Μετά από 5 χρόνια η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα προσλάβει τμηματικά 309 άτομα, κυρίως χάκερ και πράκτορες πεδίου.
Η πρώτη προκήρυξη προσλήψεων 110 ατόμων δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και οι αιτήσεις των υποψηφίων ξεκινούν από την Πέμπτη και διαρκούν έως τις 30 Απριλίου 2025. Οι θέσεις αφορούν χειριστές κυβερνοχώρου, νομικούς, οικονομολόγους, προγραμματιστές, τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων, διαχειριστές ανθρώπινου δυναμικού.
Μέχρι το καλοκαίρι θα ακολουθήσει διαγωνισμός για 70 άτομα και από τον Σεπτέμβριο ένας τρίτος διαγωνισμός προσλήψεων 129 επιχειρησιακών στελεχών ως «πράκτορες πεδίου», με εξειδίκευση σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και αντικατασκοπίας.
Τα πρώτα 110 άτομα θα εισαχθούν για θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην Ακαδημία Πληροφοριών και Αντικατασκοπείας και στη συνέχεια θα στελεχώσουν κομβικές θέσεις της ΕΥΠ. Η διαδικασία πλήρωσης θέσεων θα γίνει με μικτό σύστημα επιλογής, που συνδυάζει αντικειμενικά κριτήρια (μόρια) και αξιολόγηση ειδικότερων προσόντων, μέσω ΑΣΕΠ.
Απευθύνεται σε πτυχιούχους διαφόρων ειδικοτήτων Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ). Για την πρώτη κατηγορία, 30 θέσεις αφορούν χειριστές κυβερνοχώρου, 5 θέσεις επιτελών διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, 12 θέσεις νομικών, 17 θέσεις μηχανικών-ειδικών τεχνικών, 13 θέσεις οικονομολόγων, 16 θέσεις προγραμματιστών, 8 θέσεις τεχνικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων. Για την κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, 9 επιπλέον θέσεις αφορούν τεχνικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών και δικτύων.
Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν γεννηθεί έως το 2004, να μην έχουν κώλυμα διορισμού, να μην έχουν καταδικαστεί για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κάποια αδικήματα, να μην είναι υπόδικοι.
Οι χειριστές κυβερνοχώρου αποτελούν τον βασικό πυρήνα των επιχειρήσεων της ΕΥΠ. Ρόλος των… cyber operators είναι ο εντοπισμός και συλλογή δεδομένων στον κυβερνοχώρο, η διασφάλιση των διαβαθμισμένων πληροφοριών-επικοινωνιών και η αξιολόγηση και πιστοποίηση προϊόντων Πληροφορικής-επικοινωνιών και κρυπτογραφικών συστημάτων. Παράλληλα, μέσω του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Κυβερνοασφάλειας (SOC), συμβάλλουν σε 24ωρη βάση στην ενίσχυση της ψηφιακής ασφάλειας των υποδομών της Δημόσιας Διοίκησης.
Τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών σχετικά με τις προθέσεις, τις δυνατότητες, την ανάπτυξη και τις επιχειρησιακές δραστηριότητες εχθρικών ατόμων στον κυβερνοχώρο. Αντίστοιχα επεξεργάζονται πληροφορίες σχετικά με κακόβουλες ενέργειες στο σκοτεινό Διαδίκτυο (dark web), διαχειρίζονται συστήματα που βασίζονται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης, δεδομένα συναλλαγών μέσω ψηφιακών συστημάτων. Επίσης, αναλύουν τα χαρακτηριστικά κακόβουλου κώδικα-λογισμικού (malware analysis).