Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου με συμπτώματα, σημειώθηκε πέρυσι στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου του 2023.
Ωστόσο, φέτος, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν αποκλείεται να σημειωθεί πρόωρη έναρξη των περιστατικών. Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η κλιματική κρίση και οι ήπιες καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους προηγούμενους μήνες , συνέβαλαν ώστε να διατηρηθούν τα κουνούπια «ζωντανά» σχεδόν ολόκληρο τον χειμώνα, όπως λένε οι επιστήμονες οι Οργανισμού.
«Φέτος, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα, εκτιμώνται ως ευνοϊκές οι συνθήκες για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι (2023) εντοπίστηκαν στην Ελλάδα 119 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου, με σοβαρά συμπτώματα, ενώ 23 άνθρωποι κατέληξαν στο θάνατο.
Από τα 162 εγχώρια περιστατικά που διαγνώσθηκαν με λοίμωξη από τον ιό του ΔΝ το 2023, τα δώδεκα (12) νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ενώ είκοσι τέσσερα (24) άτομα δεν νοσηλεύθηκαν καθόλου.
Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Το τελευταίο διαγνωσθέν περιστατικό ανέφερε έναρξη συμπτωμάτων στις 6 Οκτωβρίου 2023.
Η μόλυνση
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή). Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (κάτω του 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Τα μέτρα προστασίας
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εν όψει της έναρξης της εποχής των κουνουπιών συνιστά τη λήψη μέτρων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Συγκεκριμένα, συνιστά τα παρακάτω μέτρα:
- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
- Ατομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου, μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, αλλά και τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/).