Συναγερμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Συνιστά στις κυβερνήσεις να απαγορεύσουν την πώλησή τους
«Απαιτείται δράση για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών τσιγάρων για την προστασία των παιδιών, αλλά και των μη καπνιστών και την ελαχιστοποίηση των βλαβών για την υγεία του πληθυσμού», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ στην επίσημη ιστοσελίδα του.
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως καταναλωτικά προϊόντα δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά για τη διακοπή της χρήσης καπνού σε πληθυσμιακό επίπεδο. Αντίθετα, έχουν προκύψει ανησυχητικά στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Μάλιστα, υποστηρίζει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν επιτραπεί στην ελεύθερη αγορά και προωθούνται με επιθετικό μάρκετινγκ στους νέους.
Συνολικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 34 χώρες απαγορεύουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, 88 χώρες δεν έχουν κατώτατο όριο ηλικίας για την αγορά ηλεκτρονικών τσιγάρων και 74 χώρες δεν έχουν θεσπίσει κανονισμούς για αυτά τα επιβλαβή προϊόντα.
«Τα παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», δήλωσε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, γενικός διευθυντής του ΠΟΥ. «Προτρέπω τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για την πρόληψη της χρήσης για την προστασία των πολιτών τους, ιδίως των παιδιών και των νέων».
Οι διαπιστώσεις του ΠΟΥ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ:
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη είναι άκρως εθιστικά και επιβλαβή για την υγεία. Ενώ οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι απολύτως γνωστές, έχει διαπιστωθεί ότι παράγουν τοξικές ουσίες, ορισμένες από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο και άλλες ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών και πνευμονικών διαταραχών.
Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και να οδηγήσει σε μαθησιακές διαταραχές για τους νέους.
Η έκθεση του εμβρύου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου στις έγκυες γυναίκες.
Η έκθεση στις εκπομπές από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εγκυμονεί επίσης κινδύνους για τους «παθητικούς καπνιστές».
Τα παιδιά ηλικίας 13-15 ετών χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ποσοστά υψηλότερα από τους ενήλικες σε όλες τις περιοχές του ΠΟΥ. Στον Καναδά, τα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου μεταξύ των 16-19 ετών έχουν διπλασιαστεί μεταξύ 2017-2022, ενώ στην Αγγλία (Ηνωμένο Βασίλειο) ο αριθμός των νεαρών χρηστών έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.
Μελέτες δείχνουν σταθερά ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν τσιγάρο αργότερα στη ζωή τους, τονίζει ο ΠΟΥ.
Τα μέτρα που προτείνονται
Απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την πρόληψη της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και την αντιμετώπιση του εθισμού στη νικοτίνη σε συνδυασμό με μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον έλεγχο του καπνίσματος και με γνώμονα τις συνθήκες που επικρατούν σε εθνικό επίπεδο, αναφέρει ο ΠΟΥ και προτείνει:
Όπου οι χώρες απαγορεύουν την πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων, να ενισχυθεί η εφαρμογή της απαγόρευσης και να συνεχιστεί η παρακολούθηση και η επιτήρηση για την στήριξη των μέτρων δημόσιας υγείας και τη διασφάλιση αυστηρής εφαρμογής και
Όπου οι χώρες επιτρέπουν την εμπορία (πώληση, εισαγωγή, διανομή και κατασκευή) των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως καταναλωτικών προϊόντων, να διασφαλίσουν αυστηρές ρυθμίσεις για τη μείωση της ελκυστικότητάς τους και της βλάβης που προκαλούν στον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης όλων των γεύσεων, του περιορισμού της συγκέντρωσης και της ποιότητας της νικοτίνης και της φορολόγησής τους.
Κάθε κυβέρνηση που επιδιώκει μια στρατηγική διακοπής του καπνίσματος με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων θα πρέπει να ελέγχει τις συνθήκες πρόσβασης στα προϊόντα, ώστε να διασφαλίζονται οι κατάλληλες κλινικές συνθήκες και να νομοθετήσει τα προϊόντα ως φάρμακα (συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης άδειας κυκλοφορίας ως φάρμακα), καταλήγει ο ΠΟΥ.