Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου στις 29/8/24 η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε ως θέμα συζήτησης τα προβλήματα στην Α/θμια και Β/θμια Εκπ/ση στο Δήμο μας. Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο επικεφαλής της παράταξης Τίμος Παπανικολάου, τη Δευτέρα ξεκινούν τα σχολεία κι η συζήτηση θα έπρεπε να αφορά στο τι έχει γίνει με τη συντήρηση των σχολείων, τα απαραίτητα έργα καθαρισμού των αύλειων χώρων κλπ. Εντούτοις με κλειστά τα σχολεία, με εγκυκλίους του γγ του ΥΠΑΙΘΑ δόθηκαν κατευθύνσεις να συγκροτηθούν τμήματα στα σχολεία χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ούτε οι επικείμενες εγγραφές του Σεπτέμβρη, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αντίστοιχες οδηγίες προωθούνται για την περικοπή των κενών της Παράλληλης στήριξης, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ και προβλέπεται ένας εκπ/κός ανά τμήμα ή ακόμα και ανά τάξη.
Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατάργηση Τμημάτων Ένταξης, οι ανακλήσεις αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων, όπου φοιτούν μαθητές με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ, η προώθηση της βίαιης, αντιπαιδαγωγικής δημιουργίας τμημάτων στα μέγιστα απαράδεκτα προβλεπόμενα όρια. Μέσα ,λοιπόν, στο κατακαλόκαιρο, κυβέρνηση και Υπ. Παιδείας, προχωρούν σε εκατοντάδες συγχωνεύσεις- καταργήσεις τμημάτων στα σχολεία σε όλη τη χώρα. Η πρεμούρα τους είναι τόσο μεγάλη που πολλές φορές προωθείται με προφορικές εντολές η μείωση των τμημάτων και οι περικοπές εκπαιδευτικού προσωπικού, για τη νέα σχολική χρονιά. Καταπατούν έτσι βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Στην Α/θμια επιβάλλουν τμήματα 25 μαθητών (ας φανταστούμε το εκπ/κό έργο που θα παράγεται στην Α΄ και Β΄ Δημοτικού με 25 μαθητές στα τμήματα!). Αντίστοιχα στη Δευτεροβάθμια θα στοιβάξουν «σαν σαρδέλες» τους μαθητές σε 25 ως 28άρια τμήματα, θα κόψουν μαζικά ολιγομελή τμήματα στα Λύκεια και θα αναγκάσουν μαθητές της Β’ και Γ’ Λυκείου να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία. Θα καταργήσουν ειδικότητες σε ΕΠΑΛ και κατευθύνσεις σε ΓΕΛ.
Επιπλέον καταργούν τμήματα ένταξης και την παράλληλη στήριξη μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Δεν λογαριάζουν ούτε καν τη μείωση των μαθητών σε τμήματα με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες (όπως προβλέπεται από το νόμο), ούτε την ανάγκη στήριξης μαθητών, αφού προωθούν να υπάρχει μια θέση εκπαιδευτικού ανά τάξη(!) , ούτε καν ανά τμήμα.
Ταυτόχρονα περικόπτουν το εκπαιδευτικό προσωπικό για τη νέα σχολική χρονιά που σημαίνει ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί βγαίνουν λειτουργικά υπεράριθμοι και θα αναγκαστούν να μετακινούνται σε 2-3-4 σχολεία για να καλύψουν το ωράριό τους. Και βέβαια εκατοντάδες θα είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που δεν θα προσληφθούν φέτος .
Με βάση τις εντολές του Υπ. Παιδείας φέτος γίνεται «σφαγή» στα τμήματα των σχολείων του νομού μας. Με εκτίμηση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας θα περικοπούν περίπου 40 τμήματα. Ήδη στον Δήμο Αγρινίου τα Γυμνάσια έχουν τεράστια μείωση (πλησιάζουν τα 20 τμήματα ). Ενδεικτικά αναφέρονται κάποια σχολεία:
- 2ο Γυμνάσιο μείον 1 τμήμα
- 3ο Γυμνάσιο μείον 1 τμήμα
- 4ο Γυμνάσιο μείον 1 τμήμα
- 5ο Γυμνάσιο μείον 1 τμήμα
- Γυμνάσιο Καλυβίων μείον 1 τμήμα
- Γυμνάσιο Παναιτωλίου μείον 2 τμήματα
- Γυμνάσιο Ματαράγκας μείον 1 τμήμα
- Γυμνάσιο Γαβαλούς μείον 2 τμήματα
……………………………
Τις επόμενες μέρες οριστικοποιείται και η περικοπή των τμημάτων σε ΓΕΛ-ΕΠΑΛ. Ήδη π.χ. στο ΕΠΑΛ Καινουργίου ή στο ΓΕΛ Γαβαλούς προωθείται η κατάργηση τμημάτων κι αναγκάζουν παιδιά με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, παιδιά από απομακρυσμένα χωριά να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία.
Αποδεικνύεται ότι για την κυβέρνηση είναι κόστος οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και η λειτουργία τμημάτων με λιγότερους μαθητές ενώ την ίδια στιγμή μοιράζουν απλόχερα χρήματα σε ιδιώτες (βλέπε ψηφιακό φροντιστήριο ) ή σε εκδοτικούς οίκους (βλέπε πολλαπλό βιβλίο ).
Η Λαϊκή Συσπείρωση ρωτά τι πρωτοβουλίες θα πάρει η δημοτική αρχή ούτως ώστε να μην προχωρήσουν αυτές οι αποφάσεις, να περιφρουρηθούν τα μορφωτικά , αλλά και τα κοινωνικά δικαιώματα των μαθητών και ταυτόχρονα, αφού ικανή και αναγκαία συνθήκη για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να υπάρχει και το απαραίτητο εκπ/κό προσωπικό, να μειωθεί η μεγάλη στρατιά των άνεργων εκπ/κών με μόνιμους διορισμούς.
Να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις, συμπτύξεις τμημάτων, να καλυφθούν όλα τα πραγματικά κενά χωρίς περικοπές και να μειωθεί αποφασιστικά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, με κατεύθυνση 15 το ανώτερο ανά τμήμα σε Νηπιαγωγεία και Α και Β Δημοτικού και 20 το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις.
Να εγκριθούν όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ και ΓΕΛ κι όλα τα κενά σε Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος τόνισε ότι σε άλλες περιοχές της χώρας έχουν ξεκινήσει ήδη μαζικές κινητοποιήσεις από Δήμους, Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων, Συλλόγους Εκπ/κών και γενικά το μαζικό κίνημα για να μην περάσουν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και στον Δήμο Αγρινίου.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Μπλέτσας Δημήτριος
Παπανικολάου Τίμος