσταση αυτή…», εξήγησε ο κ. Νεφελούδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Νεφελούδης τόνισε πως στην  Αιτωλοακαρνανία υπάρχουν επί το πλείστον παλαιοί οικιστές, οι οποίοι θα ωφεληθούν περισσότερο από τις νέες  ρυθμίσεις για την  αποπληρωμή του σπιτιού τους. Για παράδειγμα  οι οικιστές των εργατικών κατοικιών Σταδίου θα ωφεληθούν και ως προς την τιμή του σπιτιού τους, αφού τα κτίρια του ΟΕΚ στην περιοχή αυτή είναι από τα νεότερα.

Σήμερα, Τρίτη 30/05/2017 ο κ.Νεφελούδης θα επισκεφθεί  στις 9:00 πμ το ΣΕΠΕ και στις 10:30 πμ τον ΟΑΕΔ και θα έχει συνάντηση με την διοίκηση του ΟΑΕΔ Αγρινίου

 

Σχετικά Άρθρα