Την Δευτέρα στις 15:00, στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Μίμη Δομάζου, ενώ θα προηγηθεί λαϊκό προσκύνημα στις 09:00 στη Μητρόπολη Αθηνών.
Ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου έχασε τη μάχη με τον θάνατο σε ηλικία 83 ετών, ενώ νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό όπου οι γιατροί έκαναν τεράστιες προσπάθειες να τον κρατήσουν στην ζωή.
Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου που μεσουράνησε τη δεκαετία του 70 και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της Ευρώπης, ένιωσε αδιαθεσία ανήμερα των γενεθλίων του την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου έξω από διαγνωστικό κέντρο του Χαλανδρίου και λιποθύμησε.
Άτομα και προσωπικό του διαγνωστικού κέντρου του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες και αμέσως ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, που τον μετέφερε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών επί δύο ημέρες να τον κρατήσουν στη ζωή, εξέπνευσε το πρωί της Παρασκευής.
Ιατρικό ανακοινωθέν: Λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας ο θάνατος
«Ο γνωστός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Μίμης Δομάζος παρά την εξάντληση των θεραπευτικών παρεμβάσεων κατέληξε σήμερα Παρασκευή 24-01-2025 και ώρα 10:20 π.μ. λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Δυστυχώς το χρονικό διάστημα της εξωνοσοκομειακής ανακοπής έως την επαναφορά του στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου μας αποδείχθηκε καθοριστικό.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην εξαιρετική οικογένεια του, τις τρεις κόρες , την επί 40 έτη σύζυγο του και σε όλον τον κόσμο που τον αγαπούσε».
Ποιος ήταν ο Μίμης Δομάζος
Ο Μίμης (Δημήτρης) Δομάζος γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 στους Αμπελοκήπους, συνοικία της Αθήνας, και μεγάλωσε δίπλα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο πατέρας του ήταν υγειονομικός υπάλληλος με καταγωγή από τη Σάμο και η μητέρα του νοσοκόμα μικρασιάτικης καταγωγής.
Από μικρός έπαιζε μπάλα στις αλάνες της περιοχής και στα 13 του έβγαλε δελτίο στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να μπορεί ν’ αγωνίζεται. Σύντομα το όνομά του άρχισε ν’ ακούγεται στους ποδοσφαιρικούς κύκλους και προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Τον είδε ο τότε προπονητής των «πρασίνων», ο γιουγκοσλάβος Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς και εντυπωσιασμένος από τις κινήσεις του μέσα στο γήπεδο εισηγήθηκε την απόκτησή του.
Η ανεπίσημη πρεμιέρα του Δομάζου με τα πράσινα έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958 κι έληξε με 2-0 υπέρ της «Ένωσης». Αγωνίστηκε ως δεξί εξτρέμ κι εντυπωσίασε με την ποδοσφαιρική του δεξιοτεχνία θεατές και ειδικούς του αθλήματος. Το καλοκαίρι του 1959 εντάχθηκε κι επίσημα στον Παναθηναϊκό σε ηλικία 17 ετών «για ένα κοστούμι και μια πορτοκαλάδα», όπως είχε δηλώσει.
Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε από τον Αύγουστο του 1959 έως έως τον Μάιο του 1978, οπότε θεωρήθηκε τελειωμένος από τους «πράσινους» και συνέχισε την καριέρα στην ΑΕΚ. Τον Δεκέμβριο του 1979 επανήλθε στον Παναθηναϊκό με ενέργειες της νεοσύστατης ΠΑΕ και προσωπικά του Γιώργου Βαρδινογιάννη για να ολοκληρώσει την ένδοξη καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του τον Μάιο του 1980. Συνολικά αγωνίστηκε σε 536 ματς στην Α’ Εθνική (νυν Σούπερ Λιγκ) – 502 με τον Παναθηναϊκό και 34 με την ΑΕΚ – ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο και παρότι μέσος πέτυχε 139 γκολ (134 με τον Παναθηναϊκό και 5 με την ΑΕΚ).
ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Με μία συγκινητική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του αποχαιρέτησε ο Παναθηναϊκός τον σπουδαίο Μίμη Δομάζο, ο οποίος «έφυγε» σε ηλικία 83 ετών.
