Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Μαυρομμάτη για τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη της χώρας.
«Χωρίς εξέταση μην Τιμωρείς κανέναν» – Σωκράτης
Η Αιτωλοακαρνανία δεν είναι πόλεις που μάχονται η μία την άλλη όπως θέλουν να το παρουσιάζουν μερικοί. Η Αιτωλοακαρνανία είναι οι άνθρωποι της. Άνθρωποι εργατικοί, προκομμένοι, φιλοπρόοδοι που ενωμένοι εργάζονται για να πετύχουν το καλύτερο για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένα σύνολο ενιαίο και αδιαίρετο, ένας τόπος ευλογημένος που όλοι οι κάτοικοι προσπαθούν για να το καλύτερο αυτής της γης. Η νικηφόρα μάχη που δώσαμε, όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες ενωμένοι, για την ονομασία της ελιάς καλαμών δείχνει το δρόμο. Στις διεκδικήσεις για τον τόπο μας δεν υπάρχουν νικητές και χαμένοι ανά πόλη ή ανά χωριό. Ενωμένοι διεκδικούμε και όλοι μαζί πετυχαίνουμε τους στόχους μας.
Ξεκάθαρη θέση μου ήταν, είναι και θα είναι η λειτουργία 2 Κεντρικών Πρωτοδικείων, ένα στο Μεσολόγγι και ένα στο Αγρίνιο. Οι κάτοικοι του μεγαλύτερου Νομού της Ελλάδας θα πρέπει να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη Δικαιοσύνη απρόσκοπτα. Αποτελεί κατάφωρη αδικία η τυχόν απώλεια της έδρας του Πρωτοδικείου από το Μεσολόγγι. Ενός δικαστικού θεσμού που αποδεδειγμένα και μετρήσιμα θα πρέπει να εδρεύει αυτοτελώς και πλήρως και στην πρωτεύουσα του Νομού. Και λέω αποδεδειγμένα και μετρήσιμα γιατί τόσο ο όγκος της δικαστικής ύλης όσο και η γεωμορφολογία του τόπου μας από μόνα τους υποδεικνύουν στην Πολιτεία το ορθό. Ο τόπος μας είναι ένας τόπος που για να τον καταλάβεις πρέπει να τον ζήσεις, πρέπει να τον περπατήσεις, να γνωρίσεις τους ανθρώπους και να δεις με τα μάτια σου τον αγώνα που κάνουν σ αυτή τη γη. Το Μεσολόγγι δεν μπορεί να αποκοπεί από την ιστορία του και τη συμβολή του στον πανανθρώπινο αγώνα για την Ελευθερία.
Το Μεσολόγγι δεν είναι ένας απλός τόπος, είναι «Άγια χώματα», ποτισμένα με ποτάμια αίματος για να ζούμε σήμερα όλοι ελεύθεροι.
Είναι η Θυσία αυτή που ενέπνευσε τον Διονύσιο Σολωμό, να γράψει τον ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΥΜΝΟ.
Είναι η Ιερά Πόλη που χρωστάμε την Ελευθερία της Πατρίδας μας.
Και σ αυτή την Ιερά Πόλη, σ αυτό το ηρωικό «αλωνάκι», αποτελεί ηθική μας υποχρέωση η δίκαιη αντιμετώπισή του σε όλα τα ζητήματα. Μέσα από τη διαβούλευση έχουμε και τα επιχειρήματα και τον χρόνο να βρούμε τη σωστή λύση. Μια λύση επωφελή για όλους βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας μας και όχι σε στατιστικές και αριθμούς.
Άλλωστε οι πρόγονοί μας γι αυτό ακριβώς αγωνίστηκαν. Για να μπορούμε εμείς σήμερα ελεύθερα να σκεφτόμαστε, να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο. Και το δίκαιο είναι ότι το Μεσολόγγι δικαιούται –ούτε επαιτεί ούτε παρακαλάει- ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ την διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση όχι μόνο του Πρωτοδικείου του αλλά και όλων των δημόσιων φορέων και υπηρεσιών που θα κάνουν τη ζωή των συμπατριωτών μας καλύτερη.