Δεν εγκρίθηκε τελικά το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος πόρου για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου, το οποίο συζητήθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο. Κατά της απόφασης ψήφισαν 19 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και προστέθηκε μια ακόμη αρνητική ψήφος, αυτή του Νίκου Γκρίζη ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την παράταξή του ενώ 17 σύμβουλοι της πλειοψηφίας έδωσαν θετική ψήφο.
Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου έθεσαν βροχή ερωτημάτων τόσο στην ηγεσία της ΔΕΥΑΑ όσο και στην δημοτική αρχή αναφορικά με το συγκεκριμένο “τέλος”. Οι περισσότερες εξ αυτών επέκριναν την τακτική που ακολούθησε η δημοτική αρχή στο θέμα αυτό αφού τον περασμένο Ιούνιο του 2019, όπου είχε συζητηθεί το θέμα είχε αποφασιστεί να μην γίνει δεκτή η επιβολή του από το δημοτικό συμβούλιο και μάλιστα να διεκδικηθούν αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων της. Η κριτική εστιάστηκε στο γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν διεκδίκησε αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, τόσο το τελευταίο 6μηνο όσο και την τελευταία 5ετία και δεν προσέφυγε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης που ακύρωσε την απόφαση του Δ.Σ και μάλιστα αυτή η ακυρωτική απόφαση δεν έφτασε ποτέ στα χέρια των δημοτικών συμβούλων, όπως σχολίασε ο κ.Κουτρουμάνος και προφανώς ενημερώθηκαν μέσα από το ρεπορτάζ του agriniosite.gr ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Ο κ. Κουτρομάνος αποκάλυψε επίσης ότι το τέλος για να πληρωθεί πρέπει το νερό του δήμου αλλά και τα ρέματα να είναι χαμηλής ποιότητας, πράγματο οποίο που δε συμβαίνει στο Αγρίνιο!
Πρόκειται για ένα τέλος που μπορεί να επιβάλλεται σε όλες τις ΔΕΥΑ, πολύ χαμηλού κόστους που “χάνεται” βεβαίως στη στρογγυλοποίηση όμως υπήρξε σθεναρή αντίδραση από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης αφού δεν είναι δυνατόν να επιβάλλονται στο δήμο Αγρίνιο μόνο χαράτσια που αφορούν το νερό με το σκεπτικό ότι παρά το πλούσιο υδατικό απόθεμα και την εκμετάλλευση του δεν αποδόθηκαν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή και δεν διεκδικήθηκαν από την δημοτική αρχή, την στιγμή μάλιστα που ανοίγει ξανά το θέμα της εκτροπής του Αχελώου. Αυτό βρήκε σύμφωνο και τον πρώην αντιδήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, Νίκο Γκρίζη ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την παράταξή του, λέγοντας ότι “δεν είναι δυνατόν να μιλάμε σήμερα για επιβολή τέλους και την ερχόμενη Δευτέρα να συζητήσουμε σε αυτή την αίθουσα το θέμα της εκτροπής του Αχελώου”.
“Όσοι ήμασταν τον Ιούνιο εδώ εκφράσαμε μια άποψη, η οποία διατυπώθηκε μέσω της ομιλίας του δημάρχου, τότε. Όλοι ήμασταν τότε σύμφωνοι και σήμερα νομίζω . Ακούω ότι την Δευτέρα θα έχουμε συζήτηση για τον Αχελώο και ότι υπάρχει ήδη διαδικασία μέσω δήμου, Περιφέρειας και άλλων φορέων να τοποθετηθούμε και να αντιδράσουμε πάνω στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου το οποίο με αποφάσεις του ΣτΕ ως γνωστόν ακυρώνουν το έργο. Και εμείς σήμερα πάμε να ψηφίσουμε ένα τέλος και την Δευτέρα θα έρθουμε εδώ σε αυτή την αίθουσα να πούμε ότι δεν θέλουμε να εκτραπεί ο Αχελώος. Αλλά τα τέλη τα οποία ψηφίζουμε, τα οποία είναι εις βάρος μας, ενώ θα έπρεπε να μας έχουν δοθεί οφέλη εδώ και πολλά χρόνια, δεν τα διεκδικούμε, δεν τα έχουμε διεκδικήσει ποτέ και τα αφήνουμε στην τύχη τους” είπε με νόημα ο κ.Γκρίζης.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Κώστας Κιτσοπάνος ο οποίος είπε μεταξύ άλλων, ότι, η επιβολή του τέλους θα πρέπει να εφαρμοστεί, αν θέλουμε να είμαστε νόμιμοι και διευκρίνισε, όπως και υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑ, πως αν δεν γίνει αυτό ενδεχομένως θα υπάρξουν προβλήματα, μιας και από την εφαρμογή του εξαρτώνται τόσο ο προϋπολογισμός όσο και το τεχνικό πρόγραμμα .Είπε ακόμη πως το ύψος του τέλους καθορίζεται από την Αποκεντρωμένη και η σημερινή απόφαση αφορά το έτος 2020 και πως είναι σχεδόν μηδαμινό, χωρίς να μπορεί όμως να πει με βεβαιότητα πόσο και αν θα διαφοροποιηθεί στο μέλλον. Τέλος υπογράμμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος προστίμου έως 600.000 ευρώ, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση.
Αναρωτήθηκε, η κ.Σταρακά, τι άλλαξε μέσα σε έξι μήνες και τώρα το σώμα καλείται να αλλάξει στάση.
Εάν επιθυμούσε η δημοτική αρχή να μην υπάρξουν συνέπειες από την μη ψήφιση του τέλους θα μπορούσε να είχε περάσει η απόφαση, από τον Ιούνιο του 2019 που είχε μάλιστα και πλειοψηφία η δημοτική αρχή και δεν είχε την ανάγκη από τους ψήφους της αντιπολίτευσης, είπε με νόημα η Χριστίνα Σταρακά και συνέχισε λέγοντας “δεν το έκανε ενώ γνώριζε τους κινδύνους και έρχεται τώρα να το κάνει με εκβιαστικό τρόπο”!
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», Σταύρος Καμμένος στάθηκε επίσης στον εκβιαστικό τρόπο, υποστηρίζοντας πως η δημοτική αρχή πρέπει να πάρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη και να ψηφίσει το τέλος , μιας και ήταν αυτή που δεν έκανε ένσταση στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
- Νανά Θεοδωροπούλου