Το «τριφύλλι» επισημαίνει ότι θρηνεί «την απώλεια του κορυφαίου των κορυφαίων, του Μίμη Δομάζου. Είναι μία ημέρα πένθους για τον σύλλογο. Ο εμβληματικός Στρατηγός του Παναθηναϊκού μας πέρασε στην αιωνιότητα. Θα μείνει αθάνατος στη μνήμη όλων μας και τα επιτεύγματά του θα θυμίζουν και στις επόμενες γενιές ότι ο Μίμης Δομάζος ήταν ένας και μοναδικός», ενώ τονίζει ότι ήταν και θα είναι ο σπουδαιότερος παίκτες που έβγαλε το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού
Ο Μίμης Δομάζος πέρασε στην αιωνιότητα
Ημέρα πένθους για την οικογένεια του Παναθηναϊκού
Η οικογένεια του Παναθηναϊκού θρηνεί σήμερα την απώλεια του κορυφαίου των κορυφαίων, του Μίμη Δομάζου. Είναι μία ημέρα πένθους για τον σύλλογο. Ο εμβληματικός Στρατηγός του Παναθηναϊκού μας πέρασε στην αιωνιότητα. Θα μείνει αθάνατος στη μνήμη όλων μας και τα επιτεύγματά του θα θυμίζουν και στις επόμενες γενιές ότι ο Μίμης Δομάζος ήταν ένας και μοναδικός.
Ο Στρατηγός ήταν, είναι και θα είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπήρξε ο πρώτος των πρώτων. Ήταν ο μεγάλος αρχηγός και ο ηγέτης του Τριφυλλιού στα 20 χρόνια κατά τα οποία τίμησε τη φανέλα του συλλόγου και λατρεύτηκε απ’ τους φιλάθλους όσο κανείς άλλος. Ήταν το «δέκα το καλό»! Ήταν εκείνος τον οποίο είχαν όλοι ως πρότυπο. Ήταν αυτός που άπαντες ήθελαν να έχουν αρχηγό τους. Ήταν εκείνος, τον οποίο κανείς δεν ήθελε αντίπαλο. Ήταν ο καλύτερος άσος των γηπέδων που έβγαλε ποτέ αυτή η χώρα.
Γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1942 και άρχισε το ποδόσφαιρο στις αλάνες των Αμπελοκήπων πέριξ της Λεωφόρου. Σε ηλικία 13 ετών έβγαλε το πρώτο του δελτίο με την Άμυνα Αμπελοκήπων. Το ταλέντο του ήταν απαράμιλλο και ο Παναθηναϊκός ήταν το πεπρωμένο του. Η ανεπίσημη πρεμιέρα του με τα πράσινα ως δεξί εξτρέμ έγινε σε φιλικό αγώνα εναντίον της ΑΕΚ για το Κύπελλο των Χριστουγέννων, που διεξήχθη στις 26 Δεκεμβρίου 1958. Ο τότε προπονητής των Πρασίνων, Σβέτισλαβ Γκλίσοβιτς εισηγήθηκε το 1959, την απόκτησή τού υπερταλαντούχου νεαρού άσου και ο Μίμης Δομάζος πήρε μετεγγραφή στον Παναθηναϊκό σε ηλικία μόλις 17 ετών.
Τη μέρα που φόρεσε και επίσημα τη φανέλα του Τριφυλλιού, ουσιαστικά άλλαξε ο ρους της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Επί των ημερών του ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος: κατέκτησε εννέα πρωταθλήματα (1960, 1961, 1962, 1964, 1965, 1969, 1970, 1972, 1977), τρία Κύπελλα (1967, 1969, 1977), κι ένα Βαλκανικό Κύπελλο (1977).
Ο σύλλογος έγινε πασίγνωστος στα πέρατα της γης και ο Δομάζος ήταν το πιο λαμπρό αστέρι του. Αποκορύφωμα της «χρυσής» εποχής του Δομάζου αποτέλεσε η επική πορεία του Τριφυλλιού μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971. Στο θρυλικό Γουέμπλεϊ μπήκε πρώτος στον αγωνιστικό χώρο ως αρχηγός της μοναδικής ελληνικής ομάδας που έπαιξε ποτέ σε τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Αργότερα, ηγήθηκε των Πρασίνων και στον ιστορικό διπλό τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου απέναντι στη Νασιονάλ Μοντεβιδέο. Ο «στρατηγός» αγέρωχος μπροστά με το νούμερο δέκα στην πλάτη και με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο να δείχνει τον δρόμο και να εμπνέει τους συμπαίκτες του. Όπως έκανε πάντοτε σε όλα τα γήπεδα…
Έπαιξε αδιάκοπα στον Παναθηναϊκό απ’ το καλοκαίρι του 1959 ως το 1978. Επέστρεψε τον Δεκέμβριο του 1979 προκειμένου να κλείσει την τεράστια καριέρα του στην ομάδα της καρδιάς του. Φόρεσε τα πράσινα για 20 σεζόν πραγματοποιώντας 504 παρουσίες με το Τριφύλλι στο στήθος. Είναι ο κορυφαίος σε συμμετοχές στην ιστορία του Παναθηναϊκού αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο (538 ματς, 141 γκολ). Αγωνίστηκε 39 φορές στα Κύπελλα Ευρώπης, ενώ συνολικά ξεπέρασε τα 600 παιχνίδια με το Τριφύλλι στο στήθος!
Ήταν ένας μέγας βιρτουόζος της μπάλας αλλά και ένας σπουδαίος εκτελεστής, όπως καταδεικνύουν τα 165 γκολ που πέτυχε με τον Παναθηναϊκό: 136 στο πρωτάθλημα, 26 στο Κύπελλο και 3 στην Ευρώπη ήταν ο εντυπωσιακός απολογισμός του και σε αυτό το πεδίο.
Γεννημένος νικητής ο Μίμης Δομάζος δεν ήθελε να χάνει ούτε στα φιλικά των παλαίμαχων του Παναθηναϊκού. Με δικό του γκολ το 2000, οι Πράσινοι επικράτησαν με 1-0 των παλαίμαχων του Άγιαξ παίρνοντας ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του 1971.
Ο Δομάζος παρέμεινε μια ολόκληρη ζωή δίπλα στον Παναθηναϊκό, διατελώντας κατά περιόδους και μέλος της διοίκησης της ομάδας. Δεν έλειψε ποτέ από αγώνα του Παναθηναϊκού του. Με κρύα και βροχές, ακόμα και σε δύσκολες αγωνιστικά εποχές για τον σύλλογο, ο «στρατηγός» έδινε ανελλιπώς το «παρών» στην εξέδρα. Αιώνια παθιασμένος με το ποδόσφαιρο, αιώνια ερωτευμένος με τον Παναθηναϊκό…
Ο αξεπέραστος Δομάζος, ο «στρατηγός των στρατηγών», ο λατρεμένος μας Μίμης, δεν είναι πια μαζί μας. Το αστέρι του όμως, θα λάμπει παντοτινά και θα αποτελεί οδηγό για τις νέες γενιές στον Παναθηναϊκό.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.
Την οδύνη του για την απώλεια του Μίμη Δομάζου εκφράζει ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός.
«Μια τεράστια μορφή που η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έκανε το όνομα του Συλλόγου ακόμα μεγαλύτερο», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Αναλυτικά:
Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους και τους συγγενείς του τεράστιου Μίμη Δομάζου.
Ο Σύλλογος εκφράζει την οδύνη του για το χαμό του «στρατηγού» Μίμη Δομάζου που έφυγε από τη ζωή αφήνοντας τον Σύλλογο φτωχότερο.
Μια τεράστια μορφή που η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα και έκανε το όνομα του Συλλόγου ακόμα μεγαλύτερο.
Γεννημένος το 1942 στους Αμπελόκηπους, ο πατέρας του είχε καταγωγή από τη Σάμο ενώ η μητέρα του ήταν Μικρασιάτισσα.
Ξεκίνησε την καριέρα του σε ηλικία μόλις 13 ετών στην Άμυνα Αμπελοκήπων και το 1959 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό του οποίου τη φανέλα φόρεσε μέχρι το 1978.