«Έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια, δεν θέλουμε να δημιουργούμε προσδοκίες» διεμήνυσε σήμερα (19/2) η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων για τους αγρότες στο πλαίσιο του προϋπολογισμού.
Την ώρα που οι αγρότες είναι έτοιμοι για την αυριανή κάθοδό τους στην Αθήνα, με την ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώνει τα μέτρα που έχει λάβει για το γεγονός, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επεσήμανε ότι για το αγροτικό πετρέλαιο δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για φέτος. Όπως σημείωσε, αυτό που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για πετρέλαιο και ρεύμα τη συγκεκριμένη περίοδο, το έχει ήδη κάνει.
«Δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για τη φετινή χρονιά»
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το αγροτικό πετρέλαιο σχολίασε: «Δεν υπάρχει κάποιο άλλο περιθώριο για τη φετινή χρονιά. Δίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η επιστροφή. Νομοθετήθηκε και, μάλιστα, με σχετική απόφαση θα δοθεί και η προκαταβολή του 50%, όπως υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός. Η απάντηση, όμως, είναι «Ναι» για το 2025. Ξεκινάει η συζήτηση το συντομότερο δυνατό για έναν δικαιότερο και με μόνιμα χαρακτηριστικά, πλέον, τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, που να υπενθυμίσουμε: Σταμάτησε να υφίσταται από το 2016. Μέχρι το 2016 ήταν μόνιμος αυτός ο τρόπος. Διεκόπη το 2016».
«Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη περίοδο για το ρεύμα και για το πετρέλαιο, το κάναμε»
«Είναι ένα αίτημα των αγροτών επί σχεδόν οκτώ χρόνια πλέον. Λογικό είναι γιατί θέλουν και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Και μετά από τρία χρόνια επιστροφής αυτού του Ειδικού Φόρου από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει αυτό να θεσμοθετηθεί με έναν δικαιότερο και πιο μόνιμο τρόπο. Τώρα, ως προς τη συνάντηση, εφόσον αιτηθούν οι Εκπρόσωποι των αγροτών κάποια συνάντηση, εμείς εδώ είμαστε να ακούσουμε ξανά τα αιτήματά τους. Αλλά το ξαναλέω: Αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη περίοδο για το ρεύμα και για το πετρέλαιο, το κάναμε», συμπλήρωσε.
«Δεν υπάρχουν παραπάνω δημοσιονομικά περιθώρια»
Σε ερώτηση που του τέθηκε για τα αγροτικά επιδόματα ανέφερε: «Κατ’ αρχάς, το ότι οι αγρότες θέλουν να υποβάλλουν αιτήματα και ζητούν το καλύτερο δυνατό για τον κλάδο τους, αυτό είναι θεμιτό, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο όσων ορίζει ο νόμος. Και νομίζω ότι μέχρι σήμερα, η συντριπτική τους πλειοψηφία υποβάλλουν τα αιτήματά τους και κάνουν τις κινητοποιήσεις τους με έναν, νομίζω, πολύ αξιοπρεπή τρόπο. Αυτό το οποίο απαντάμε εμείς και το εννοούμε και όταν ακόμα προχωρούμε σε περαιτέρω βήματα, όπως είναι αυτά τα οποία ανακοινώθηκαν στην τελευταία συνάντηση, είναι μια πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν παραπάνω δημοσιονομικά περιθώρια.
Και ακόμα και τα πολύ σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών, δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος. Δηλαδή, η προκαταβολή κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, γιατί ήδη έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό η -για τρίτη χρονιά- επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε για το ρεύμα, επειδή είναι μετά από μια συμφωνία με τους παρόχους, δεν έχουν επίσης δημοσιονομικό κόστος. Ακόμα και η κάλυψη των τόκων στην δεκαετή ρύθμιση των χρεών των αγροτών θα προκύψει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τώρα, το κάθε Υπουργείο εφαρμόζει ένα πρόγραμμα με βάση τον Προϋπολογισμό που έχει.
Για παράδειγμα, μέτρα για τους αγρότες και συγκεκριμένα για τις μητέρες αγρότισσες, αλλά και για τις γυναίκες ελεύθερες επαγγελματίες. Και ουσιαστικά μου δώσατε την ευκαιρία να το υπενθυμίσω, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας στο ύψος του κατώτατου μισθού για 9 μήνες. Αυτό αφορά και τον πρωτογενή τομέα. Δεν σημαίνει, όμως, ότι αφορά μόνο τον πρωτογενή τομέα. Όποια λοιπόν, πρωτοβουλία μπορεί να αναλάβει το κάθε επιμέρους Υπουργείο στο πλαίσιο της πολιτικής που εφαρμόζει, που μπορεί να αφορά, για παράδειγμα, και τον πρωτογενή τομέα, θα συνεχίσει να την εφαρμόζει. Αλίμονο. Όταν μας γίνεται μια ερώτηση για τα δημοσιονομικά περιθώρια, αυτό προφανώς αφορά οριζόντιες παρεμβάσεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος και αφορά μια επαγγελματική ομάδα, εν προκειμένω τους αγρότες».
Κοντά στο Κάστρο Βοιωτίας το κομβόι των τρακτέρ
Εν τω μεταξύ, με δεκάδες τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία, χιλιάδες αγρότες έχουν ξεκινήσει την κάθοδό τους προς την Αθήνα, όπου αύριο το απόγευμα έχουν δώσει ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Από νωρίς το πρωί, κομβόι από διάφορες περιοχές της χώρας κινούνται συντεταγμένα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, υπό τη συνεχή επίβλεψη της Αστυνομίας.
Η κεφαλή από το κομβόι των τρακτέρ που κατευθύνονται προς το Κάστρο της Βοιωτία, βρίσκεται αυτή την ώρα στα διόδια της Τραγάνας στο 125 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας.
Στα 72 τρακτέρ που έφυγαν από τη Λαμία προστέθηκαν άλλα 10 από την Αταλάντη και συνεχίζουν αυτή τη στιγμή για να ολοκληρώσουν το ταξίδι της πρώτης μέρας μέχρι το Κάστρο Βοιωτίας. Μαζί τους αρκετά φορτηγά, πολλά από τα οποία είναι φορτωμένα με αγροτικά προϊόντα, όπως επίσης δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα.
Σύσκεψη για τις λεπτομέρειες
Στο Κάστρο της Βοιωτίας όπου είναι και το μπλόκο των αγροτών, κατευθύνονται αλλά 6 τρακτέρ τα οποία είναι φορτωμένα σε φορτηγά αυτοκίνητα και ταξιδεύουν από τον Έβρο για την Αθήνα, ενώ παραμένει άγνωστο αν τα συγκεκριμένα τρακτέρ θα παραμείνουν στο Κάστρο για να συνεχίσουν την αυριανή μέρα ή θα προχωρήσουν προς την Αθήνα.
Στο Κάστρο της Βοιωτίας που το τρακτέρ αναμένεται να φτάσουν την επόμενη ώρα, οι συνάδελφοι τους αγρότες, έχουν ετοιμάσει υποδοχή, ενώ έχουν ρυθμίσει και διάφορα θέματα που έχουν σχέση με την διανυκτέρευση και διαμονή όλων όσων θα φτάσουν εκεί. Αργά το βράδυ αναμένεται να γίνει μία σύσκεψη μεταξύ των αγροτών για να ρυθμίσουν λεπτομέρειες που αφορούν την αυριανή μέρα και την κάθοδο τους για την Αθήνα.