«Είμαστε ό,τι τρώμε» και αυτό ακριβώς φαίνεται να ισχύει και για τις αρθρώσεις μας, που θα μπορούσαν να γλιτώσουν από την επώδυνη οστεοαρθρίτιδα τόσο εύκολα και απλά όσο εύκολο είναι να εφαρμόσουμε κάποιες απλές διατροφικές συμβουλές. Ας τις δούμε…
Αλλάξτε τα λιπαρά σας. Ο τύπος των λιπών και ελαίων που επιλέγετε μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής και του πόνου. Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τις επεξεργασμένες τροφές, μπορούν να αυξήσουν τον πόνο και τη φλεγμονή στο σώμα: το ίδιο μπορούν να κάνουν πολλά έλαια και μαργαρίνες που προέρχονται από το καλαμπόκι ή οι πηγές ηλιελαίου. Αυτά τα έλαια είναι πλούσια σε ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και μπορούν, επίσης, να αυξήσουν τη γενική φλεγμονή.
Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα είναι ουδέτερα λίπη και δεν προδιαθέτουν ή επιδεινώνουν την προϋπάρχουσα φλεγμονή. Επιλέξτε ελαιόλαδο, μαργαρίνες από ελαιόλαδο και έλαια από μίγματα λαχανικών πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Με την ανανέωση των κυττάρων του σώματος τα μονοακόρεστα λιπαρά θα αντικαταστήσουν τα ω-6 μέσα στο κύτταρο μειώνοντας, έτσι, τη φλεγμονή.
Θα πρέπει, όμως, να έχετε υπομονή. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για κάποια αξιοσημείωτη βελτίωση. Αν χρειάζεται να χάσετε βάρος, μην τηγανίζετε τις τροφές, αποφύγετε τα γλυκά και επιλέξτε τροφές χαμηλές σε λιπαρά.
Ακολουθήστε τον μεσογειακό τρόπο διατροφής. Ερευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα που περιέχει μικρές μερίδες άπαχου κρέατος, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αρκετά λαχανικά μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, βοηθώντας το σώμα να εξαλείψει τις χημικές ενώσεις που προκαλούν τη φλεγμονή. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 4 μερίδες λαχανικών την ημέρα: φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα, συν τουλάχιστον 2 μερίδες φρούτων. Μία μερίδα ισοδυναμεί με ένα μπολ. Επιλέξτε λαχανικά με διαφορετικά χρώματα για μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή.
Τρώτε περισσότερα λιπαρά. Ψάρια με σκούρο χρώμα, όπως η σαρδέλα, το σκουμπρί, η ρέγκα, ο τόνος, ο σολομός, ο ξιφίας, είναι πλούσια σε ιχθυέλαια (ω-3 πολυακόρεστα). Τα ιχθυέλαια μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, μειώνοντας τόσο τον πόνο όσο και τον μακροχρόνιο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα. 2 με 3 μερίδες την εβδομάδα δίνουν το μέγιστο όφελος για την υγεία. Αβγά εμπλουτισμένα σε ω-3 λιπαρά οξέα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που δεν προτιμάτε τα λιπαρά ψάρια.
Σημείωση: Οι γυναίκες που προγραμματίζουν να αποκτήσουν παιδί ή που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή θηλάζουν δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Γυναίκες που δεν πρόκειται να κυοφορήσουν στο μέλλον, αγόρια και άντρες μπορούν να τρώνε μέχρι και 4 μερίδες την εβδομάδα.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Η οστεοαρθρίτιδα και η οστεοπόρωση (μείωση της οστικής μάζας) συχνά εμφανίζονται μαζί.
Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως ημιαποβουτυρωμένο γάλα, τυρί ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά, για να δυναμώσετε τα οστά. Αλλες πηγές ασβεστίου είναι: τυρί σόγιας, γάλα σόγιας και χυμοί φρούτων εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, σαρδέλες σε κονσέρβα, δημητριακά πρωινού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φασόλια φούρνου, άσπρο και μαύρο ψωμί. Καταναλώνετε τουλάχιστον 3 μερίδες τροφών πλούσιων σε ασβέστιο την ημέρα.
Συμπληρωματική και εναλλακτική θεραπεία. Η θειική γλυκοζαμίνη σε ποσότητα 1.500 mg την ημέρα βοηθά στην αποκατάσταση του χόνδρου αν λαμβάνεται τακτικά για αρκετά χρόνια. Περιορισμένες έρευνες υποστηρίζουν, επίσης, τη χρήση θειικής χονδροϊτίνης σε ποσότητα 800 mg την ημέρα. Ανθρωποι με αλλεργία στα ψάρια πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση της γλυκοζαμίνης.
Αν δεν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία, πρέπει να προσλαμβάνετε συμπλήρωμα βιταμίνης D με περιεκτικότητα 10 μg/400 IU ημερησίως. Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό στην απορρόφηση του ασβεστίου και, επίσης, φαίνεται να μειώνει τη φθορά του αρθρικού χόνδρου.
Ακριβά συμπληρώματα διατροφής δεν αποτελούν καλά υποκατάστατα των διατροφικών αλλαγών που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας.