Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της γεωφυσικής διασκόπησης η δημοτική αρχή σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θα ερευνήσει το υπέδαφος του Κήπου των Ηρώων της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου όπου μπορεί να κρύβονται αρχαία λείψανα.
Εδώ και πολύ καιρό οι γεωφυσικές τεχνικές διασκόπησης εφαρμόζονται στον χώρο της Αρχαιολογίας για την ανίχνευση και την χαρτογράφηση θαμμένων αρχαιοτήτων. Σε κάποιες περιπτώσεις εφαρμόζονται ταυτόχρονα με την τεχνική της παραδοσιακής ανασκαφής, έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν συγκεκριμένα προβλήματα. Οι γεωφυσικές τεχνικές είναι, σε σημαντικό βαθμό, λιγότερο δαπανηρές, αλλά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά σε χώρους, στους οποίους η ανασκαφή καθίσταται αδύνατη, όπως για παράδειγμα σε αστικό περιβάλλον, ή σε ιστάμενα μνημεία. Επιπλέον, το αυξανόμενο κόστος για την συντήρηση των ανασκαφέντων αρχαιολογικών χώρων αποτελεί έναν άλλον παράγοντα, ο οποίος καθιστά την γεωφυσική διασκόπηση ιδανική, ώστε να αποκτηθούν πολύτιμες αρχαιολογικές πληροφορίες δίχως να διακινδυνευθεί η ακεραιότητα της πολιτισμικής κληρονομιάς.
Ο δήμος Μεσολογγίου ανέθεσε την συγκεκριμένη εργασία, έναντι του ποσού 4.960,00 ευρώ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για την διενέργεια της παροχής υπηρεσιών γεωφυσικής διασκόπησης εντός του χώρου του Κήπου των Ηρώων της Ι.Π Μεσολογγίου για την πραγματοποίηση γεωφυσικής έρευνας με σκοπό την απεικόνιση του υπεδάφους για τον εντοπισμό αρχαίων λειψάνων.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πρώτες εφαρμογές των γεωφυοικών μεθόδων οτην εξερεύνηση Ελληνικών αρχαιολογικών χώρων έγιναν από ξένους επιστήμονες για λογαριασμό των ξένων αρχαιολογικών αποστολών που είναι μόνιμα εγκατεστημένες στη χώρα μας. Με την αρχή της δεκαετίας του 1980 άρχισε να γίνεται ευρεία χρήση των μεθόδων αυτών από Ελληνες επιστήμονες, κυρίως από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.