Δεν είναι λίγα στο Αγρίνιο τα κτίρια, με αρχιτεκτονική, ιστορική ή συναισθηματική αξία που θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί. Αρκετοί παλιοί Αγρινιώτες αναπολούν αρκετά παλιά υπέροχα κτίρια που δεν υπάρχουν πια, χαρακτηριστικά μιας ιστορικής πόλης που έχασε τον χαρακτήρα της στο όνομα της ανάπτυξης και μιας στρεβλής αντίληψης περί εκμοντερνισμού. Κτίρια που αν είχαν διατηρηθεί η εικόνα του Αγρινίου θα ήταν διαφορετική, σίγουρα ομορφότερη.
Ισως για αυτό υπάρχουν αντιδράσεις και για την απόφαση κατεδάφισης του αρχοντικού Καμποσιώρα
Αγρινιώτες διαμαρτύρονται για την απόφαση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Αιτωλοακαρνανίας κατεδάφισης του αρχοντικού Καμποσιώρα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τάσου Παναγόπουλου και Αγίων Αναργύρων.
- Τι αναφέρουν στην επιστολή
Με μεγάλη μας λύπη, πριν από λίγο καιρό, πληροφορηθήκαμε σχετικά με την επικείμενη κατεδάφιση του αρχοντικού Καμποσιώρα που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τάσου Παναγόπουλου και Αγίων Αναργύρων.
Συγκεκριμένα, στη 10η συνεδρίαση για το έτος 2021 του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Αιτ/νίας που έγινε στις 4-8-2021 συζητήθηκε ως θέμα και “η με αριθ. πρωτ. Σ.Α. 388761 Αίτηση με θέμα: ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΜΕ ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΙ ΙΣΟΓΕΙΩΝ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΑΚΑΛΥΠΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1955, ιδιοκτησίας Καμποσιώρα Ευάγγελου & Καμποσιώρα Κωνσταντίνου, επί της οδού Αγίων Αναργύρων 4, στο Αγρίνιο”.
Φυσικά το ίδιο το κτίριο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της πόλης μας, ενώ ο τεράστιος κήπος του αποτελεί έναν από τους τελευταίους, ελεύθερους χώρους πρασίνου, στο ακραία τσιμεντοστρωμένοκεντρο της.
Είναι πραγματικά θλιβερό το γεγονός ότι κτίρια όπως το συγκεκριμένο, αντί να τυγχάνουν αντίστοιχου σεβασμού, κατεδαφίζονται σαν το οποιοδήποτε παράπηγμα, δίνοντας τη θέση τους σε πολυκατοικίες μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής και αμφιβόλου αισθητικής.
Πέρα από την ιστορική σημασία του ζητήματος, να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο μέρος φιλοξενεί μερικά από τα πιο εντυπωσιακά δέντρα της περιοχής καθώς και το, πολιτισμικής πλέον σημασίας, γκράφιτι του αδικοχαμένου καλλιτέχνη okso που αναπαριστά με μοναδικό τρόπο μερικές από τις πιο νοσταλγικές εικόνες της παλιάς πόλης του Αγρινίου.
Με την κατεδάφιση είναι πολύ πιθανό πως θα πληγεί και το συγκεκριμένο σημείο καθώς σίγουρα, δεν θα καταφέρει να γλυτώσει από την αδηφάγο οργή της…μπουλντόζας.
Είναι γεγονός πως ακόμα και ο τωρινός δήμαρχος της πόλης μας, επέλεξε να γυρίσει το διαφημιστικό σποτ της τελευταίας προεκλογικής του καμπάνιας μπροστά από αυτό το αξιόλογο έργο τέχνης.
Ελπίζουμε όλοι ότι, έστω και τελευταία στιγμή οι αρμόδιες αρχές θα πράξουν τα δέοντα μην επιτρέποντας τη βεβήλωση της συλλογικής μνήμης της πόλης μας και ότι θα δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα-στους ιδιοκτήτες του κτιρίου-για τη διάσωση και την αναστήλωση του.
Ήδη τα τελευταία χρόνια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο δίνονται κίνητρα για αναστήλωση – αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων.
Στην Ελλάδα η αντίστοιχη συζήτηση ξεκίνησε μέσω του προγράμματος “Διατηρώ κατ’ οίκον” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που όμως για την ώρα αναζητεί το χρηματοδοτικό του εργαλείο.
Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να κάνουν έναν περίπατο στο συγκεκριμένο σημείο για να διαπιστώσουν την αρχιτεκτονική και πολιτισμική σημασία του συγκεκριμένου μέρους. Ο πολιτισμός και η μνήμη ενός τόπου δεν θα πρέπει να “ξεπουλιούνται” κατά αυτόν τον τρόπο.