Το αρχοντικό Σωχωρίτη αποτελεί ένα από τα πιο παλιά κτίρια της πόλης του Αγρινίου. Η αρχιτεκτονική του είναι επίσης μοναδική και προσφέρει στον κόσμο την γνώση για το πως ήταν τα αρχοντικά στην εποχή της Τουρκοκρατίας.
Η οικία Σωχωρίτη, στην πάροδο της οδού Κακαβιά 9, χαρακτηρίστηκε το 1979 ως: «Ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική προστασία, διότι είναι αξιόλογο δείγμα της αστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και τα εσωτερικά διακοσμητικά του στοιχεία αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της λαϊκής τέχνης της περιόδου αυτής», με βάση απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού [ΦΕΚ 194/Β/24-2-1979, 1743].
Το 1988, αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, για δική του χρήση με το ποσό των 100.000.000 δρχ. περίπου. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η διαχρονική απάθεια των τοπικών αρχών για κάποια επέμβαση στον χώρο αλλά και στο κτίριο μιας και είναι ένα εντελώς παρατημένο κτίριο και αυτό και απλά παραμένει στο «σκοτάδι» και μετρώντας αντίστροφα για το πότε θα γκρεμιστεί από μόνο του.
Η μόνη παρέμβαση που έγινε ήταν το 2010 από την 22η Βυζαντινή Εφορεία Αρχαιοτήτων. Κλείσιμο των ανοιγμάτων πορτών και παραθύρων καθώς και συμπλήρωση τοιχοποιίας συνολικής αξίας μόλις 2000 ευρώ περίπου!
Η τοποθεσία του κτιρίου αυτού είναι σχετικά κεντρική και βρίσκεται τρία τετράγωνα ανατολικά της κεντρικής πλατείας του Αγρινίου
Προτάσεις για αξιοποίηση υπήρξαν πολλές όπως του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να διατηρηθεί το κέλυφός του και η γενική όψη του κτιρίου καθώς και να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες ώστε να στέκεται κανονικά και χωρίς φόβο να γκρεμιστεί.
Ο περιβάλλοντας χώρος προτεινόταν να γίνει σαν ένα πάρκο τσέπης ώστε να διατηρήσει αυτό το οπτικοακουστικό και ξεχωριστό περιβάλλον του σημείου μιας και είναι κλεισμένο από τους δρόμους και την κίνηση και είναι σαν να ζεις σε άλλη εποχή.
Η χρήση που προτεινόταν να γίνει μουσείο για να εξηγήσει το πως ήταν μέσα και έξω τα κτίρια της εποχής τους και δη τα αρχοντικά σαν και αυτό. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο για την ιστορία της πόλης και είναι πάρα πολύ σημαντική η διατήρησή του για αυτό και ο Αγρινιώτης Γιάννης Σελιμάς παλαιότερα είχε προτείνει να ενταχθεί σε πρόσκληση του Πράσινου ταμείου.
Και πολλές ακόμη προτάσεις που δυστυχώς έμειναν μόνο προτάσεις ξεχασμένες σε συρτάρια γραφείων!
Ο Αγρινιώτης, Κώστας Πατρώνης αναρωτιέται και με το δίκιο του αν “Θα έχει άραγε και αυτό την θλιβερή τύχη των Καπναποθηκών Ηλιού; Εδώ όμως θα ζητηθούν ευθύνες.” λέει.
Μήπως λοιπόν μιας και σήμερα ο δήμος Αγρινίου υλοποιεί εργασίες ανάπλασης οδών , που αποτελούν τμήμα του σημαντικού έργου της ανάπλασης της παλαιάς πόλης του Αγρινίου να εξετάσει και το ενδεχόμενο αξιοποίησής του. Γιατί καλή η ανάπλαση των οικοδομικών τετραγώνων αλλά θα είναι για πάντα άψυχα οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς ίχνος της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και συγκεκριμένα των ιστορικών κτιρίων μας. Αλλά επειδή ποτέ δεν είναι αργά μπορούμε να παραδειγματιστούμε από πετυχημένα παραδείγματα ανάπλασης άλλων περιοχών!
Ν.Θ