Βαριές επιπτώσεις στο περιβάλλον- κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
Τα λύματα από το χωρίο Στράτου είναι από τις πιο σημαντικές πηγές ρύπανσης του ποταμού Αχελώου εντός του Δήμου Αγρινίου. Αντίθετα με όσα μέχρι σήμερα πιστεύαμε, βασικός και μεγαλύτερος εχθρός μας δεν είναι μόνο οι «κακοί Θεσσαλοί » που ήθελαν να πάρουν τα νερά μας αλλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι οποίες σε λίγα χρόνια θα καταστρέψουν αυτό τον φυσικό πλούτο, που κάποιοι σήμερα επαίρονται αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα για να τον διαφυλάξουν.
Όχι απλώς δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται πραγματικά, αλλά συμμετέχουν κιόλας στη ρύπανση, εναποθέτοντας τα σκουπίδια τους σε ανεξέλεγκτες χωματερές κοντά στις όχθες των ποταμιών ή ρίχνουν τα βοθρολύματα.
Το agriniosite.gr βρέθηκε πρόσφατα προ δυσάρεστων εκπλήξεων, όταν κλήθηκε να καταγράψει-επιβεβαιώσει συγκεκριμένες καταγγελίες. Όπως διαπιστώσαμε στη σχετική αυτοψία στην κοίτη του ποταμού ΑΧΕΛΩΟΥ, τα λύματα της Στράτου απορρίπτονταν εντός του ποταμού.
- Το πρόβλημα «δια γυμνού οφθαλμού».
Ο αέρας στην περιοχή ήταν αποπνικτικός όταν πλησιάσαμε για να δούμε πως τα λύματα καταλήγουν μέσα στο ποτάμι, δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε.. Η δυσοσμία απλώνεται σε απόσταση και είναι αφόρητη. Ιδιαίτερα η διέλευση από την γέφυρα είναι αδύνατη χωρίς να κρατάει κάποιος τη μύτη του. Στην πράξη, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι είτε δεν λειτουργεί το αποχετευτικό δίκτυο της Στράτου, είτε η λειτουργία του δεν είναι επαρκής. Ξεχειλίζουν από το φρεάτιο που υπάρχει, και μάλιστα δίπλα ακριβώς από τον ποταμό ΑΧΕΛΩΟ και κυλούν εντός της κοίτης.
Η ελλιπής λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι τεράστιο πρόβλημα και η δημοτική αρχή Αγρινίου επέδειξε κακή πολιτική και στο θέμα της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, όπου θα μπορούσαν τα λύματα αυτά αντί να καταλήγουν στο ποτάμι να κατευθύνονται εκεί. Κόστισαν τεράστια ποσά, επιδοτήθηκαν οι βιολογικοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσαν «δουλειά» σε τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς αλλά έμειναν στη μέση.
Και η δημοτική αρχή αρκείται στην επισήμανση του προβλήματος, χωρίς να προχωρά τις διαδικασίες για τα έργα, στους ελέγχους που χρειάζονται και στις τιμωρίες και άλλων που ρυπαίνουν. Επικρατεί μια αδράνεια «ωχαδερφική» και όχι απλώς δε δείχνουν να ενδιαφέρονται πραγματικά, αλλά όπως αποκαλύπτουμε συμμετέχουν κιόλας στη ρύπανση!!
Και το τραγικότερο είναι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού από τα νερά του ΑΧΕΛΩΟΥ αρδεύονται εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, πίνουν ζώα και πουλιά, υδρεύονται περιοχές. Έτσι, η μόλυνση μεταφέρεται, μέσω της διατροφικής αλυσίδας, στο πιάτο των καταναλωτών, με βαριές επιπτώσεις στην υγεία τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, στην περιοχή μας παρατηρείται αλματώδης αύξηση των ασθενειών, όπως καρκίνος, λευχαιμία, ηπατίτιδα κ.ά., που σχετίζονται με τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μεγάλο ποσοστό που νοσηλεύεται στα Νοσοκομεία είναι καρκινοπαθείς, με τους περισσότερους να πάσχουν από καρκίνους σχετιζόμενους με το γαστρεντερικό τους σύστημα.