Τη θλιβερή κατάσταση που έχει γονατίσει τους ελαιοπαραγωγούς τόσο στην Αιτωλοακαρνανία, όσο και σε όλη την επικράτεια, λόγω της ανομβρίας, έφερε στη Βουλή η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά με ερώτηση που κατέθεσε μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος.
Οι ολοένα αυξανόμενες επιπτώσεις των έκτακτων κλιματικών μεταβολών έχουν αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Ενώ συγκεκριμένα, η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τους διαρκείς και ασυνήθιστους καύσωνες έχουν προκαλέσει αφυδάτωση των καρπών, μικροκαρπία και ακαρπία στις ελιές, με τεράστιες καταστροφές στην παραγωγή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Ειδικά στην Αιτωλοκαρνανία, η μείωση της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου για την περίοδο 2023/2024 έχει σπάσει ρεκόρ 20ετίας. Η συγκομιδή έχει μειωθεί στο 90% σε σύγκριση με πέρυσι και η ποικιλία ελιών Καλαμών και Χαλκιδικής έχει μειωθεί στο 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην ίδια μοίρα με την επιτραπέζια ελιά, βρίσκεται και η παραγωγή ελαιόλαδου.
Στο πλαίσιο αυτό, η Χριστίνα Σταρακά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτάνε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πότε και με ποιόν τρόπο σκοπεύει να αποζημιώσει τους ελαιοπαραγωγούς που πλήττονται από τη μείωση της παραγωγής ελιάς λόγω της ανομβρίας, καθώς και αν σκοπεύει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ που δεν καλύπτει ασφαλιστικά την ακαρπία αλλά και το τρέχον Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ για την αύξηση της βασικής ενίσχυσης στην ελαιοκαλλιέργεια και την προστασία του εθνικού μας προϊόντος.
Σε δήλωση της, η βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, αν σκεφτεί κανείς ότι τα ελαιόδεντρα στην ελληνική επικράτεια καταλαμβάνουν έκταση περίπου 8 εκ. στρεμμάτων, μακράν τα περισσότερα στρέμματα από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια. Παράλληλα, τα ελαιοκομικά προϊόντα συμβάλλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, δεδομένου ότι οι εξαγωγές ελαιόλαδου εισφέρουν έσοδα στο κράτος πάνω από ένα 1δις.€ ενώ τα έσοδα από τις βρώσιμες ελιές ανέρχονται περίπου στα 600 εκ.ευρώ. Μιλάμε για ολική καταστροφή.»
Ξεκίνησε η καταβολή αποζημιώσεων για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφερειακή Δυτικής Ελλάδας
Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας γίνεται γνωστό ότι ξεκίνησε η καταβολή των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν...