Μετά τα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά, έρχεται νέο μποϊκοτάζ από το ΙΝ.ΚΑ. στα όσπρια και τα ζυμαρικά ως αντίδραση απέναντι στην ακρίβεια που επιβαρύνει τους καταναλωτές και επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ο πρόεδρος του ΙΝ.ΚΑ., Γιώργος Λεχουρίτης προανήγγειλε μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ότι την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα ανακοινωθεί το επόμενο μποϊκοτάζ, το οποίο θα αφορά στα όσπρια και τα ζυμαρικά.
«Συνεχίζουμε με μποϊκοτάζ στα όσπρια και τα ζυμαρικά, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου» τόνισε ο κ. Λεχουρίτης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν ένα κιλό φακές από 1,5 ευρώ πέρυσι να έχει εκτοξευθεί στα 4 ευρώ φέτος».
Ο ίδιος είπε επίσης «αν δεν μειωθούν οι τιμές και συνεχιστεί η ίδια τακτική, θα επανέλθουμε στα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση στο μποϊκοτάζ. Θα πάμε σε ένα διαφορετικού προφίλ μποϊκοτάζ. Θα καλέσουμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν γάλα που κοστίζει περισσότερο από 1,20 ευρώ, φέτα που η τιμή της ξεπερνά τα 10 ευρώ και σκληρά τυριά που η τιμή υπερβαίνει τα 13 – 13,5 ευρώ το κιλό».
Σχετικά με την απήχηση που είχε το μποϊκοτάζ στα γαλακτοκομικά- τυροκομικά και το οποίο διαρκεί έως και σήμερα, ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι «η αποδοχή του κόσμου είναι πολύ μεγάλη και κυρίως σε τυροκομικά, σκληρά τυριά και φέτα. Δεν αγόρασε ο κόσμος την περασμένη εβδομάδα, εκτός από γάλα και γιαούρτια σε ορισμένες περιπτώσεις. Πήγε πάρα πολύ καλά το μποϊκοτάζ. Και μόνο το επικοινωνιακό «κομμάτι» που ο κόσμος κατάλαβε ότι η δύναμή του είναι το μποϊκοτάζ, έχει πολύ μεγάλη αξία».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «κάναμε μια έρευνα σε όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και περιμέναμε να δούμε την κινητικότητα που υπήρχε πρωί, μεσημέρι και απόγευμα. Η κινητικότητα στα ψυγεία δεν ήταν ίδια με τις προηγούμενες ημέρες, ειδικά το μεσημέρι που πάντα είναι πιο αυξημένη».
Μιλώντας για την ακρίβεια από το χωράφι στο ράφι, ο κ. Λεχουρίτης τόνισε ότι «ζητάμε από την Πολιτεία να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και να ξεκινήσει από τη λιανική τιμή στο σούπερ μάρκετ και να πάει προς τα πίσω. Καλή είναι η ελεύθερη οικονομία, αλλά έλεος. Όταν έχεις αυξήσεις 800% και 1.000% από το χωράφι στο ράφι δεν είναι κρίμα; Το γάλα για παράδειγμα, δεν είναι είδος πολυτελείας. Φωνάζουν κάποιοι κτηνοτρόφοι για το μποϊκοτάζ. Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που εισάγουν ευρωπαϊκό γάλα και παράγουν ελληνικά σκληρά τυριά. Γι’ αυτόν δεν ανησυχούν, δεν φωνάζουν; Οι καταναλωτές πρέπει να προστατευθούν από τις κυβερνήσεις».