Φυσικά υπάρχουν αλλά είναι άγνωστοι. Εκτός από τους εμπρηστές υπάρχουν και άλλοι υπεύθυνοι. Αυτοί που δεν φρόντισαν να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες εδώ και 60 χρόνια, οπότε η καταστροφή των Δασών δεν θα είχε συντελεσθεί. Κάποιοι είναι υπεύθυνοι, αν υπάρχει φυσικά Νομοθετικόν πλαίσιον περί αυτού. Αν οι αντιπυρικές ζώνες ήταν στα πλαίσια προστασίας των Δασών, άνευ Νόμου, τότε υπεύθυνοι είναι εκείνοι οι
οποίοι δεν Νομοθέτησαν την βασικήν αυτήν διάταξη για την σωτηρίαν των Δασών μας. Αν υπάρχει ρητή διάταξη γιατί δεν εφηρμόσθη τόσα χρόνια; Κάθε χρόνον έπρεπε να ανοίγονται πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και η συνοχή των Δασών να διακόπτεται σε «ασφαλή δασικά οικόπεδα». Αναφορά των ζωνών έγινε επ’ ευκαιρία των προσφάτων καταστροφικών πυρκαγιών. Οι δημοσιογράφοι γιατί δεν έθιγαν το θέμα καθημερινώς επί έτη από τις εκπομπές τους; Προσωπικώς το θίγω πέραν της τριακονταετίας, αλλά σε ώτα βαρυκόων! Επίσης αναφέρω και την ενδυνάμωση των αντιπυρικών ζωνών, αλλά πάλι σε βαρύκοους τα όσα γράφω. Η ταχύτητα με την οποίαν καίγονται τα δάση μας δεν είναι επιτρεπτή, όπως άκρως απαράδεκτη είναι και η έκταση των καιομένων σε κάθε πυρκαγιά που θα εκδηλωθεί. Φέτος θα υπερβούμεν το 1,5 εκατομμύρια στρέμματα καμμένα Δάση το οποίον σημαίνει ότι ούτε σε 1.000 χρόνια δεν θα έχει επανέλθει!!!
Η χρήση των εναερίων μέσων μας προβληματίζει. Γιατί δεν είναι έντονη; Το Ρωσικόν Ιλιούσιν χωρητηκότητος 44 τόννων νερού ισοδυναμεί με τριάντα ελικόπτερα του 1,5 τόννου. Αν αυτό εκινείτο απαύστως μαζί με τα υπόλοιπα που έχομεν .λένε 17, η φωτά δεν θα έσβηνε αμέσως;; Αν υπήρχαν δε και αντιπυρικές ζώνες στα παρθένα Δάση δεν θα καιγόταν παρά ολίγα στρέμματα.
Οι απορίες μας που είναι και ερωτήσεις, είναι γιατί καίγονται τόσον γρήγορα τα Δάση. Μερικοί λένε ότι ένοχος είναι ο άνεμος. Φυσικά είναι αλλά κάπου πρέπει να τον νικήσομεν.
Ακόμα ερωτώμεν. Γιατί καίγονται τα σπίτια και δεν γίνεται προστασία των ακραίων από αντιπυρικές ζώνες με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς, αφού δεν προβλέφθηκε ενωρίτερον;;
Σε έκθεση του WWF Ελλάς αναφέρεται ότι την 20ετίαν 1987 – 2007,άλλαξαν μορφήν 6.000.000 στρέμματα Δασών. Σε άλλον σημείωμα θα αναλύσομεν αυτήν την αλλαγήν. Έχει ενδιαφέρον.
Μιχαήλ Στρατουδάκης