5 ερωτήματα που αφορούν τις ζωές μας ζητούν απαντήσεις από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη
Πριν από 1,5 μήνα πνίγηκε μεγάλο μέρος της Εύβοιας.
Προ ημερών δυστυχώς επλήγη η Θεσσαλία, ενώ μεγάλες καταστροφές υπέστησαν και τα Ιόνια νησιά από το ακραίο καιρικό φαινόμενο του “Ιανού”.
Η περιοχή της Αιτωλ/νιας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας, ευτυχώς δεν επλήγη με τη σφοδρότητα που προαναγγέλλονταν, με αποτέλεσμα οι καταστροφές που υπεστήκαμε, εκτός μέρους της αγροτικής παραγωγής, να είναι περιορισμένες.
Το φθινόπωρο δείχνει τα “δόντια” του και ο χειμώνας προμηνύεται βαρύς.
Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας, τόσο σε κεντρικό/κρατικό επίπεδο όσο και σε αυτό της Περιφέρειας και των δήμων είναι καθοριστικός. Από την αποτελεσματικότητα και τις σχεδιασμένες αντοχές του, θα κριθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, κόπων και περιουσιών.
Η πρόληψη και ο βαθμός προετοιμασίας και ετοιμότητας του μηχανισμού αποτελούν τους κρίσιμους παράγοντες της τωρινής και αυριανής μας επιβίωσης.
Κύριε Περιφερειάρχη
Προκειμένου να αποσαφηνιστούν εγκαίρως αυτοί οι κρίσιμοι παράγοντες που αφορούν την ασφάλεια μας, σας υποβάλλω δημοσίως τα παρακάτω 5 ερωτήματα:
1ο) Στις 7 Φεβρουαρίου 2020 ψηφίστηκε ο νέος νόμος για την Πολιτική Προστασία (4662/2020). Σε αυτόν, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η συγκρότηση Περιφερειακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, τα οποία θα αναλάμβαναν το “συντονισμό, σχεδιασμό, εποπτεία, οργάνωση και υλοποίηση των δράσεων της πολιτικής προστασίας στο επίπεδο της κάθε περιφέρειας”. Λίγες μέρες μετά και κατά την επίσκεψη του τότε Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά στην Πάτρα, δηλώσατε “πως αναβαθμίζεται ο ρόλος των περιφερειών στην πολιτική προστασία” και υποδείξατε 4 χώρους για τη λειτουργία του περιφερειακού κέντρου.
Μετά από 7 μήνες, το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Ελλάδας συγκροτήθηκε; Αν όχι, για ποιους λόγους;
2ο) Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η διαμόρφωση Τοπικών Σχεδίων Πολιτικής Προστασίας σε κάθε δήμο και περιφερειακή ενότητα. Έχουν εκπονηθεί στην Περιφέρεια μας, στους 19 δήμους και στις τρείς περιφερειακές ενότητες, τα Τοπικά Σχέδια Πολιτικής Προστασίας; Αν όχι, για ποιους λόγους;
3ο) Στο άρθρο 38 του ιδίου νόμου αναφέρεται πως “Στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας εισάγονται, για θεωρητική και πρακτική πιστοποιημένη κατάρτιση, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις νέες εξελίξεις στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας και της διαχείρισης κρίσεων, εθελοντές πολιτικής προστασίας, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και, υποχρεωτικώς, υπάλληλοι των Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού και δημόσιων φορέων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία…”.
Στην περιφέρεια μας υλοποιήθηκε η εκ του νόμου προβλεπόμενη επιμόρφωση- κατάρτιση; Αν ναι, πόσοι εθελοντές, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, της περιφέρειας και των Ο.Τ.Α. εκπαιδεύτηκαν και πότε;
4ο) Από το 2016 υφίσταται ο νόμος 4414/16 για τα “Περιφερειακά Σχεδία Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή” (ΠΕΣΠΚΑ), καθώς και τα “Σχέδια Διαχείρισης Κίνδυνου Πλημμύρας”, τα οποία κυρώθηκαν το 2018. Η διαδικασία διαβούλευσης για το ΠΕΣΠΚΑ Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε στις 30/11/2019.
Μετά από σχεδόν 10 μήνες, σε ποια φάση βρίσκεται το ΠΕΣΠΚΑ, τι τελικά περιλαμβάνει και τι υλοποιείται από όσα προβλέπονται στα “Σχέδια Διαχείρισης Κίνδυνου Πλημμύρας” των λεκανών απορροής των ποταμών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας;
5ο) Συγκεκριμένα στο ΠΕΣΠΚΑ Δυτικής Ελλάδας, στα “ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΤΡΩΤΟΤΗΤΑΣ” αναφέρονται “τα ποτάμια της Περιφέρειας τα οποία συμπεριλήφθηκαν στα οικεία ΣΔΛΑΠ και οι περιοχές στις οποίες έχουν καθοριστεί ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας (ΖΔΥΚΠ). Επιπλέον εξετάζονται και τα φράγματα της ΠΔΕ (με τις τεχνητές τους λίμνες) και οι περιοχές ΓΟΕΒ Αχελώου και Αλφειού – Πηνειού… Ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, αναφέρονται οι εξής περιοχές προτεραιότητας στην Περιφέρεια: Π. Ίναχος ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Π. Κλαδέος ΠΕ Ηλείας, Π. Αχελώος, Το φράγμα Αλφειού στην ΠΕ Ηλείας” .
Έστω για αυτές τις “ζώνες δυνητικά υψηλού κινδύνου πλημμύρας” των ποταμών Ίναχου, Κλαδέου, Αχελώου και του φράγματος Αλφειού, έχει εξεταστεί η ανθεκτικότητα των υποδομών και οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις πλημμυρών στον οργανωμένο αστικό, ημιαστικό και αγροτικό χώρο αυτών των περιοχών; Υπάρχουν ώριμα έργα προστασίας και ανάσχεσης πλημμυρών που τίθενται σε προτεραιότητα υλοποίησης και ποιά είναι αυτά;