Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος αποχαιρετά την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μία εμβληματική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας που άφησε το στίγμα της και στην Αιτωλοακαρνανία το σύντομο διάστημα που διετέλεσε Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δελφών τη δεκαετία του ’70, όταν η Αιτωλοακαρνανία υπαγόταν στην εκεί Υπηρεσία.
Πλαισιωμένη από τους λιγοστούς την εποχή εκείνη φύλακες και έκτακτους επιμελητές αρχαιοτήτων και με πενιχρά οικονομικά μέσα και τις δυσκολίες μετάβασης από τους Δελφούς, διέτρεξε την περιοχή, διεξάγοντας πληθώρα σωστικών ανασκαφών τόσο στην Αιτωλία όσο και την Ακαρνανία, αλλά και εργασίες εξωραϊσμού στα Μουσεία Θέρμου, Αγρινίου, Θυρρείου και σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως το Ιερό του Απόλλωνος στο Θέρμο της Αιτωλίας.
Σημαντική για την έρευνα της περιοχής είναι η επιστημονική δημοσίευση από τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου και την Αναστασία Γεωργιάδου του κλασικού – ελληνιστικού νεκροταφείου στο Λιθοβούνι Μακρυνείας, γνωστής αιτωλικής πόλης που πρώτη η Φωτεινή Ζαφειροπούλου ταύτισε με την αρχαία πόλη Άκραι, την οποία μνημονεύει ο Πολύβιος, όταν περιγράφει την εισβολή του Φιλίππου Ε΄ στην Αιτωλία και την καταστροφή του παναιτωλικού ιερού του Απόλλωνος στο Θέρμο. Πληθώρα ευρημάτων από το πλούσιο νεκροταφείο της πόλης εμπλουτίζουν σήμερα τα Αρχαιολογικά Μουσεία Αγρινίου και Ξενοκρατείου στην Ι.Π. του Μεσολογγίου.
Η αγάπη και το ενδιαφέρον της Φωτεινής Ζαφειροπούλου για τις αρχαιότητες και τα μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι το τέλος της ζωής της και συνεχώς το αποδείκνυε μέσα από το πλήθος των δημοσιεύσεων, μονογραφίες και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, για αρχαιότητες που είχε η ίδια ανασκάψει. Από τις τελευταίες μελέτες της αποτελεί η δημοσίευση με την Επίτιμη Έφορο Αρχαιοτήτων Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση και τον αρχαιολόγο Γεώργιο Σταμάτη για τις αρχαιότητες των αιτωλικών πόλεων Τριχόνειον, Άκραι, Μέταπα στη νότια όχθη της λίμνης Τριχωνίδας. Η τελευταία επίσκεψή της στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, κατά την οποία παρουσιάστηκε στο κοινό από την ίδια τη Φωτεινή Ζαφειροπούλου το χρυσό στεφάνι και τα υπόλοιπα συνευρήματα από έναν πλούσιο τάφο, τον οποίο η ίδια είχε ανασκάψει στο Θύρρειο της Ακαρνανίας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους της και αποχαιρετά με ευγνωμοσύνη τη σπουδαία αρχαιολόγο Φωτεινή Ζαφειροπούλου που με την απώλειά της αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην αρχαιολογία της Ελλάδας.
Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας
Φωτεινή Σαράντη