Μετά τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη ότι η συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τους αγρότες δεν θα γίνει τη Δευτέρα, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να διευκρινίσει ότι τελικά το ραντεβού θα γίνει ή το απόγευμα της Δευτέρας ή την Τρίτη.
Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση θα γίνει η Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει τη Δευτέρα από το Βελιγράδι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι και το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί την Παρασκευή (9/2).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έχει διαμηνύσει στους αγρότες να δηλώσουν μια αντιπροσωπεία έως 8 άτομα, ενώ οι αγρότες αρχικώς ήθελαν η αντιπροσωπεία τους να είναι 20 άτομα. Για την «εμπλοκή» αυτή οι διαβουλεύσεις Μαξίμου – αγροτών είναι σε εξέλιξη.
Προηγουμένως, το απόγευμα της Πέμπτης (8/2), ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είπε στην ΕΡΤ ότι το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό θα γίνει αλλά όχι τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι δεν θα γίνει τη Δευτέρα. Δεν θα γίνει τη Δευτέρα. Θα δούμε, θα γίνει αλλά δεν θα γίνει τη Δευτέρα», όπως είπε, «θα το προσδιορίσουμε ακριβώς». Σε ερώτηση γιατί η συνάντηση δεν θα γίνει τη Δευτέρα απάντησε:
«Από πλευράς κυβέρνησης θέλουμε να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση αυτή και για το τι έχουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες», είπε ο κ. Βορίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και το γνωρίζουν και οι ίδιοι» όπως «οι αποζημιώσεις στο 100%, οι προκαταβολές κλπ θεωρώ ότι είναι μαξιμαλιστικό αίτημα».
Όσον αφορά τα θεσμικά, είπε ότι κυβέρνηση έχει κοινή στόχευση, αλλά «μένει να εξειδικευτούν» και έφερε ως παράδειγμα της παράνομες ελληνοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το μεσημέρι της Πέμπτης (8/2) είχε δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:
«Ελήφθη η επιστολή από εκπροσώπους των μπλόκων. Ο πρωθυπουργός προφανώς είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα περιμένουμε να ενημερωθούμε ποιοι θα είναι αυτοί οι εκπρόσωποι και ποιους θα εκπροσωπούν συγκεκριμένα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.
Τα αιτήματα των αγροτικών μπλόκων, όπως αναφέρονται στην επιστολή:
- Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής
- Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους Περιφερειάρχες, την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων από του υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, για την ανακοίνωση μέτρων για την οπαδική βία από τον αρμόδιο υπουργό, για τις στοχευμένες αστυνομικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν, αλλά και για τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για αύξηση του κατώτατου μισθού.
IEIDISIS.GR