Βάσιμες ελπίδες για περαιτέρω πτώση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματοςφέρνουν τα μηνύματα από το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Στο χρηματιστήριο ενέργειας η τιμή ήταν κάτω από τα 100 ευρώ τις οκτώ από τις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα, έναντι μιας μέσης τιμής 110 ευρώ/MWh το Σεπτέμβριο. Πλέον, έχοντας διανύσει το ένα τρίτο του Οκτώβρη, η μέση τιμή φτάνει τα 87 ευρώ και θα διαμορφώσει εν τέλει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος Νοεμβρίου.
Αν συνεχιστεί η παρούσα εικόνα στη χονδρική, τότε αφενός δεν θα χρειαστούν επιδοτήσεις τον επόμενο μήνα και αφετέρου θα πέσουν οι τιμές λιανικής από μόνες τους, πιθανότατα κάτω από τα 14 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Αλλαγές φέρνει το νέο έτος
Όλα αυτά ενώ το ΥΠΕΝ σκέφτεται να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές με το νέο έτος στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Μια ιδέα που δείχνει να κερδίζει έδαφος είναι να αλλάξει το νυκτερινό τιμολόγιο και από μέρα-νύχτα να προσφέρει χαμηλότερη τιμή τα μεσημέρια και ολόκληρο το σαββατοκύριακο. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμη τεχνικά και θα βοηθήσει τους καταναλωτές, όπως και το δίκτυο.
Ακόμη πιο σημαντική είναι η δεύτερη αλλαγή που αφορά τα πράσινα τιμολόγια: Μέχρι σήμερα είχε αποφασιστεί οι καταναλωτές που δεν επιλέγουν πάροχο και προϊόν όταν τελειώνει η διάρκεια του τιμολογίου τους, να μεταπίπτουν αυτομάτως στο πράσινο. Στα τέλη του έτους λήγει η συγκεκριμένη ρύθμιση και το ΥΠΕΝ εξετάζει το διάδοχο καθεστώς, το οποίο μάλιστα αφορά εκατομμύρια πολίτες που είτε δεν μπορούν λόγω ηλικίας, είτε δεν θέλουν να ασχοληθούν με το θέμα.
Το υπουργείο ανησυχεί ότι αν αφήσει τους προμηθευτές να τοποθετήσουν τους αδρανείς καταναλωτές όπου θέλουν, τότε ενδεχομένως να προκληθούν μαζικές αντιδράσεις όταν θα δουν τους πρώτους λογαριασμούς να έρχονται. Πρόκειται για ένα πολιτικό κόστος που η κυβέρνηση επ ουδενί δεν θέλει να επωμιστεί.
Το πράσινο τιμολόγιο θα συνεχίσει να υπάρχει με το νέο έτος, όμως το ΥΠΕΝ σκέφτεται μήπως είναι καλύτερα να μετακινηθούν οι παραπάνω καταναλωτές αναγκαστικά σε μπλε, σταθερά. Η λύση αυτή, όμως, έχει τα δικά της προβλήματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά.
Ως εκ τούτου, το ΥΠΕΝ καλείται να ακροβατήσει ανάμεσα στην υπερρύθμιση από τη μια και την υπερβολικά ελεύθερη αγορά από την άλλη.