Το πρωί της Τρίτης 8ης Απριλίου 2025 στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε η όγδοη Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Η Ιερατική Σύναξη του Απριλίου έχει καθιερωθεί να αφιερώνεται στην Έξοδο του Μεσολογγίου και να πραγματοποιείται στην Ιερά Πόλη, ώστε στη συνέχεια ο Ιερός Κλήρος, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας να μεταβαίνει εν πομπή στον Κήπο των Ηρώων και να τελεί Τρισάγιο ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των αθανάτων νεκρών.
Ο Μητροπολίτης Χίου ανέπτυξε το θέμα: «Η Έξοδος του Μεσολογγίου, υπό το πρίσμα βιβλικών κειμένων. “Μυσταγωγών τους Εξοδίτας”».
Ο Σεβασμιώτατος με αριστοτεχνικό τρόπο συνέδεσε βιβλικά χωρία, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη με ιστορικά κείμενα που περιγράφουν τα γεγονότα της Εξόδου του Μεσολογγίου, εστιάζοντας κυρίως στο τρίπτυχο «Θυσία – Δόξα – Ελευθερία».
Τόνισε ότι «στην Ορθόδοξη Θεολογία η θυσία αποτελεί την μήτρα εντός της οποίας κυοφορείται η δόξα. Η μυστική αυτή ξυνωρίς θυσίας και δόξης, επίσης, συνιστά τον ακλόνητο στύλο και το απερίσειστο θεμέλιο επί των οποίων εδράζεται η επί θρόνου υψηλού και επηρμένου ελευθερία.
Θυσία – Δόξα – Ελευθερία. Εις την απ’ αιώνων υφισταμένην πνευματικήν αυτήν τριάδα της θυσίας, της εκουσίου θείας κενώσεως, της δόξης της πανσοφίας και της παντοδυναμίας του Τρισμακαρίστου και Πανσεβασμίου αηττήτου και ακαταλύτου Σταυρού και της ελευθερίας της δωρηθείσης υπό της πεποικιλμένης με το ανέσπερον φως λαμπροφόρου κλητής και αγίας ημέρας, ευρήκεν και το θεοφρούρητον και φιλόχριστον Έθνος ημών την αντανάκλασιν των λαμπηδόνων της Τρισηλίου Θεότητος εις την αείρροον οικουμενικήν αποστολήν και πορείαν του μεταξύ των λαών της ανθρωπότητος».
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι η πολιορκία του Μεσολογγίου είχε ως στόχο την πτώση του Μεσολογγίου και την υποταγή της Στερεάς, ώστε να διευκολυνθεί η κατάπνιξη της Επανάστασης στην Πελοπόννησο. Η θυσία του Μεσολογγίου προώθησε το ελληνικό ζήτημα, όσο καμιά ελληνική νίκη. Αναζωπύρωσε σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική τον φιλελληνισμό, όχι μόνο συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά και πολιτικών και στρατιωτικών.
«Η Έξοδος του Μεσολογγίου αποτελεί μία εθνική μυσταγωγία, η οποία καλεί τους Εξοδίτας εις μέθεξιν του Σταυρού της θυσίας του θανάτου και της Αναστάσεως της δόξης και της ελευθερίας.
Ο εντός της αιωνιότητος χρόνος, κατά τον οποίον λαμβάνει χώραν δεν είναι συγκυριακώς τυχαίος.
«Την κοινήν Ανάστασιν πρό του Πάθους» βιούντες την Κυριακή των Βαΐων οι Μεσολογγίτες στρώνουν την οδόν, όχι με τα νικηφόρα βαΐα των φοινίκων, αλλά με τας ενδόξους δάφνας της θυσίας.
Αναλαμβάνουν κυρηναϊκώς τον Σταυρόν του Γένους, συμπορεύονται με τους Αγίους της Πίστεως και τους ήρωας της Ελλάδος και συσταυρώνονται και νεκρώνονται, δια της ευκλεούς θυσίας των, ώστε να συνανυψωθούν δια της Αναστάσεως της δόξης «εις όρος κληρονομίας, εις έτοιμον κατοικητήριον, ο κατηρτήσατο (ο Κύριος), αγίασμα, ο ητοίμασαν αι χείρες Του» (και φλογερό μετέωρο πετά στον Ουρανό).
Η νέκρωσις της θυσίας των Εξοδιτών δεν αποτελεί το πέρας της ζωής των. Οι εχθροί ενόμισαν ότι «προσεκύλησαν λίθον επί την θύραν του μνημείου» επεδίωξαν «να σφραγίσουν τον λίθον μετά της κουστωδίας». Αλλ’ όμως η θεόσταλτος ελευθερία «ή Χριστός ημάς ηλευθέρωσεν» ήλθεν ως απαστράπτων Άγγελος, περιβεβλημένος στολήν λευκήν «λάμψιν έχει όλην φλογώδη…». Και εκύλισεν τον λίθον, δια να μηνύση προς πάντα τα έθνη, έως εσχάτου της γης, ότι το Μεσολόγγι θυόμενων, ηγέρθη, ανέστη όντως!».
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Χίου για την μνημειώδη, όπως την χαρακτήρισε, εισήγηση καθώς και για την παρουσία του στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο σύνδεσμο που διατηρεί με τον Μητροπολίτη Χίου, τον οποίο χαρακτήρισε δυναμικό και αγωνιστή Ιεράρχη, ο οποίος φυλάει Θερμοπύλες στην ακριτική Χίο και διακρίνεται για την αγάπη του στην Πατρίδα, αλλά και για την πνευματική καλλιέργειά του.
Μετά την Σύναξη σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος, με επικεφαλής τους δύο Αρχιερείς, προηγουμένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κατευθύνθηκαν στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλεως, όπου ενώπιον του Τύμβου, που φυλάσσονται τα οστά των πεσόντων κατά την Έξοδο, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και οι δύο Μητροπολίτες κατέθεσαν στεφάνι.
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/983GL9DouR1KkXmf9