Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών καταθέτει η «Ελληνική Λύση», μεταφέροντας τα αιτήματα των αγροτών του Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζητούν λύσεις.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση αναφέρεται: « Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών από το Καινούργιο Αιτωλοακαρνανίας, απαράδεκτη είναι η κατάσταση που βιώνει η τοπική αγροτική κοινωνία, καθώς έχουν συσσωρευτεί αρκετά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην περιοχή τους. Μας μετέφεραν οι ως άνω τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου που μεταξύ άλλων είναι τα εξής: 1) θεωρούμε οξύμωρο να καλλιεργούμε δίπλα στη λίμνη Τριχωνίδα και δεν μπορούμε να ποτίσουμε τις ελιές μας, καθώς, ενώ βρισκόμαστε σε μια περιοχή που διαθέτει «ΤΟΕΒ», δε δουλεύει. Κάθε χρόνο υπάρχουν υποσχέσεις πως θα λειτουργήσει, αλλά αυτό δε συμβαίνει. Ζητάμε την άμεση λειτουργία του προς όφελος της τοπικής αγροτικής κοινωνίας, 2) οι λογαριασμοί του νερού που ήρθαν στους αγρότες της περιοχής μας είναι δυσανάλογα αυξημένοι. Ενώ υπήρξαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα καθησυχαστικές δηλώσεις τοπικών αρμόδιων φορέων, ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρές, εντούτοις είναι συγκριτικά πολλαπλάσιες των προηγουμένων. Παρατηρείται επίσης το φαινόμενο να μη γίνεται έγκαιρα η καταμέτρηση του νερού με αποτέλεσμα να έρχονται τρεις λογαριασμοί μαζί ή και καθόλου. Ζητάμε τη μείωση του κόστους ύδρευσης για τις καλλιέργειές μας, 3) κάποιες καλλιέργειες συναδέλφων αγροτών χτυπήθηκαν από χαλάζι με αποτέλεσμα να χάσουν μεγάλο μέρος της παραγωγής τους. Οι εκτιμήσεις του «ΕΛΓΑ», παρά τις διαβεβαιώσεις ότι όλα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Δεκέμβριο, θα παραταθούν, χωρίς να είναι σαφές το χρονικό διάστημα λόγω έλλειψης προσωπικού. Ζητάμε την έγκαιρη διεκπεραίωση από τη μεριά του ΕΛΓΑ, όπως είχε συμφωνηθεί και ανακοινωθεί.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας προς όφελος της τοπικής αγροτικής κοινωνίας;».
Τι απαντά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ. Βελόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας πληροφορούμε τα εξής: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία Ν.Δ. 3881/1958 «περί έργων Εγγείων Βελτιώσεων», όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε μεταγενέστερα, τα έργα εγγείων βελτιώσεων (αρδευτικά, στραγγιστικά, αγροτικό οδικό δίκτυο, κ.λπ.) κατασκευάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και μεταβιβάζονται σε φορείς – Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β., Τ.Ο.Ε.Β.) για τη Διοίκηση-Λειτουργία και Συντήρησή τους.
Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι αυτοδιοικούμενοι, στους οποίους συμμετέχει το σύνολο των μελών-ωφελούμενων παραγωγών, μέσω της διοίκησης που ασκούν με την εκλογή των οργάνων διοίκησης (Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικής Συνέλευσης) και της καταβολής των δαπανών Διοίκησης – Λειτουργίας και Συντήρησης ανταποδοτικά με τη μορφή εισφορών.
Το θεσμικό πλαίσιο των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) – άρθρο 46 παρ. 1ε του ν. 4456/2017 (Α’24) και Κ.Υ.Α. 3252/99092/22.09.2017 (Β’ 3452)- προβλέπει ότι η εποπτεία (ήτοι ο διοικητικός, τεχνικός και διαχειριστικός-οικονομικός έλεγχος) των αντικειμένων των Ο.Ε.Β. πραγματοποιείται από την οικεία Περιφέρεια, που είναι επίσης αρμόδια για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εγγειοβελτιωτικών έργων της χωρικής της αρμοδιότητας.
Σε αυτό το πλαίσιο στην περιοχή Καινούργιου Ν. Αιτωλοακαρνανίας έχει συσταθεί ο Τ.Ο.Ε.Β. Καινούργιου, που εποπτεύεται από την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Επίσης, σε ότι αφορά στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με την ΚΥΑ 142196/1987 (Α΄738) «μέτρα για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό», οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που αποβλέπουν σε παραγωγικούς σκοπούς, δικαιούνται μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο (ΜΑΤ)».
Η απάντηση του ΕΛΓΑ
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Αγρινίου από την χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στις 31 Αυγούστου 2024 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προξενήθηκαν ζημιές κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λ.π. διενεργήθηκαν επισημάνσεις για την τεκμηρίωση των ζημιών έγιναν 23 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 1388 δηλώσεις ζημιάς.
Το έργο των εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε .Έπειτα για όλες τις καλυπτόμενες ζημιές θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς . Ειδικότερα και όσον αφορά τις αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται (μετά και την επεξεργασία του αρχείου ΟΣΔΕ) σε ελάχιστους μήνες και στην συνέχεια μετά ολοκληρώνονται σε διάστημα τεσσάρων – πέντε μηνών στο 100% της υπολογιζόμενης αποζημίωσης.