Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνας Σταρακά αλλά και των ευρωβουλευτών του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κρίση του μελισσοκομικού κλάδου εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, της παρατεταμένης ξηρασίας και των παράνομων ελληνοποιήσεων, ανέδειξαν την έλλειψη ενός σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων, τόσο σε εθνικό όσο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Συγκεκριμένα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην ερώτηση της Χριστίνας Σταρακά για την κρίση στον μελισσοκομικό κλάδο λόγω της ανομβρίας, προέβη σε γενικές αναφορές για τα συνολικά κονδύλια που έχουν διατεθεί στον πρωτογενή τομέα, αποφεύγοντας να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα. Δεν παρείχε κανένα στοιχείο για το ποσοστό των χρηματοδοτήσεων που κατευθύνθηκε συγκεκριμένα στη μελισσοκομία, ενώ δεν τοποθετήθηκε στο αίτημα των μελισσοκόμων της Αιτωλοακαρνανίας για αποζημιώσεις, παρά τις καταστροφικές συνέπειες που είχε η φετινή χρονιά λόγω ανομβρίας, υψηλών θερμοκρασιών και φυσικών καταστροφών.
Από την άλλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στα έκτακτα μέτρα στήριξης των γεωργών, στη θέσπιση αυστηρότερου πλαισίου αντιμετώπισης της νοθείας των αγροτικών προϊόντων, αλλά και στο γεγονός ότι 60 εκατ. ευρώ ετησίως διατίθενται μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για τη στήριξη των μελισσοκόμων, ωστόσο παραδέχτηκε ότι δεν προβλέπεται η καθιέρωση ενός ετήσιου επιδόματος επικονίασης ανά κυψέλη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια πρόταση που θα προσέφερε ζωτική οικονομική ενίσχυση στους μελισσοκόμους.
«Υπάρχει πλήρης απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την επιβίωση και τη στήριξη των μελισσοκόμων. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση, όσο και η Ε.Ε. απαντούν με αοριστίες και γενικές αναφορές για το πρόβλημα που αφορά χιλιάδες παραγωγούς στη χώρα μας. Η κυβέρνηση που επαίρεται ότι επηρεάζει τις αποφάσεις στην Ευρώπη, οφείλει να ασκήσει πίεση για την ενίσχυση των εθνικών προγραμμάτων στήριξηςκαι την προώθηση νέων μέτρων όπως το ετήσιο επίδομα επικονίασης. Οι μελισσοκόμοι έχουν ανάγκη από άμεσες και στοχευμένες ενέργειες, γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ και τους πλήττει διαρκώς. Η ανομβρία, οι φυσικές καταστροφές και η νοθεία στο μέλι τείνουν να καταστήσουν την μελισσοκομία στην Ελλάδα είδος προς εξαφάνιση. Είναι απαραίτητο να υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή και εθνική δράση πριν να είναι αργά», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.