Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού αλλά και οι οικογένειές τους, από τα ελλιπή και ανεπαρκέστατα μέτρα στήριξής τους αναδείχθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος στον νομό Νίκο Παπαναστάση, με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με αυτισμό «Η Ανεμώνη».
Μπροστά και στην επίσκεψη στην Πάτρα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Τετάρτη 27 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. όπου θα μιλήσει σε σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών με θέμα «Οργανώνουμε την εργατική – λαϊκή αντεπίθεση! Για το δίκιο των πολλών, ενάντια στους πολέμους και τα κέρδη των λίγων», που διοργανώνει η ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, συνεχίζεται η μαχητική παρέμβαση των Οργανώσεων του Κόμματος στους νομούς, προκειμένου να αναδειχθούν προβλήματα που απασχολούν τις εργατικές – λαϊκές οικογένειες, να απαιτηθούν λύσεις και παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκη Πατσουράκη, επισήμανε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες, λόγω της απουσίας του κράτους στην έγκαιρη διάγνωση και στην πρώιμη παρέμβαση, καθώς και στη συνέχεια όταν γίνει η διάγνωση.
«Αναγκαζόμαστε να δαπανούμε τεράστια ποσά σε δομές του ιδιωτικού τομέα εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, τόσο στην Παράλληλη Στήριξη, όσο και σε βασικές ειδικότητες στα Ειδικά Σχολεία (εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές)», ανέφερε η πρόεδρος, προσθέτοντας πως η ίδια εικόνα επικρατεί με τα «κενά» σε σχολικούς νοσηλευτές, όταν το 30% των παιδιών έχουν παράλληλες διαγνώσεις και χρήζουν νοσηλευτικής παρέμβασης.
Κατήγγειλε πως στον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της χώρας, υπάρχει έλλειψη δημόσιων ΚΔΑΠ και κέντρων διημέρευσης για την απασχόληση των ατόμων με αυτισμό τα απογεύματα (λειτουργεί μόνο ένα ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο Αγρίνιο), ενώ δεν υπάρχει καμία δομή για την απορρόφησή τους μετά την ενηλικίωσή τους. Αυτό αναγκάζει τον έναν από τους δύο γονείς να σταματά να εργάζεται, προκειμένου να στηρίξει τον δικό του άνθρωπο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.
«Θα έπρεπε να υπάρχουν κέντρα ημέρας για πρώιμη παρέμβαση, που αφορά παιδιά από 3-6 χρόνων, αλλά και αντίστοιχα για εφήβους και ενήλικες. Αντιθέτως υπάρχει μόνο μια δομή για τα παιδιά ως έξι ετών στο Μεσολόγγι και καμιά για ενήλικες», εξήγησε, αναδεικνύοντας το τεράστιο πρόβλημα.
Την ίδια ώρα, παρά τις μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και η μεταφορά των μαθητών που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού γίνεται χωρίς κατάλληλο συνοδό και αντίστοιχες συνθήκες (π.χ. έλλειψη παιδικών καθισμάτων σε μαθητές κάτω των 12 ετών). «Για την έλλειψη ύπαρξης σύγχρονων, πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό Ειδικών Σχολείων, με σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα σε σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, τι να πούμε, όταν είναι γενικότερα αυτά τα προβλήματα», αναρωτήθηκε σκωπτικά η ίδια.
Μεγάλη οικονομική «αιμορραγία» αποτελεί και η σοβαρότατη έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού Υγείας που να γνωρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό, για παράδειγμα, ιατρικές υπηρεσίες όπως η Οδοντιατρική, πραγματοποιείται μόνο στο Νοσοκομείο «Παίδων Πεντέλης» στην Αττική, με αναμονή ακόμα και τέσσερις μήνες, αλλά και ο πολλαπλασιασμός των εξόδων για τις οικογένειες από τον νομό, όπως και από άλλες περιοχές.
Με τον Σύλλογο να μετρά ήδη 70 μέλη και την πρόεδρό του να απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στις δράσεις του σε όλες τις οικογένειες που Ατελείωτος Γολγοθάς για τα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειές τουςαντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα, η ίδια αναφέρεται στην τραγικότητα της απουσίας δομών για τη φροντίδα όσων δεν έχουν τους γονείς τους εν ζωή! «Απλά κάποιος ενήλικας με αυτισμό μπορεί να μείνει εντελώς απροστάτευτος», είπε, σημειώνοντας πως πρόκειται για ζήτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, όπως και αυτό της μέριμνας για τη συνταξιοδότηση των γονέων των παιδιών με αναπηρία, με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις.
Για τα παραπάνω, όπως και άλλα ζητήματα, Ερώτηση κατατέθηκε προς τους υπουργούς Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και Υγείας από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκο Παπαναστάση, Βιβή Δάγκα, Νίκο Έξαρχο και Νίκο Καραθανασόπουλο.