Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου ΤΗΣ ΑΛΟΣ ΝΕΥΜΑ της Κωνσταντίας Σκανδάλου – Κορδολαίμη την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, οι εκδόσεις Βακχικόν, και το βιβλιοπωλείο Βιβλιοτρόπιο.
Την παρουσίαση άνοιξε η Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Μαρία Παπαγεωργίου η οποία ευχήθηκε στη συγγραφέα να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο της και στη συνέχεια να απολαύσουμε και νέες δημιουργίες.
Οι ομιλητές προσέγγισαν με ευαισθησία και διεισδυτική ματιά το μυθιστόρημα και συγκεκριμένα ο κ. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, καθηγητής Φυσικός, έθεσε τον προβληματισμό κατά πόσο οι ξένοι στη χώρα μας απολαμβάνουν την επαγγελματική εξέλιξη και τον ανάλογο σεβασμό στον πολιτισμό τους, ενώ η κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, Φιλόλογος, διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, πρώην Σχολική Σύμβουλος, επεσήμανε ότι το νεύμα της αλός μας προκαλεί γνέφοντας να κατανοήσουμε και να αποδεχθούμε τις έννοιες της ταυτότητας και της ετερότητας στις ποικίλες εκφάνσεις τους και στη διαχρονία.
Η κ.Θεοδώρα Καραγεώργου – Βάρδια, καθηγήτρια Φιλόλογος εντόπισε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του έργου στην ευρύτερη έννοια του. Ως πολέμιο στοιχείο χαρακτήρισε τον ίδιο μας τον εαυτό.
Την επιμέλεια του βίντεο έκανε ο κ. Λουριδάς Γεώργιος με συμμετοχή της κ.Γεωργίας Καποπούλου, και του κ. Ευστάθιου Σκοτίδα.
Η συγγραφέας κ. Κωνσταντία Σκανδάλου – Κορδολαίμη ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης, τους παρουσιαστές και τους παρευρισκόμενους.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δύναμη του βελούδινου λόγου της λογοτεχνίας που είναι επιβλητικός και αφοπλιστικός τονίζοντας ότι το νεύμα της αλός μας παραπέμπει στο νεύμα της εποχής, νεύοντας μας να αντισταθούμε στην πολτοποίηση, να αναπτύξουμε την εν συναίσθηση, καθώς εξανεμίζεται όταν η εικόνα του πόνου φεύγει από το οπτικό μας πεδίο.
Τέλος, προσκάλεσε τον αναγνώστη να προσεγγίσει το κείμενο από τη δική του οπτική γωνία, να ενδοσκοπήσει και να ανατρέξει στις δικές του μετοικήσεις, στις δικές τους Ευφοροχώρες και να αξιολογήσει κατά πόσο προσέλαβε στην εφορεία τους και έτσι θα καθορίσει τη στάση του στις προκλήσεις της νέας εποχής, στο ΝΕΟΝ που αποτελεί και ευθύβολη στόχευση του βιβλίου.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο κ. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου με μεγάλη δεξιοτεχνία.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο βιβλίο, για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα όπου η Κωνσταντία Σκανδάλου – Κορδολαίμη καταθέτει τον πλούτο γνώσης και εμπειριών μιας ολόκληρης ζωής, της δικής της και των πρωταγωνιστών, προφανώς, κινούμενη και ισορροπώντας πάνω σε δύο “διαπολιτισμικές” παραμέτρους, καταγράφοντας λεπτό προς λεπτό κάθε τους κίνημα, όπως και κάθε έκφανση του αγώνα επιβίωσης σε μια προσπάθεια να ζήσουν μια καλύτερη ζωή σε μια άλλη, πολλά υποσχόμενη ευημερούσα χώρα, την Ευφοροχώρα, μια χώρα “υποδοχής” ατόμων / εργατικού δυναμικού στην πραγματικότητα, που η φτώχεια και οι αυξανόμενες καθημερινές ανάγκες τους έκαναν να φύγουν εγκαταλείποντας τη γη τους και να αναζητήσουν τρόπους και τόπους για μια καλύτερη ζωή που οραματίζονται μέσα από ένα φάσμα γλυκού ονείρου και συχνά μιας ιδεατής πραγματικότητας. Και όλο αυτό το καθημερινό δράμα παίζεται μεταξύ δύο φίλων ζευγαριών, αλλά διαφορετικής εθνικότητας και πολιτισμικών δεδομένων, που προσπαθούν να “σταδιοδρομήσουν σε μια τρίτη χώρα, την Ευφοροχώρα, συνεχίζεται και με τα παιδιά τους, το ζευγάρι δύο νέων, των παιδιών, του γιου των Ελλήνων “Εκείνου και Εκείνης”, του Αριστείδη, από τη μια και της Αλς/ Αλός/ Αλά, της κόρης των Μωαμεθανών φίλων τους, του “Φίλου και της Φίλης”, από την άλλη πλευρά.
