Νέες ανατιμήσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες στο χυμό πορτοκαλιού, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις η Βραζιλία, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, θα έχει καταγράψει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών.
Η ξηρασία που πλήττει τη χώρα και η εμφάνιση ασθενειών στους πορτοκαλεώνες εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής χυμού πορτοκαλιού στα 232,4 εκατ. κουτιά από 288,2 εκατ. την προηγούμενη χρονιά, πιέζοντας προς τα πάνω τις τιμές του προϊόντος.
«Υπήρχε τρομερή έλλειψη βροχοπτώσεων στη Βραζιλία, ξηρασία δηλαδή, σε μια περιοχή που δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα στην ξηρασία, άρα οι προοπτικές της παραγωγής για τη φετινή χρονιά είναι πολύ κακές. Αυτό έδινε την ευκαιρία στο να σταθμιστούν κάπως οι τιμές στην Ευρώπη και αλλού και να είναι ικανοποιητικές για τους παραγωγούς, όμως αυτό δείχνει ότι κάποιοι επέλεξαν να συμπιέσουν τις τιμές παραγωγού, ώστε αργότερα να μπορούν να παίξουν με την αγορά», αναφέρει στον «Αγροτικό Τύπο» ο γενικός διευθυντής Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Μόσχος Κορασίδης.
Η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού σημείωσε χθες νέο ρεκόρ στα 456 σεντς του δολαρίου ανά λίβρα, από τα 286,65 τον Μάιο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 59,4%.
«Ηδη οι τιμές των χυμών έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, δεδομένου ότι η Βραζιλία την περυσινή εμπορική περίοδο είχε μια μείωση γύρω στο 60%-65% της παραγωγής της και παράλληλη μείωση είχε και η παραγωγή της Φλώριδα. Φέτος, η παραγωγή της Βραζιλίας υπολογίζεται αρκετά μικρότερη», σημειώνει στον «Αγροτικό Τύπο» ο ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, Γιώργος Πολυχρονάκης.
Από τον περασμένο Νοέμβριο οι τιμές των χυμών στα ράφια έχουν ανέβει κατά 39,2%, από το 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο.
Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής του χυμού πορτοκαλιού και της έλλειψης πρώτης ύλης για την παρασκευή του, η τάση που υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά είναι οι βιομηχανίες να κατευθύνονται σε μίγματα χυμών, με μίξη χυμών και από άλλα προϊόντα, όπως μήλου, ροδάκινου, βερίκοκου.
Στο μεταξύ, στην εγχώρια αγορά, παρά το γεγονός ότι η χρονιά ξεκίνησε με υψηλές τιμές για τους παραγωγούς λόγω έλλειψης του προϊόντος, πλέον έχουν υποχωρήσει, καθώς μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, γίνονται αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως από την Αίγυπτο.
Οπως εξηγεί ο κ. Πολυχρονάκης: «Μετά την εκδήλωση του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς και του αποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας, η Αίγυπτος, που είναι μια από τις μεγάλες παραγωγικές χώρες πορτοκαλιών παγκοσμίως, αποπροσανατόλισε τις εξαγωγές της από τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας και των αραβικών χωρών, που αποτελούσαν περίπου το 25% των εξαγωγών της, προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Η ελληνική παραγωγή
Με αυτό τον τρόπο, πιέστηκαν τόσο η προσφορά όσο και οι τιμές, με συνέπεια τα ελληνικά πορτοκάλια να μην καθίστανται ανταγωνιστικά και να καταγράφεται μειωμένη ροή στις εξαγωγές από τους 351.000 τόνους πέρυσι στους 271.000 τόνους φέτος. «Κατά συνέπεια, θα έχουμε μια υστέρηση περίπου 80.000 τόνων από την παραγωγή μας που δεν θα έχει διατεθεί στην εξαγωγή σαν νωπό προϊόν», σημειώνει ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS και προσθέτει ότι οι ποσότητες που θα μείνουν αδιάθετες θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος η χυμοποιηθείσα παραγωγή στην Ελλάδα θα υπερβεί τους 170.000-180.000 τόνους, δεδομένου ότι η απορρόφηση για νωπή κατανάλωση για εξαγωγή είναι μειωμένη.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.