Συνεχίζει τις επαφές με περιοχές της Κίνας έχοντας στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία για τη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, μετά το πρόσφατο ταξίδι του στην επαρχία Fujian, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας και στο Πεκίνο. Αυτή τη φορά ο Αντιπεριφερειάρχης υποδέχθηκε στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου κυβερνητικούς εκπροσώπους από τέσσερεις πόλεις της Κίνας, ήτοι Beijing, Hangzhou, Zhengzhou και Dalian -με επικεφαλής της αντιπροσωπείας τον LiPing, Αν, Γεν. Δ/ντη του Τμήματος Περιφερειακής Οικονομίας της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων- που παρουσιάζουν ιδιαίτερα σημαντικές οικονομικές επιδόσεις και εξωστρέφεια.
Ο κ. Ζαΐμης παρουσίασε το αναπτυξιακό και κοινωνικό έργο της Περιφέρειας, τις δράσεις, το σχεδιασμό της, τις επιδόσεις της αλλά και τις προοπτικές ενώ οι εκπρόσωποι των ανωτέρω πόλεων της Κίνας, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος IURC (International Urban and Regional Cooperation Study Visit to Europe), παρουσίασαν το δικό τους αναπτυξιακό έργο.
«Διερευνώντας ευκαιρίες συνεργασίας σε επιχειρηματικότητα, τουρισμό και πολιτισμό εξελίσσουμε τη συνεργασία μας με τους συναδέλφους Κινέζους. Η Δυτική Ελλάδα είναι ένας τόπος ιδιαίτερος και θα πρέπει να προσανατολισθούν επιχειρηματικά επενδύοντας νέες ιδέες. Η Περιφέρεια μας έχει ευκαιρίες με σημαντικό ”value for money” σε αντίθεση με την κορεσμένη και υπερτιμημένη Αττική και Κυκλάδες», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του λιμανιού της Πάτρας, στο επενδυτικό του ενδιαφέρον, στα αεροδρόμια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος «To λιμάνι της Πάτρας μπορεί να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κέντρο και πόλο ανάπτυξης για τη Δυτική Ελλάδα και τη χώρα Επίσης, στόχος μας είναι τα αεροδρόμια της ΠΔΕ (σ.σ. Άραξος και Άκτιο), τα οποία να αποκτήσουν απευθείας αεροπορική διασύνδεση με πόλεις της Κίνας, εκτός του Πεκίνου. Ενώ ακόμα ένα στοίχημα για εμάς είναι να τοποθετηθούν σε ψηφιακές πλατφόρμες καινοτόμα αγροτικά προϊόντα της ΠΔΕ καθώς βρίσκονται στην κορυφή της περιφερειακής στρατηγικής για την εξωστρέφεια και την ανάπτυξη », πρόσθεσε ο κ. Ζαΐμης.
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Σπύρος Παπασπύρου, Προϊστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, παρευρέθηκαν επίσης ο Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΠΔΕ, καθώς και εκπρόσωποι από τους αναπτυξιακούς φορείς της περιοχής (σ.σ. ΣΕΒΠΔΕ, Επιμελητήρια, ΣΕΑΔΕ, ΠΣΕΚ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Παν/μιο Πελοποννήσου, ΙΤΥΕ Διόφαντος, ΙΝΒΙΣ, Επιστημονικό Πάρκο και αρκετές εξαγωγικές εταιρείες της περιοχής). Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Καθ. Διονύσιος Μαντζαβίνος, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών & Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πατρών, οι καθηγητέςΓιώργος Στεφανίδης, Γεώργιος Σαλαχάς (Πανεπιστήμιο Πατρών), Σπύρος Συρμακέσης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), ο Ομοτ. Καθ. Κλεομένης Μπάρλος, Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας (ΣΕΒΠΕΔΕ), ο Θεόδωρος Τσούμπελης, Γενικός Γραμματέας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Σωτήρης Μιχαλόπουλος, ΙΤΥΕ «Διόφαντος» και Γενικός Γραμματέας ΠΣΕΚ, καθώς και μέλη φορέων και επιχειρήσεων, π.χ. Mosaic, Ranisevoο, Οινοποιείο AchaiaClauss, Οινοποιείο Cavino Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ, Μελίσματα, Πολιτιστικό Κέντρο Ολυμπισμού Κωστής Παλαμάς, Εκπαιδευτηρία «Παναγία Προυσιώτισσα» κ.ά.
Η Κινεζική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια, μετέβη για περισσότερες συναντήσεις στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών και στο ΙΝΒΙΣ στο οποίο ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή (ΙΝΒΙΣ), Καθ. Χρυσόστομο Στύλιο και τους συνεργάτες του ΕΠΠ.
Τέλος, η κινέζικη αντιπροσωπεία μετέβη στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου όπου την υποδοχή ανέλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Μαρία Σαλμά. Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο κτίριο «Χρυσόγελου», όπου παρουσιάστηκε η δυναμική του τομέα αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, καθώς και τα πολιτιστικά και δημιουργικά οικοσυστήματα της περιοχής παρουσία του Επιμελητήριου Αιτωολοκαρνανίας και άλλων τοπικών φορέων.