Τις δράσεις που δρομολογεί το υπουργείο Υγείας, για να μειώσει τις αναμονές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και που κινούνται σε 7 άξονες, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη: «Σήμερα, στις ημέρες μεγάλης εφημερίας, όπως είναι μετά τις γιορτές που αυξάνονται οι νόσοι των αναπνευστικών νοσημάτων (γρίπη, COVID-19, RSV), τα νοσοκομεία δέχονται μεγάλη πίεση». Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει δείκτης μέσου χρόνου αναμονής στις εφημερίες στη χώρα μας.
«Έχουμε μεγάλο εύρος διακύμανσης χρόνου αναμονής. Αν πούμε, όμως, ότι ο μέσος χρόνος είναι 8-9 ώρες στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, θα είμαστε κοντά στην πραγματικότητα» σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αναμονή αντιστοιχεί στους περιπατητικούς ασθενείς και όχι στα επείγοντα περιστατικά».«Όσο πλησιάσουμε προς το πεντάωρο θα είμαστε καλά. Όσο πηγαίνουμε προς το δεκάωρο της αναμονής, δεν είμαστε καλά. Γι αυτό τον λόγο φτιάξαμε ένα νέο πλάνο», όπως είπε ο υπουργός.
Ηλεκτρονικό βραχιολάκι
Από τον Φεβρουάριο, θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία σύστημα QR code (βραχιολάκι), στο Ιπποκράτειο, στο Λαϊκό, στον Ευαγγελισμό και το Κωνσταντοπούλειο μέσω του οποίου θα ιχνηλατούνται οι ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο.
Στόχος, υπογράμμισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και το υπουργείο Υγείας να έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο ώστε να καταγράφεται ψηφιακά η ώρα εισόδου των ασθενών καθώς και ο χρόνος αναμονής τους στα ΤΕΠ.
Εθελοντές Ερυθρού Σταυρού
Στη μάχη της μείωσης των αναμονών στα Τμήματα των Επειγόντων Περιστατικών, ρίχνονται και οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι θα αναλάβουν να εξυπηρετούν και να καθοδηγούν τους ασθενείς. Σε πρώτη φάση στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν 25 εθελοντές, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στον Ευαγγελισμό, στο Γεννηματάς και στο Αττικόν, σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Κέντρα Υγείας
Στις αλλαγές στις ομάδες εφημερεύσης των νοσοκομείων, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Όπως είπε η κ. Αγαπηδάκη, οι αλλαγές θα γίνουν μέσα στο χρόνο ενώ και τα Κέντρα Υγείας θα συμβάλλουν στη μάχη των εφημεριών των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων. Η ένταξη τους θα γίνει σταδιακά και θα προσληφθούν 57 γιατροί
Τα Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ που θα μπουν σταδιακά σε εφημερία είναι τα: Αλεξάνδρας (είναι ήδη), Καλλιθέας (8 το πρωί με 10 το βράδυ), Αμαρουσίου (8 πρωί με 10 το βράδυ), Ραφήνας και της 2ης ΥΠΕ τα Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας, Περιστερίου και Κερατσινίου.
Πάντως η ένταξη ορισμένων Κέντρων Υγείας σε 24ωρη λειτουργία θα γίνει σταδιακά και θα προσληφθούν 50 επικουρικοί, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα περιστατικά αλλά και για να μειωθούν παράλληλα οι ουρές στα ΤΕΠ των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, «πολλοί από τους περιπατητικούς ασθενείς, έως και οι μισοί, δεν χρειάζεται να πάνε στα ΤΕΠ». Και για το λόγο αυτό δεν επιλέχθηκε να εφαρμοστεί ένα σύστημα gatekeeping, όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία.
Προσλήψεις
Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι στην Αττική περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα μοιράζονται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας φέρνει αλλαγές σε επτά άξονες που περιλαμβάνουν οργανωτικές αλλαγές, ενίσχυση σε προσωπικό, βελτίωση κτηριακής υποδομής, ενίσχυση ΤΕΠ με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, παρουσία εθελοντών στα ΤΕΠ κ.α.
Η πρώτη αλλαγή των ομάδων εφημέρευσης έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, έφερε 20% μείωση της κίνησης στα μεγάλα νοσοκομεία. Ωστόσο, σε 3 νοσοκομεία επιδεινώθηκε η πρωινή λειτουργία, στο «Γεννηματάς», στο «Λαϊκό» και στο «Ιπποκράτειο». Υπήρξε μια πρώτη διορθωτική κίνηση και θα υπάρξουν και άλλες, πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Μέσα στον Ιανουάριο, ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα γίνουν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Ειδικότερα, υπάρχει πρόγραμμα 500 τραυματιοφορέων από τον ΟΑΕΔ, που σύντομα ξεκινούν να μπαίνουν στα νοσοκομεία. Από αυτούς, οι 100 τραυματιοφορείς θα ενταχθούν στα ΤΕΠ.