Η απογραφή πληθυσμού του 2021 που δημοσίευσε αρκετά πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ είναι δεδομένο ότι προβλημάτισε κάθε σκεπτόμενο δημότη Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Συνηθίζεται η πρώτη θέση να αποτελεί αφορμή για χαμόγελα αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση η πρωτιά περιγράφει συνοπτικά το πρόβλημα.
Το 2011 είχε 8.242 κατοίκους, με την απογραφή του 2021 υπήρξε απογοητευτική μείωση κατά 2.500, δηλαδή 5.742. Πρόκειται αναμφίβολα για μείωση-σοκ στους μόνιμους κατοίκους του Δήμου που φτάνει το 30%!
Προφανώς γνωρίζουμε όλοι ότι η Ελλάδα γερνάει και η επαρχία μαραζώνει συστηματικά εδώ και χρόνια. Όμως, αυτή θα ήταν μια πρόχειρη και βολική για κάποιους προσέγγιση του ζητήματος. Θα ήταν παράλληλα και μια πλάγια αποφυγή να δοθεί η απάντηση στο ερώτημα που καίει: γιατί ο Δήμος Θέρμου προηγείται σ’ αυτή τη θλιβερή λίστα; Σε περίπτωση που δεν πληροφορήθηκε κανείς τα αντίστοιχα αποτελέσματα στους άλλους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, η αντίστοιχη μείωση στο Μεσολόγγι ήταν μόλις 5%. Στο Δήμο Ακτίου/Βόνιτσας 14%, στου Αγρινίου 5%, στης Αμφιλοχίας 12%, στης Ναυπακτίας 8% και στου Ξηρομέρου 10%. Ο Δήμος Θέρμου λοιπόν είναι πρώτος και με διαφορά στην απώλεια μόνιμου πληθυσμού, ο 2ος Δήμος στη λίστα (Άκτιο/Βόνιτσα) είχε λιγότερη από τη μισή.
Γιατί λοιπόν οι νέοι του Δήμου Θέρμου τον εγκαταλείπουν μαζικά, περισσότερο από κάθε άλλο δήμο της Αιτωλοακαρνανίας και πιθανώς όχι μόνο; Επειδή σαφώς δεν έχει γίνει η εκμετάλλευση που θα έπρεπε στην αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» της περιοχής που δεν διαφέρει γενικότερα απ’ αυτή της χώρας, τον τουρισμό. Η περιφερειακή ενότητα του Δήμου Θέρμου είναι εξαιρετικής ομορφιάς και προσφέρει «πράγματα να κάνεις» για κάθε πολίτη.
Οι βαθιά θρησκευόμενοι δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον τόπο γέννησης του Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού και άλλα βυζαντινά προσκυνήματα. Οι λάτρεις του φυσικού κάλλους της πατρίδος μας θα απολαύσουν την εκπληκτική και αρκετά γρήγορη εναλλαγή εικόνων μεταξύ βουνού και πεδιάδας και φυσικά την μαγική ομορφιά της μεγαλύτερης και πιο καθαρής λίμνης της χώρας, της Τριχωνίδας. Και φυσικά οι ερευνητές της ιστορίας θα μπορέσουν να «βουτήξουν» στο παρελθόν επισκεπτόμενοι μνημεία , λαογραφικά μουσεία και κυριότερα τον αρχαιολογικό χώρο της πρωτεύουσας της Αιτωλικής Συμπολιτείας, το Αρχαίο Θέρμο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας. Θα μπορούσα να γράφω ατελείωτες γραμμές για τον Δήμο μας.
Ωστόσο αυτό που θα ήθελα ωστόσο είναι να χτυπήσω όσο πιο δυνατά γίνεται το καμπανάκι του κινδύνου που θα πρέπει να ακουστεί σε κάθε σπιθαμή του Δήμου Θέρμου. Δε γίνεται αυτή η τόσο πλούσια Αιτωλική γη να κατοικείται από τόσο «στριμωγμένους» οικονομικά ανθρώπους που την εγκαταλείπουν ο ένας μετά τον άλλο. Εμείς, έχουμε και την όρεξη αλλά και το σχέδιο για να δώσουμε στον Δήμο Θέρμου ακριβώς ό,τι του αξίζει. Κι αυτό που του αξίζει δεν είναι σίγουρα πρωτιές σε μείωση πληθυσμού αλλά να γίνει πρώτος σε Ανάπτυξη.
Βαγγέλης Σκούρας
Υποψήφιος Δήμαρχος Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας με τον Συνδυασμό «Αιτωλών Πολιτεία»