Δεν έχετε δουλειά ενώ ψάχνετε να βρείτε; Αρχίστε να ψάχνετε… με το σωστό τρόπο.
Για να αυξήσετε, όμως, τις πιθανότητες επιτυχημένης εξεύρεσης, τότε υπάρχουν ορισμένα μικρά τρικ, τα οποία εφόσον ακολουθήσετε, μπορείτε να βγείτε σημαντικά ωφελημένοι και να έχετε προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων διεκδικητών.
Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε που θα σας βοηθήσει να εργαστείτε πάνω σε αυτό που θέλετε.
Εύρεση εργασίας: Τα τρικ για να βρείτε πιο εύκολα δουλειά
Μία από τις βασικές συμβουλές είναι η άμεση αποστολή βιογραφικού. Σύμφωνα με έρευνες, τα πρώτα βιογραφικά που φθάνουν στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού μιας επιχείρησης, έχουν τις περισσότερες πιθανότητες πρόσληψης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του LinkedIn, αν στείλετε βιογραφικό μέσα στα πρώτα 10 λεπτά από τη δημοσίευση της αγγελίας, τότε έχετε έως και τετραπλάσιες πιθανότητες να κληθείτε σε συνέντευξη.
Γι’ αυτό τον λόγο, είναι καλό να ενεργοποιήσετε τα job alers, τα οποία υπάρχουν σε όλες τις γνωστές εφαρμογές εύρεσης εργασίας, προκειμένου να είστε διαρκώς ενήμεροι για το τι ακριβώς συμβαίνει στην αγορά.
Μία ακόμη συμβουλή είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε από την επόμενη εργασίας σας. Εν ολίγοις, να έχετε κατασταλάξει στο τι επιθυμείτε να κάνετε στη νέα θέση που θα διεκδικήσετε.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, πριν πάτε σε μία συνέντευξη, είναι καλό να κοιτάξετε τον καθρέπτη του δωματίου σας και να απαντήσετε τις εξής ερωτήσεις, ώστε να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.
Τι πραγματικά χρειάζομαι στη δουλειά μου;
Ποια είναι τα πλεονεκτήματά μου;
Ποιος θέλω να είναι ο ρόλος της δουλειάς στη ζωή μου;
Είναι μια θέση εργασίας ή το πάθος μου;
Τελευταίο, μα καθόλου ασήμαντο, είναι το δίκτυο αναζήτησης εργασίας. Όσο πιο ευρύ είναι, τόσο μεγαλύτερες είναι η πιθανότητες επιτυχίας.
Τόσο σε επίπεδο εύρεσης μιας νέας θέσης, όσο και σε επίπεδο ενημέρωσης προτού παραβρεθείτε σε μια συνέντευξη για εύρεση εργασίας.
Εύρεση εργασίας: Έτσι θα δουλεύει η κάρτα εργασίας
Τέλος σε πολλά πράγματα που ήταν συνήθεια μέχρι σήμερα στην εργασία, αναμένεται να βάλει η ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Το πρωτοποριακό εργαλείο της ψηφιακής κάρτας εργασίας περιλαμβάνεται μεταξύ των δράσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την αξιοποίηση των πόρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί από το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εργαζόμενος θα μπορεί να δηλώνει την προσέλευση και την αποχώρηση του στην εργασία μέσα από το κινητό του το οποίο θα συνδέεται στο σύστημα της εταιρείας και στο νέο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.
Ο εργαζόμενος θα δηλώνει απλώς πότε προσέρχεται και πότε φεύγει από την εργασία του και το υπουργείο Εργασίας θα τα ελέγχει όλα μόνο του. Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται με κεντρικό ηλεκτρονικό έλεγχο.
Με την αναβάθμιση του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σε ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα συνδέονται online τα συστήματα των επιχειρήσεων με το ΕΡΓΑΝΗ. Έτσι ο εργαζόμενος θα «χτυπάει» την κάρτα του, όταν ξεκινά και όταν τελειώνει την εργασία του.
Η κάρτα θα συνδέεται απευθείας με online σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και, με τον τρόπο αυτό, θα καταγράφεται αμέσως και σε πραγματικό χρόνο η απασχόληση του εργαζομένου, η υπέρβαση του νομίμου ωραρίου, οι υπερεργασίες και οι υπερωρίες του κι έτσι θα επέρχονται άμεσα οι σχετικές συνέπειες (αξιώσεις για επιπλέον αμοιβή από τον εργαζόμενο και κυρώσεις στον εργοδότη, εάν η υπέρβαση του ωραρίου είναι παράνομη).
Στόχος είναι να καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και να διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», όπου και θα διασταυρώνονται.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις (βιομηχανίες και τράπεζες) και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.
Έτσι το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας μπαίνουν στην ζωή των εργαζομένων και πλέον δεν θα μπορεί να καταστρατηγείται το ωράριο εργασίας.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Πλέον θα γίνεται αυτοματοποιημένα ο έλεγχος από τους επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίοι πριν μπουν σε μια επιχείρηση θα έχουν την πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται.
Όλες οι επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να μπουν στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και να συμπληρώσουν τα νέα απλοποιημένα έντυπα που θα έχουν αναρτηθεί για την έναρξη της λειτουργίας του «ψηφιακού ωραρίου». Στην συνέχεια θα πρέπει οι εργοδότες να δηλώνουν τα σχήματα ωραρίου ή τροποποίησης ωραρίου.
Ψηφιακη καρτα εργασιας: Από πότε θα ισχύσει
Όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, «αποτελεί το σημαντικότερο μέτρο του νέου Νόμου για την Προστασία της Εργασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την ψηφιακή κάρτα ο κάθε εργαζόμενος έχει στα χέρια του την εγγύηση ότι δεν θα δουλέψει ούτε μία ώρα χωρίς να πληρωθεί για αυτήν, καθώς θα εξασφαλίζει ότι η παρακολούθηση των ωρών εργασίας θα γίνεται στην πράξη και όχι στη θεωρία και ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν καθαρούς λογαριασμούς με τους εργοδότες τους.
Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία από το πρώτο εξάμηνο του 2022, αρχικά από τις τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως τα σούπερ μάρκετ.
Σε τι χρησιμεύει η κάρτας εργασίας
Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για ένα πρωτοποριακό εργαλείο για τον έλεγχο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, που εγγυάται την τήρηση του ωραρίου εργασίας και τις αμοιβές των εργαζομένων, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία από εκείνες που εφαρμόζουν παράνομες πρακτικές.
Τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής του Εργάνη, χάρη στην οποία οι εργαζόμενοι θα έχουν πρόσβαση στα στοιχεία που δηλώνουν οι εργοδότες για την απασχόλησή τους.
Στόχος σύντομα το μέτρο να καλύπτει το σύνολο της αγοράς εργασίας. Ο προϋπολογισμός είναι 8 εκατ. ευρώ και οι ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 2 εκατ. μισθωτοί.