Τελικά τι ισχύει για τον καφέ με γάλα; Ο συνδυασμός αυτός βλάπτει τον οργανισμό ή τον ωφελεί; Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ένα απλό «ναι» ή «όχι», καθώς εκείνοι που προτιμούν το αγαπημένο τους ρόφημα «μαύρο» ή «latte» φαίνεται πως κάτι κερδίζουν και κάτι χάνουν…
Τα αποτελέσματα νέας έρευνας – δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Agricultural and Food Chemistry» – αποτελούν καλά νέα για τους λάτρεις του ζεστού ή κρύου καφέ με γάλα. Και αυτό διότι, όπως φαίνεται, με κάθε γουλιά δεν απολαμβάνουν μόνο την αγαπημένη τους γεύση αλλά και την αντιφλεγμονώδη δράση του δημοφιλούς αυτού συνδυασμού.
Ετσι, σχεδίασαν την επόμενη μελέτη τους. Στο πλαίσιο αυτής, οι ερευνητές προκάλεσαν τεχνητή φλεγμονή σε κυτταρικές σειρές από ανοσοποιητικά κύτταρα στο εργαστήριο. Στη συνέχεια, εξέθεσαν μια ομάδα κυττάρων με πολυφαινόλες που είχαν αλληλεπιδράσει με αμινοξέα και μια άλλη ομάδα μόνο με πολυφαινόλες. Επιπλέον, διατήρησαν μια τρίτη ομάδα κυττάρων ως έχει.
Τι διαπίστωσαν; Τα ανοσοποιητικά κύτταρα που εξετέθησαν στον συνδυασμό πολυφαινολών – αμινοξέων ήταν δύο φορές πιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της φλεγμονής.
Μετά μάλιστα τις παρατηρήσεις αυτές, οι συγγραφείς της μελέτης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να διερευνήσουν περαιτέρω αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιώντας πειραματόζωα. Στη συνέχεια, και υπό την προϋπόθεση πως θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, η έρευνα θα περάσει στους ανθρώπους.
Ο καφές. Επειδή οι κόκκοι καφέ είναι πλούσιοι σε πολυφαινόλες και το γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες, μία ακόμα μελέτη εξέτασε εάν οι πολυφαινόλες συνδέονται με τα μόρια πρωτεΐνης όταν προσθέτει κανείς γάλα στον καφέ.
Σύμφωνα λοιπόν με την καθηγήτρια Χημείας των Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης Marianne Nissen Lund, η δεσμευτική αυτή δράση (σύμπλοκα) εντοπίστηκε και στον συγκεκριμένο δημοφιλή συνδυασμό. «Μπορώ να φανταστώ ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει, για παράδειγμα, σε ένα πιάτο με κρέας και λαχανικά ή ένα smoothie αν φροντίσετε να προσθέσετε λίγη πρωτεΐνη όπως γάλα ή γιαούρτι» σημείωσε η δρ Lund.
Αξίζει εντούτοις να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα σύμπλοκα δεν εντοπίστηκαν εξίσου σε ροφήματα που περιείχαν κακάο και γάλα, ενώ παράλληλα δεν έχουν διαπιστωθεί ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες ώστε ο οργανισμός να ωφελείται όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε φορά που εμείς απολαμβάνουμε μία κούπα καφέ με γάλα. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς γιατί κατά το παρελθόν επικρατούσε η αντίληψη πως ο συγκεκριμένος συνδυασμός δεν είναι και η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας. Ολα ξεκίνησαν όταν παρατηρήθηκε η αρνητική επίδραση της καφεΐνης στην απορρόφηση του ασβεστίου και συνεπακόλουθα στα οστά. Κάπως έτσι θεωρήθηκε πως τα οφέλη του γάλακτος… χάνονται σε μία κούπα καφέ.
Παρόλα αυτά, νεότερα δεδομένα δείχνουν πως η συσχέτιση αυτή δεν τεκμηριώνεται από τη μέτρια κατανάλωση καφέ. Οι ειδικοί, δε, επιμένουν πως «κλειδί» για την διατήρηση της υγείας των οστών είναι η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου από διαφορετικές πηγές, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι και τα σκληρά τυριά.
Είναι όμως γεγονός πως αν και από τον καφέ και το γάλα προκύπτει ένας νόστιμος συνδυασμός, για ορισμένους η απόλαυση αυτή καταλήγει με φούσκωμα στο στομάχι ή, ακόμα χειρότερα, με στομαχόπονο ή στομαχικές διαταραχές. Επίσης για όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος ο «μαύρος» καφές κρίνεται καλύτερη επιλογή, κυρίως επειδή… ξυπνά τον μεταβολισμό.