Πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η αύξηση των μισθών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου στον Σκάι.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι ο μέσος μισθός το 2027 θα είναι πάνω από 1500 ευρώ, ενώ επανέλαβε την πρόθεση για μειώσεις φόρων το 2026 και 2027 ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού. Τόνισε πάντως ότι ως πρώτη επιλογή σε αυτή την κατεύθυνση θα έθετε την μεσαία τάξη και την επιβάρυνση στην μισθωτή εργασία, αναγνώρισε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στα τεκμήρια διαβίωσης τις οποίες πρέπει να δούμε και διευκρίνισε ότι θα έβαζε τελευταία την μείωση του ΦΠΑ στην λίστα των παρεμβάσεων.
Ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα δοθεί η έκτακτη υποστήριξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους με προσωπική διαφορά, ενώ προανήγγειλε επίσης διόρθωση στην εισφορά αλληλεγγύης, πριν το τέλος του έτους, για συνταξιούχους που παίρνουν πάνω από 1400 ευρώ. Όπως είπε, υπάρχει μία στρέβλωση σε αυτό, ένας συνταξιούχος κατέληγε, αντί για αύξηση να βλέπει μείωση και αυτό θα διορθωθεί για να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα βλέπουν μειώσεις οι συνταξιούχοι.
Ο κ. Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι το μεσημέρι θα έχει σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά για την εξέλιξη των παρεμβάσεων για αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών στην Βαλένθια της Ισπανίας.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε μεταξύ άλλων την σημασία να εξασφαλίσουμε ότι ο Κηφισός τουλάχιστον θα είναι καθαρός, ενώ τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός που υλοποιείται και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δαπανήσουμε περισσότερους πόρους στην αντιπλημμυρική θωράκιση ολόκληρης της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν καιρικά φαινόμενα που μπορεί να ξεπερνούν τις δυνατότητες οποιασδήποτε υποδομής και ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής σημειώνοντας ότι στην χώρα μας έχουμε εμπεδώσει, μέσω του 112, μία κουλτούρα εκκενώσεων.
Ερωτηθείς για την αστυνομική παρέμβαση κατά την διαμαρτυρία των εποχικών πυροσβεστών, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολύ στενόχωρο αυτό που έγινε, εξέφρασε την λύπη του και υποστήριξε ότι μία ‘μικρή μερίδα των ανθρώπων που διαδήλωσαν όπως έχουν κάθε δικαίωμα, επιχείρησαν με την βία να εισβάλλουν σε ένα κτίριο που είναι κρίσιμη κρατική υποδομή, την ώρα που είχαμε φωτιές και ο υπουργός είχε ήδη δεσμευθεί ότι θα δει τους εποχικούς πυροσβέστες”.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχουμε τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην ΕΕ και τόνισε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των εποχικών πυροσβεστών προσλαμβάνεται ως τακτικό προσωπικό με αυξημένη μοριοδότηση ειδικά στις καινούργιες ομάδες που δημιουργούμε.
“Αν θα προσληφθούν όλοι δεν το ξέρω , ένα κομμάτι όμως έχει ήδη προσληφθεί και ένα θα προσληφθεί στο μέλλον”, ανέφερε, ενώ άφησε αιχμές για την στάση της αντιπολίτευσης ζητώντας «να μην εργαλειοποιούνται» και δίκαια ενδεχομένως, όπως τα αντιλαμβάνονται οι διαμαρτυρόμενοι, αιτήματα, από κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε αντιπολιτευτικές επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας ότι κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, πρόσθεσε ωστόσο ότι “δεν μπορεί παράλληλα να παρουσιάζεται ως προοδευτικός μεταρρυθμιστής που απευθύνεται στον μεσαίο χώρο”.
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασε «καλά ξεμπερδέματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει»
“Αποκαλύφθηκε ότι ουσιαστικά ήταν ένα συνονθύλευμα που είχε ένα σκοπό και μόνο, την νομή της εξουσίας και όταν έφυγε η προοπτική της εξουσίας και η χώρα γύρισε σε κανονικότητα δεν είχαν ουσιαστικά λόγο ύπαρξης”, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Δικαιοσύνη, αφού χαρακτήρισε ως “πολύ ενδιαφέρον” το ότι έγινε “λίγες ημέρες αφότου βγήκαν οι “κουκούλες” από τους ψευδομάρτυρες της υπόθεσης Novartis”, σχολίασε πως «ο άνθρωπος που υπήρξε ο ενορχηστρωτής της υπόθεσης αυτής να μιλά για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ε, επιτρέψτε μου ότι πάει λίγο πολύ”.
«Δεν έχει κάνει καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του και έρχεται τώρα και μας κουνάει το δάχτυλο ο ενορχηστρωτής της Νοναrtis για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ε, πάει λίγο πολύ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε ότι σέβεται τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού, τόνισε πάντως ότι και ο ίδιος διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά και επί δικής του διακυβέρνησης υπήρξαν διερευνητικές επαφές.
“Εγώ προτιμώ πάντα τα ήρεμα νερά από τα ταραγμένα. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορούν τα ήρεμα νερά να ξαναγίνουν ταραγμένα εάν φυσήξει ένας γερός αέρας. Αλλά όσο μπορώ να διασφαλίζω τα ήρεμα νερά, αυτό, πιστεύω ότι είναι και η προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινής γνώμης”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, υπεραμυνόμενος της πολιτικής του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστούν τα «ήρεμα νερά» στις σχέσεις με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, σχολίασε: «Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν να διαφυλάξουμε και την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα και υπάρχει μεγάλη απόσταση από το να εκφράζει κάποιος μία άποψη, έστω και αν διαφωνώ με αυτή, και να προβαίνει σε ενέργειες που τραυματίζουν την συνοχή της ΚΟ”.
Ερωτηθείς για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή και την επίσκεψη Σταϊνμάγιερ υπογράμμισε ότι και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ίδιος το έθεσαν δημοσίως, ενώ εκτίμησε ότι το κατοχικό δάνειο είναι το πιο εύκολα μαχητό νομικά και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να υποστείλουμε αυτή την αξίωση».
Ερωτηθείς για τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές επισήμανε ότι είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα σημειώνοντας πως την άποψη ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και ένας στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ – και σε αυτή την σχέση προστίθεται και η Κύπρος- την έχουν γερουσιαστές και βουλευτές και από τα δύο κόμματα.
“Εμείς θα δουλέψουμε με οποιονδήποτε εκλεγεί γιατί ο στρατηγικός πυρήνας της σχέσης ΗΠΑ και Ελλάδας δεν θα τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε από τον κ. Τραμπ, ούτε από την κ. Χάρις”, πρόσθεσε.