Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 21 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 15:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου επί της οδού Αναστασιάδη 1 στο Αγρίνιο, για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο κάτωθι θέμα της ημερήσιας διάταξης: Έγκριση της υπ’ αριθμ. 69/2019 απόφασης του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Α. με θέμα: «Έγκριση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου».Εισηγητής θα είναι ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Δ.Ε.Υ.Α.Α. κ. Κιτσοπάνος.
Το θέμα επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο αφού σύμφωνα με πληροφορίες του agriniosite.gr ακυρώθηκε η υπ αριθμ. 173/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου σχετικά με ΄΄Έγκριση ή μη της αριθμ. 69/2019 απόφασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΑ με θέμα: ‘Έγκριση περιβαλλοντικού κόστους και κόστους πόρου για την λεκάνη απορροής ποταμού Αχελώου’΄΄ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου τον περασμένο Ιούνιο του 2019 και είχαν εκφραστεί έντονες διαφωνίες της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniosite.gr υπήρξε συνάντηση των παρατάξεων προχθές στη ΔΕΥΑΑ για το θέμα, πιθανότατα για να υπάρξει συναίνεση.
Αρχικά, θυμίζουμε σε εκείνη την συνεδρίαση (Ιούνιο 2019) , ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου ζήτησε το θέμα να αποσυρθεί όμως στη συνέχεια και επειδή η περιοχή ουδέποτε έλαβε αντισταθμιστικά οφέλη από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων της, ζητήθηκε και πέρασε ομόφωνα από τις παρατάξεις να μην γίνει δεκτή η επιβολή του από το δημοτικό συμβούλιο. Έτσι το θέμα έρχεται ξανά στο δημοτικό συμβούλιο αφού η δημοτική αρχή, παρότι θα μπορούσε, δεν προσέφυγε κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις προκειμένου να “υπερασπιστεί” την άρνηση στην επιβολή του χαρατσιού ΄ή να κινήσει κάποια άλλη διαδικασία!
Στις περιπτώσεις, που έχει εφαρμοστεί το περιβαλλοντικό τέλος στο νερό, η γενική εικόνα είναι ότι έχει προσδιοριστεί σε μικρά, συμβολικά ποσά, τα οποία είναι ακόμη μικρότερα σε περιοχές με πλούσιο υδατικό απόθεμα, όπως πχ στη Δυτική Ελλάδα, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι νερού της κάθε περιοχής είναι από τους βασικούς παράγοντες υπολογισμού του τέλους.Eπίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιβολή του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου στους λογαριασμούς των καταναλωτών για παράδειγμα της ΔΕΥΑΜΒ σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία είναι σε ετήσια βάση 320 ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα από το ποσό αυτό 189 ευρώ αφορούν σε νερό για βιομηχανική χρήση, 42 ευρώ νερό για άρδευση και 80 ευρώ νερό για οικιακή χρήση. Το κόστος αυτό κανονικά καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές, όμως η ΔΕΥΑΜΒ απορρόφησε η ίδια το κόστος για λογαριασμό των 80.000 περίπου καταναλωτών της !