Μέσα σε 265 σελίδες του μυθιστορήματός της “Της αλός νεύμα”, η Κωνσταντία Σκανδάλου – Κορδολαίμη, ενέταξε, μετατρέποντας με την αξιοσύνη της σε μυθιστορηματικά γεγονότα, [καθότι σπουδαία φιλόλογος και έμπειρη συγγραφικά από τις διάφορες δραστηριότητές της], πλήθος πληροφοριών σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι ξενιτεύονται ως μετανάστες με το όραμα μιας καλύτερης ζωής σε ξένη χώρα, συνήθως στην “Ευφοροχώρα”, σε μια ακμάζουσα βιομηχανική χώρα που έχει ανάγκη εργατικών χεριών και καλεί ειδικευμένο και μη εργατικό προσωπικό για να καλύψει τις ελλείψεις της σε εργατικό δυναμικό.
Με πρωταγωνιστές ήρωες, δύο στην αρχή ζευγάρια διαφορετικών εθνικοτήτων, διαφορετικών πολιτισμικών προδιαγραφών, θρησκεύματος κυρίως, περιγράφει άλλοτε με φωτεινά και ενίοτε με θαμπά ως και σκούρα χρώματα, την αγωνία και τον αγώνα τους να αποδεχτούν αλλήλους και να βρουν τρόπους να συνεννοηθούν, να συνυπάρξουν φιλικά σε μια τρίτη χώρα που τους “φιλοξενεί”.
Η ζωή και η συνύπαρξη διαφορετικής προελεύσεως ατόμων σε μια τρίτη χώρα, παρά τις πολλές ευκολίες στην πρακτική τους ζωή και καθημερινότητα, που τους παρέχει η “φιλοξενούσα” χώρα και χώρα “υποδοχής”, εμπεριέχει ωστόσο και ενδογενείς διαφορές, τις οποίες δεν είναι καθόλου εύκολο να αποδεχτούν και να συμβιβαστούν οι εξ Ανατολών μετανάστες, σύνοικοι συνήθως, υποχρεωμένοι να συνυπάρχουν και αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να συμβιβαστούν με την ανάγκη προσαρμογής προς όφελος όλων.
Κι έρχεται η νέα γενιά να ενώσει τα εκ διαμέτρου αντίθετα. Ο Αριστείδης και η Αλς ερωτεύονται. Αλλά οι αντιρρήσεις από την πλευρά της της Φίλης, της μητέρας της Αλς και των στενών συγγενών της πλην του Φίλου, του πατέρα της, είναι προσταγή, είναι νόμος: η Αλς θα παντρευτεί ένα καλό γαμπρό ομοεθνή της και θα κάνει οικογένεια. Όχι σπουδές και έρωτες με ξένους.
Η οικογένεια των Ελλήνων Εκείνος και Εκείνη, οι γονείς του Αριστείδη, προσπαθούν με ταξίδια στην Ελλάδα, με εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, να φέρουν τους φίλους τους σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό. Αλλά η εμμονή της μητέρας της, αναγκάζει την Αλς να αποκρύψει την εγκυμοσύνη κι από τον πατέρα του παιδιού της, να αλλάξει όνομα και να εξαφανιστεί, για να μην πάει κόντρα στη μητέρα της.
Σύντομο σχετικά μυθιστόρημα, πολλά και ποικίλα τα γεγονότα, απαιτητική η σύνθεση και ετερόκλητων ενίοτε στοιχείων, ωστόσο η δεξιοτεχνία και η άριστη γνώση και κυριαρχία στην ιεράρχηση του υλικού, δικαιώνει τη συγγραφέα με την πραγμάτωση ενός μυθιστορήματος εντελώς σύγχρονου, που ολοκληρώνεται μέσα σε έναν κύκλο που αρχίζει με μια βάφτιση, όπου αμέσως φαίνονται οι διαφορές, και κλίνει επιστρέφοντας στην αρχή, όπου όλοι συνειδητοποιούν τα λάθη και τις παραλείψεις τους που κάνουν τη ζωή δύσκολη.
Η Κωνσταντία Σκανδάλου-Κορδολαίμη γεννήθηκε το 1959 στα Αμπέλια Αγρινίου και μεγάλωσε στο Αγρίνιο, όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές της. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και επί σειρά ετών διετέλεσε διευθύντρια Γυμνασίου και Λυκείου.
Ευαισθητοποιημένη σε θέματα παιδαγωγικής φύσης αλλά και στα κοινωνικά προβλήματα, συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες πολιτιστικού κυρίως περιεχομένου. Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Αρχαιολογικής Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων. Συμμετείχε σε επιστημονικές επιτροπές για τη διοργάνωση συνεδρίων και σε επιστημονικές ομάδες για την επιμέλεια των πρακτικών τους. Με ενδιαφέρον και αγάπη για το βιβλίο, πολλάκις παρουσίασε στο κοινό λογοτεχνικά έργα γνωστών δημιουργών αλλά και πρακτικά συνεδρίων στα οποία συμμετείχε με εισηγήσεις επιστημονικού περιεχομένου.
Το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο Γυμνάσιο Αγίου Βλασίου Αιτωλοακαρνανίας, 1963 – 2007. Λεύκωμα – Αναμνήσεις (αυτοέκδοση). Το «Της αλός νεύμα» είναι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που εκδίδει.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, οι εκδόσεις «Βακχικόν» και το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο».