Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων για την Τέχνη της Άλεσης στο Θέρμο στις 25 και 26 Ιουνίου 2022. Οι εκδηλώσεις, μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την ένταξη της Τέχνης της Άλεσης στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, οργανώθηκαν από το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (ΙΔΕΑΠΘ) με τη συμμετοχή του Ελληνικού Τμήματος των Μυλολόγων (The International Molinological Society), και την υποστήριξη του Δήμου Θέρμου.
Πάνω από 50 άτομα όλων των ηλικιών από την ευρύτερη περιοχή του Θέρμου και του Αγρινίου περπάτησαν τα 5 χιλιόμετρα του μονοπατιού του Μουτάφη, το οποίο διανοίχτηκε πέρυσι από εθελοντές της ΛΕΜΑΘ οι οποίοι και το φροντίζουν μέχρι σήμερα. Ο Δήμαρχος Θέρμου καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πλατεία του Θέρμου και μετά οι συμμετέχοντες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στην πλατεία της Αετόπετρας όπου ήταν και η εκκίνηση του θεματικού μονοπατιού. Στη συνέχεια η Αγλαΐα Σύρου, φιλόλογος στο Γυμνάσιο Θέρμου μίλησε για την Ιστορία του μονοπατιού μέσα στο χρόνο. Το μονοπάτι αυτό ήταν μέρος του δημόσιου δρόμου των Αιτωλών και μέχρι το 1955 ήταν ένα πολυσύχναστος και πολύβουος δημόσιος δρόμος, ένα καλντερίμι που διέσχιζε έναν τεράστιο σιτοβολώνα, με πεζούλες, αλώνια, μικρά σπίτια, μύλους στο γεφύρι και χάνι κοντά στο χωριό της Αετόπετρας. Το έρημο και χορταριασμένο μονοπάτι ξαναζωντάνεψε μόνο για ημέρα μέσα από τις αφηγήσεις της Δέσποινας Δαμιανού και της Ιουλίας Παπαευτυχίου, μέλη του Ελληνικού τμήματος των TIMS, με ιστορίες για το κύκλο της άλεσης, το όργωμα, τη σπορά τον θερισμό και το αλώνισμα μέσα από πηγές. Στη διάρκεια της πορείας του θεματικού μονοπατιού μέσα από δρώμενα ξαναζωντάνεψε η σταχομαζώχτρα καθώς και οι θεριστάδες και οι αλωνάρηδες που γλέντησαν στήνοντας χορό με τους μαγικούς ήχους του κλαρίνου και του ντεφιού, με τη συμμετοχή χορευτών του Εκπολιτιστικού Ομίλου Θέρμου που φορώντας παραδοσιακές στολές παρέσυραν όλη την ομάδα σε κέφι και χορό. Ακολουθώντας το παλιό καλντερίμι η ομάδα με τη συμμετοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκο Κωστακόπουλου, του προέδρου της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου, Γιώργου Σταμάτη και του τοπικού προέδρου της κοινότητας της Αετόπετρας, έφτασε στο Μεγαδέντρο που τους περίμενε κέρασμα με φρέσκο ψωμί και ραβανί.
Το απόγευμα στον Ιστορικό μύλο της Κασσάνδρας πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση και ξετυλίχτηκαν ήχοι και μουσικές για μυλωνάδες, νεράιδες και ξωτικά από τον Γιώργο Καγιαλίκο, την Ιφιγένεια Κορολόγου, και την Άντζελα Βασιλακοπούλου με αφηγήσεις παραμυθιών από τη Δέσποινα Δαμιανού . Ο Δήμαρχος Θέρμου χαιρέτισε τους περίπου 200 συμμετέχοντες και έδωσε αναμνηστικά δώρα στους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τον ΙΔΕΑΠΘ για τη συνεχή προσπάθεια του για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του Θέρμου.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στα μυστικά της «τέχνης της Άλεσης» στον Μύλο του Στούκα, για τους μικρούς και μεγάλους όπου έγινε αναπαράσταση του αλέσματος στον παραδοσιακό νερόμυλο από το μυλωνά Χρήστο Ρεντζη και έγιναν εκπαιδευτικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής και ζωγραφικής, από την εξαιρετική αγγειοπλάστη-κεραμίστρια Μαρία Γούργαρη σε ομάδα παιδιών της περιοχής. Η δράση ολοκληρώθηκε με επίδειξη για το ζύμωμα ψωμιού και χυλοπίτας για τους μικρούς μας φίλους από τις κυρίες Βάσω Κουτσοκώστα και Μαρίνα Μπιτχαβά και με αφήγηση μικρού παραμυθιού σχετικού με την άλεση από τη Δέσποινα Δαμιανου.
Η Δράση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έκδοση ημερολογίου με τα έργα των παιδιών και με τη δημιουργία βίντεο της δράσης που θα κατατεθεί ως αρχειακό υλικό στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Εάν ενδιαφέρεστε για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.) στο FaceBook ή στέλνοντας μήνυμα στο 6944541242