Αρκετές ποσότητες νερού κατέκλυσαν μια ευρεία έκταση της πεδιάδας που βρίσκεται γύρω από τη λίμνη Λυσιμαχία, με συνέπεια καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας να καλυφθούν από νερό, με αποτέλεσμα αρκετοί καλλιεργητές να διαμαρτύρονται και να προετοιμάζονται για δυναμική αντίδραση.” Τόσα χρόνια δεν μίλαγε κανένας, τώρα όμως θα αντιδράσουμε” λένε χαρακτηριστικά!
Η Λυσιμαχία είναι τεκτονικής προέλευσης αλλά πρωσχοσιγενούς χαρακτήρα σήμερα λίμνη κοντά στην κοινότητα Λεύκα του Δήμου Αγρινίου.
Εκτείνεται στην ευρύτερη λεκάνη απορροής του ποταμού Αχελώου, ενώ μαζί με τις λίμνες Τριχωνίδα, Αμβρακία και Οζερού συναποτελούσε κάποτε ενιαία λίμνη. Μαζί με την Τριχωνίδα, η Λυσιμαχία περιέχεται στον εθνικό κατάλογο NATURA 2000. Επίσης, η Λυσιμαχία δέχεται τις υπερχειλίσεις της λίμνης Τριχωνίδας και τις απορροές του ρέματος Ερμίτσα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ογκώδεις κατά τη χειμερινή περίοδο.
Η λίμνη Λυσιμαχία εμφανίζει τις ακόλουθες απώλειες υδάτων:
A. Μέσω ρυθμιστικού τεχνικού έργου εισόδου στην κεφαλή της σήραγγας Λυσιμαχία στα νοτιοδυτικά, το νερό οδηγείται προς δύο αρδευτικές διώρυγες. Τη διώρυγα Δ20 που τροφοδοτεί τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της γεωγραφικής περιοχής των Οινιάδων και τη διώρυγα Δ28 που αρδεύει τις καλλιέργειες του Μεσολογγίου (συνολική αρδευόμενη έκταση 200.000 στρέμματα) κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οπότε και αυξάνονται οι ανάγκες σε αρδευτικό νερό
Παρότι βρισκόμαστε στο μήνα Αύγουστο μεγάλες εκτάσεις με καλαμπόκια και άλλες καλλιέργειες, όπως φαίνονται και από πλάνα με το drone, αλλά και όσα δηλώνει στο agriniosite.gr ο Σπύρος Γκιγκλάς, είναι πλημμυρισμένες και οι καταστροφές στην παραγωγή σημαντικές.
Σε αυτό το διαμορφούμενο περιβάλλον λοιπόν, καθίσταται πρόδηλο, ότι χρειάζεται να υπάρξει έμπρακτη πρόνοια συντήρησης και ορθολογικής διαχείρισης υφιστάμενων δημόσιων υποδομών, σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.