Στο Συμπόσιο Ιχθυοκαλλιέργειας 2023, έναν κομβικό συνεδριακό θεσμό για την ιχθυοκαλλιέργεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, παρευρέθηκε και μίλησε ως υπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά.
Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες είναι κλάδος – κλειδί για την ελληνική οικονομία και παραγωγή, καθώς παράγει το 2ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα και δημιουργεί τουλάχιστον 12.000 θέσεις άμεσης και έμμεσης εργασίας, κυρίως σε παράκτιες και απομακρυσμένες περιοχές της περιφέρειας.
Στην ερώτηση για το ποια είναι τα βασικά εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, η Χριστίνα Σταρακά απάντησε πως η γραφειοκρατία της Πολιτείας και ο πληθωρισμός με τα ιδιαίτερα ελληνικά του χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τις συστημικές τράπεζες που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, είναι η «πηγή του κακού» πολλών δεινών της ελληνικής επιχειρηματικότητας – και στις ιχθυοκαλλιέργειες.
Ενώ για το τι πρέπει να γίνει για να βοηθηθεί η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Πρώτον, ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας και ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού που θα απογειώσει βιώσιμα το ελληνικό παραγωγικό δυναμικό στην ιχθυοκαλλιέργεια, στη βάση του νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 2011. Όμως: με διασφάλιση ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι συμμέτοχοι και όχι παρατηρητές στο εγχείρημα.
Δεύτερον, άμεση ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων της πολιτείας για να ρίξει τις τιμές σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Από στοχευμένη μείωση των έμμεσων φόρων που ζητάνε όλοι οι σύλλογοι επιχειρηματιών και τα επιμελητήρια στη χώρα, μέχρι εξοντωτικούς ελέγχους σε όλα τα επίπεδα ενάντια στην αισχροκέρδεια, ό,τι ακριβώς προτείνει εδώ και χρόνια το ΠΑΣΟΚ.
Και τρίτον η Πολιτεία να βάλει πραγματική πλάτη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Πέρα από την απορροφητικότητα ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, που είναι σημαντική, οφείλουμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Ο κλάδος μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον επισιτιστικό εφοδιασμό και την επισιτιστική ασφάλεια και της Ελλάδας και της Ευρώπης. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ σαφές τι πρέπει να κάνουμε: Ο βαθμός ενεργειακής και διατροφικής / επισιτιστικής αυτονομίας μιας χώρας είναι πλέον βασικός παράγοντας ισχύος της στο διεθνές στερέωμα. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια με δική μας ενέργεια, όσο περισσότερο καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε τρόφιμα με δικά μας τρόφιμα, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την ισχύ μας και την ανεξαρτησία μας.Επομένως για εμάς το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ολοκληρώνοντας η Χριστίνα Σταρακά, «η ιχθυοκαλλιέργεια και όλος ο αγροτοδιατροφικός τομέας δεν είναι μία απλή επιχειρηματική δραστηριότητα: Είναι λειτούργημα στρατηγικής σημασίας για την κοινωνία και το έθνος. Και χρειάζεται εθνικό στρατηγικό σχέδιο στήριξης που θα αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα»