Η Αιτωλοακαρνανία δοκιμάζεται, μετά τα τελευταία έντονα καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που αυτά είχαν ως συνέπεια. Από τη μια, είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα, λόγω της έντασης των φαινομένων, όπως δυστυχώς συνέβη πριν λίγες μέρες στη Μάνδρα Αττικής. Από την άλλη, ήμασταν μάρτυρες ενός καταστροφικού φυσικού φαινομένου που άφησε πίσω του πραγματικά συντρίμμια. Κατεστραμμένες περιουσίες, ζημιές σε επιχειρήσεις και κατοικίες. Απώλεια φυτικού και ζωικού κεφαλαίου και φυσικά ολοκληρωτική καταστροφή υποδομών. Κανείς δεν γλίτωσε από τη μανία της φύσης, που ήρθε ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων παραλείψεων. Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αμφιλοχία, Θέρμο είναι κυρίως οι Δήμοι που σήμερα, μετράνε πληγές και οι πολίτες τους, ζητούν στήριξη και απαιτούν από την Πολιτεία να μην ξαναζήσουν τέτοια φαινόμενα.
Μέσα στο γενικό περιβάλλον αποσυντονισμού της καθημερινότητάς του και υπό το βάρος της οικονομικής εξαθλίωσής του, ο πολίτης δυστυχώς έρχεται αντιμέτωπος με τα αποτελέσματα της κακής άσκησης εξουσίας εκ μέρους ανθρώπων ευθύνης, που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας.
Για να είμαστε σαφείς: Η αντιπλημμυρική προστασία, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, όπως επίσης και για την Περιφέρεια, η οποία και βάσει αρμοδιοτήτων είναι αρμόδια για αντιμετώπιση και πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων. Η πραγματικότητα όμως αποδεικνύει ότι τα όσα γίνονται απέχουν εγκληματικά από τα όσα θα έπρεπε να έχουν γίνει.
Η απουσία στρατηγικής για την αντιμετώπιση και πρόληψη των πλημμυρικών φαινομένων και η έλλειψη χρηματοδότησης αντιπλημμυρικών έργων εκ μέρους της Κυβέρνησης, δείχνει τον πρώτο υπεύθυνο αυτού που ζήσαμε στην Αιτωλοακαρνανία.
Υπάρχει όμως και η αντικειμενική ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που δεν έχει προβεί σε καμία από τις ενέργειες που από το Νόμο προβλέπονται.
Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε: 1) Σύμφωνα με την 8184/24-11-2015 εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «Η μελέτη, εκτέλεση και συντήρηση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που υπάγονται κατά κανόνα στην κατηγορία υδραυλικών έργων (ΥΑ 1958/2012, ΦΕΚ 21/Β΄/2012), δρομολογούνται σε κεντρικό επίπεδο από τις αρμόδιες οργανικές μονάδες και εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο από τις αρμόδιες οργανικές μονάδες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των ΟΤΑ, καθώς και των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.)» , 2) Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο «οι αρμοδιότητες μελέτης, κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών έργων που ανήκαν στους Δήμους, στις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στις Περιφέρειες, περιήλθαν πλέον στις νέες Περιφέρειες που συστάθηκαν με τον Ν. 3852/2010 και ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών», 3) Σύμφωνα με την εγκύκλιο 33/3147/12-10-1998 και τα σχετικά διευκρινιστικά έγγραφα, «μετά την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» οι αρμοδιότητες καθαρισμού και αστυνόμευσης ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα, που ανήκαν στους Δήμους, στις καταργηθείσες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και στις Περιφέρειες, περιήλθαν πλέον στις νέες Περιφέρειες που συστάθηκαν με τον Ν. 3852/2010 και ασκούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών. Διευκρινίζεται ότι την αρμοδιότητα αστυνόμευσης και καθαρισμού κλειστών ρεμάτων έχει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 δεν υφίσταται διαχωρισμός μεταξύ ανοικτών και κλειστών (διευθετημένων) ρεμάτων».
Αυτά για να είμαστε ξεκάθαροι. Οι ευθύνες βαραίνουν την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια και αυτοί είναι που πρέπει το συντομότερο δυνατό να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με όλους τους αρμόδιους φορείς (ΤΕΕ, Δήμους, διοικήσεις ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ κλπ) και να καταστρώσουν με σοβαρότητα και άμεσα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας για την Αιτωλοακαρνανία, ούτως ώστε να μην θρηνήσουμε και θύματα στο μέλλον. Συνεργασία χρειάζεται και αναγνώριση της αλήθειας. Το θέμα είναι σοβαρό και δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πολίτες που δοκιμάστηκαν από τις πλημμύρες και συνεχίζουν να βιώνουν την πολιτική αναλγησία. Θεωρούμε επιτακτικό να ληφθούν πρωτοβουλίες ανακούφισης των πληγέντων σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, οφείλουμε να συγχαρούμε όλους εκείνους που με αίσθημα αυταπάρνησης, έσπευσαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας.
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Αιτωλοακαρνανίας
Τσόλκας Φώτιος