Ενα πλήρως ανανεωμένο Wallet που θα απλοποιεί ακόμα περισσότερο τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο μέσω του κινητού τηλεφώνου, καθώς και καινούργιες πλατφόρμες που θα εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τα ακαθάριστα οικόπεδα και τις αυθαιρεσίες στις παραλίες, ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας για την πορεία ψηφιοποίησης της χώρας, τόνισε ότι «η επόμενη μέρα φέρνει στο κινητό ένα ολοκαίνουργιο Wallet, χάρη στο οποίο κάθε πολίτης, μόνο με μια απλή έγκρισή του, θα μπορεί να διεκπεραιώνει όλες τις δουλειές του με το Δημόσιο, χωρίς να χρειάζεται να προσκομίζει κανένα έγγραφο».
Αυτό θα συμβεί χάρη στο «πάντρεμα» της τεχνητής νοημοσύνης με την ψηφιακή πύλη Gov.gr, γεγονός που θα επιτρέψει στους πολίτες να αλληλεπιδρούν γρηγορότερα και ευκολότερα με όλο το Δημόσιο.
«Στόχος μας πλέον είναι να σταματήσουμε να διακινούμε αρχεία PDF. Η πληροφορία υπάρχει, γιατί να τη διακινούμε ως PDF;» αναρωτήθηκε ο Παπαστεργίου.
«Σήμερα, για να γράψει κάποιος το παιδί του στον παιδικό σταθμό καλείται να «ανεβάσει» διάφορα PDF για το εισόδημά του, την οικογενειακή του κατάσταση κ.λπ. Σύντομα, ο πολίτης θα μπορεί να αποδέχεται απλά ένα αίτημα που θα φτάνει στο ηλεκτρονικό του πορτοφόλι (Wallet) στο κινητό ότι είναι αναγκαίο να αντληθούν από την υπηρεσία στοιχεία του που ήδη είναι ψηφιοποιημένα (π.χ. η φορολογική του δήλωση). Πατώντας το «εγκρίνεται», όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα από την υπηρεσία.
Το νέο Wallet, που θα είναι έτοιμο έως τις αρχές του νέου χρόνου, πέρα από την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, θα περιλαμβάνει δεδομένα π.χ. για το εισόδημα του πολίτη, για επαγγελματικές άδειες (π.χ. μηχανικών, δικηγόρων κ.λπ.), για την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλιση και το ΚΤΕΟ του αυτοκινήτου, όπως και για την ομάδα αίματος.
Ο Παπαστεργίου χαρακτήρισε μεγάλη μεταρρύθμιση τον «προσωπικό αριθμό», που θα είναι το ΑΦΜ συν τρία επιπλέον ψηφία που θα επιλέγει ο ίδιος ο πολίτης από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς με αυτόν θα γίνεται πλέον οποιαδήποτε συναλλαγή με το Δημόσιο.
Το νέο Wallet που θα είναι έτοιμο έως τις αρχές του νέου χρόνου, πέρα από την αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης, θα περιλαμβάνει δεδομένα π.χ. για το εισόδημα, για την άδεια κυκλοφορίας, την ασφάλιση, όπως και για την ομάδα αίματος
Δορυφόροι για ακαθάριστα οικόπεδα και παραλίες
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το υπουργείο προχωρεί στη δημιουργία νέων πλατφορμών που αφορούν τα ακαθάριστα οικόπεδα και τις παραλίες, ενώ προωθεί τη χρήση της τεχνολογίας (κυρίως μικροδορυφόρων) στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων. Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα για τα ακαθάριστα οικόπεδα, στόχος είναι να λειτουργεί την 1η Μαΐου 2024. Έτσι, κάθε πολίτης θα γνωρίζει πως το οικόπεδό του θα πρέπει να είναι καθαρό, λαμβάνοντας ηλεκτρονικά ειδοποίηση από τον δήμο που ανήκει. Σε περίπτωση που το οικόπεδο δεν θα καθαρίζεται ο δήμος θα προχωρεί αυτόματα και ηλεκτρονικά στην επιβολή προστίμου.
Αντίστοιχη πλατφόρμα θα λειτουργεί και για τις παραλίες. Οι ελεγκτικές Αρχές και οι πολίτες, κοιτώντας τους χάρτες στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου, θα διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο εάν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες σε κάποια παραλία είναι νόμιμες κ.λπ. Σε περιπτώσεις παρανομιών, θα μπορούν μέσω κινητού να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες.
Εγκαιρες προγνώσεις για πυρκαγιές ή πλημμύρες
Η χρήση μικροδορυφόρων θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα και στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, καθώς σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη θα μπορεί να δίνει έγκαιρες προγνώσεις για τις πυρκαγιές ή τις πλημμύρες.
Με συστήματα που διαθέτουν λέιζερ και θερμικές κάμερες, θα μπορούμε να έχουμε ένα γρήγορο σήμα ότι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή υπάρχει πυρκαγιά. «Ηδη δοκιμάζουμε τέτοια συστήματα ώστε την επόμενη περίοδο να τα έχουμε σε χρήση» πρόσθεσε ο Κυρανάκης. Επίσης, στις πλημμύρες θα μπορεί να γίνεται έγκαιρη διάγνωση για τη στάθμη των ποταμών και τις λεκάνες απορροής των υδάτων.
Ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, προανήγγειλε ότι το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου θα αφορά την κυβερνοασφάλεια και θα συζητηθεί σύντομα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Δημιουργείται, όπως είπε, ένας νέος Οργανισμός, που θα «βλέπει» περίπου 2.000 φορείς και υποδομές που ανήκουν και στον ιδιωτικό τομέα.