Οριστική είναι πλέον η συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Θέρμου στο Ειρηνοδικείο του Αγρινίου.Το θέμα αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θέρμου μετά την ερώτηση του Επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θεόδωρου Κασόλα προς τη δημοτική αρχή.
“Με την υπ’ αριθμ. 3432/2017 απόφαση από το Γ΄ τμήμα του ΣτΕ συγχωνεύτηκε τελεσίδικα το Ειρηνοδικείο Θέρμου στο Ειρηνοδικείο Αγρινίου.Άλλη μια δομή η οποία χάνεται από τον δήμο μας. Το επιβεβαίωσε ο κ. Κωνσταντάρας στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/04/2018 ΌΤΑΝ υπεβλήθη ερώτηση για το θέμα” σχολιάζει στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ.Κασόλας.
Να θυμίσουμε ότι το θέμα των συγχωνεύσεων ξεκίνησε το 2012 επί Υπουργίας Αντ. Ρουπακιώτη με βασικό κριτήριο για τη συγχώνευση, την εξοικονόμηση δαπάνης σε ετήσια βάση περί το ένα εκατ. ευρώ, αλλά και τον μικρό αριθμό έκδοσης δικαστικών αποφάσεων. Ο Δήμος Θέρµου και ο τότε δήμαρχος Θ.Πορφύρης είχε εναντιωθεί στην απόφαση και είχε παρασταθεί ενώπιον του Συµβουλίου Επικρατείας κατά την δικάσιµο της 20η Μαρτίου 2014 , όπου συζητήθηκε το δικόγραφο της αιτήσεως Ακυρώσεως του Π.Δ. με το οποίο καταργήθηκαν ειρηνοδικεία μεταξύ των οποίων και του Θέρμου όμως η απόφαση δεν άλλαξε.
Είναι γεγονός σύμφωνα και με κατοίκους της περιοχής ότι ο µεγάλος αριθµός πολιτικών και ποινικών υποθέσεων εξυπηρετούνταν και εκδικάζονταν από το Ειρηνοδικείο Θέρµου , το οποίο λειτουργούσε και ως Πταισµατοδικείο και ως Μεταβατικό Μονοµελές του Αγρινίου και πως τώρα που οι υποθέσεις αυτές θα διαβιβαστούν στο Ειρηνοδικείο Αγρινίου , καθώς και οι ποινικές στα αντίστοιχα Πταισµατοδικεία και Μονοµελή , τότε θα υπάρξει συµφόρηση υποθέσεων , συνεχείς αναβολές των υποθέσεων αλλά και µεγίστη ταλαιπωρία για όλους τους κατοίκους της περιφέρειας του Ειρηνοδικείου Θέρµου που καλύπτει πέραν των 22 τοπικών κοινοτήτων , του οικισµού Θέρµου , των 22 οικισµών του , τις υποθέσεις , στο Ειρηνοδίκη Θέρµου υπάγονται και Τοπικές Κοινότητες τους τέως δήµου Παραβόλας , όπως ο Σπαρτιάς , το Λαµπίρι , η Καλλιθέα , η Νεροµάνα , ο οικισµός Δογρής , η Τοπική Κοινότητα Κρύου Νερού και πολλοί οικισµοί οι οποίοι βρίσκονται στην πιο ορεινή γεωγραφική ενότητα του Νόµου Αιτωλ/νιας . Ενδεικτικά κάποιος πολίτης που έχει υπόθεση από το Αργυρό Πηγάδι ή άλλη τοπική κοινότητα του δήµου Θέρµου για να φτάσει στο Αγρίνιο θέλει 3,5 ώρες , γεγονός απαγορευτικό για τις σηµερινές συνθήκες .
- Νεότερη ενημέρωση
Στο σχετικό θέμα παρεμβαίνει με ανακοίνωση της η δημοτική αρχή Θέρμου αναφέροντας
Για την πραγματική διάσταση του θέματος οφείλουμε όμως δημόσια να ανακοινώσουμε , ότι :
1) Την Αίτηση Ακυρώσεως Ενώπιον του Συμβουλίου Επικρατείας που κατέθεσε ο Δήμος Θέρμου, την συνέταξε ο σημερινός Δήμαρχος και κατατέθηκε αυτή στις 10-12-2012 , χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο , γιατί ήξερε να βοηθάει ανιδιοτελώς και όχι να υπονομεύει .
2) Ο σημερινός δήμαρχος ήταν ο εισηγητής του θέματος για την επαναλειτουργία του Ειρηνοδικείου Θέρμου , ως δημοτικός σύμβουλος στη συνεδρίαση του Δ.Σ Θέρμου της 28-2-2014 και λήφθηκε τότε υπ’αρ. 28/2014 ομόφωνη απόφαση .
3) Το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου στις 19-6-2015 επανέλαβε δια της υπ’αρ. 113/2015 αποφάσεως του με Εισηγητή τον Δήμαρχο την ανάγκη για επανασύσταση και επαναλειτουργία ως αυτόνομου του Ειρηνοδικείου Θέρμου .
4) Η συζήτηση της Αιτήσεως Ακυρώσεως του Δήμου Θέρμου συζητήθηκε στις 25-5-2017 στην οποία παραστάθηκε ο Δήμος Θέρμου με δικηγόρο , τον οποίο όρισε με απόφαση της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και είναι αναληθές ότι συζητήθηκε στις 20 Μαρτίου …;; ( το ρεπορτάζ δεν αναφέρει έτος ) .
5) Το Ειρηνοδικείο Θέρμου δεν συγχωνεύτηκε με την έκδοση της 3432/2017 αποφάσεως από το ΣτΕ , αλλά με το υπ’αρ. 110/2012 (ΦΕΚ Α 193/10-10-2012 Π.Δ) και κατόπιν του υπ’αρ. 3/24-11-2011 Πρακτικού της Ολομέλειας του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος . Δηλαδή η συγχώνευση ουσιαστικά έγινε στις 24-11-2011 .
6) Εκτός της υπ’αρ. 3432/2017 αποφάσεως του ΣτΕ που απορρίπτει την Αίτηση Ακυρώσεως του Δήμου Θέρμου , εκδόθηκαν οι υπ’αρ. 3430/2017, 3431/2017 και 3429/2017 όμοιες αποφάσεις του ΣτΕ , με τις οποίες απορρίπτονται οι αντίστοιχες αιτήσεις κατά της συγχώνευσης των οικείων Ειρηνοδικείων, του Δήμου Χερσονήσου Ηρακλείου Κρήτης , του Δ.Σ Λασιθίου ( Ειρ. Τζερμιάδων) και του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών .
Τέλος , να σημειώσουμε ότι η μάχη της δημοτικής αρχής Θέρμου για την επαναλειτουργία υπηρεσιών και δομών στην πόλη μας , είχε ως αποτέλεσμα την επανασύσταση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου (ΚΠΕ) στις 22-12-2014, το οποίο είχαμε παραλάβει με την ένδειξη «Κλειστόν» επί τετραετία και σε διάρκεια μόλις δυο μηνών από την ανάληψη της διακυβέρνησης του δήμου κάναμε πράξη την επαναλειτουργία του .