Ακούγεται απίθανον και απίστευτον και απραγματοποίητον (;) πλην όμως είναι αναγκαίον! Δηλαδή να δοκιμάζονται οι υποψήφιοι αιρετοί Βουλευτές και Ευρωβουλευτές αν κατέχουν στοιχειώδης γνώσεις πριν θέσουν υποψηφιότητα και αυτό να ερευνάται δια δοκιμασίας. Και αν εντελώς αποτύχουν να μη κατέλθουν υποψήφιοι!! Θα πείτε ότι κάτι ανάλογον είναι αντισυνταγματικόν γιατί έκαστος έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι! Να το έχει. Δεν του αφαιρεί κανείς, όμως πρέπει να γνωρίζομεν αν έχει και τις βασικές προϋποθέσεις για το λειτούργημα που επιθυμεί να καταλάβει!! Αυτό δεν το έχει προβλέψει το Σύνταγμα το οποίον τροποποιείται για εύνοιες!!
Οποιοσδήποτε επιθυμεί να αναλάβει θέση στο Δημόσιον ή τον Ιδιωτικόν τομέα πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Να έχει τα αναγκαία προσόντα. Άνευ αυτών δεν προσλαμβάνεται! Για να γίνει κάποιος πλοίαρχος πρέπει να έχει αποφοιτήσει από συγκεκριμένην Σχολήν. Για να ασκήσει το ιατρικόν επάγγελμα και αυτός πρέπει να έχει αποφοιτήσει από την οικείαν σχολην. Οφθαλμίατρος, Μαιευτήρας, Διδάσκαλος, Δικηγόρος, Ξυλουργός, Κομμωτής, Ταξιτζής κλπ. το αυτό. Απλούς υπάλληλος για να προσληφθεί κάποιος απαραίτητες είναι ορισμένες προϋποθέσεις, στοιχειώδεις γνώσεις οι οποίες διαπιστούνται με δοκιμασίαν. Παντού υπάρχει έλεγχος προσόντων εξακριβωμένων με δοκιμασίαν.
Το εντελώς παράδοξον είναι ότι για αυτούς που διαχειρίζονται το μέλλον της Ελλάδος και την ευημερίαν του Λαού της, για το πλέον κορυφαίον αξίωμα, δεν υπάρχει έλεγχος προσόντων, αλλά ούτε καν αναφέρονται! Ο οιοσδήποτε έχει ή δεν έχει τις απαραίτητες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, τις στοιχειώδεις πολιτικές, την δυνατότητα του διοικείν και αποφασίζειν, θέτει υποψηφιότητα για το Βουλευτικόν Αξίωμα. Πολυπροβεβλημένοι λόγω καθημερινών παρουσιών στις Τηλεοράσεις και τα Ραδιόφωνα, τραγουδιστές, ηθοποιοί, χορευτές, αθλητές, ολυμπιονίκες, ποδοσφαιριστές, ή αλλέως πως κτήσαντες φήμην, είναι επιδιωκόμενοι από τα πολιτικά Κόμματα για ένταξη στα ψηφοδέλτιά τους. Και παραδόξως αν και δεν γνωρίζουν από πολιτικήν, ο Λαός τους προτιμά! Τους δίδει την ψήφον του. Συνήθως οι επιλογές του Λαού διαχρονικώς δεν υπήρξαν οι ενδεδειγμένες, αλλά κυριαρχούν οι φιλικές, οι συγγενικές, οι εξ υποχρεώσεως σχέσεις και γενικώς πάσα δευτερεύουσα!
Στην Αρχαίαν Αθήνα δεν γινόταν αυτό. Υπήρχε ομάδα που ήλεγχε τους υποψηφίους αν πληρούν ορισμένα προσόντα. Στα προσόντα δεν υπήρχε το στοιχείον των επαρκών γνώσεων, δοθέντως ότι ο εκλεγείς γνώριζε πως αν προτείνει νόμον και αυτός αποβεί σε βάρος της Πόλεως θα πληρώσει την ζημίαν. Στην τιμωρίαν αυτήν υπέπεσε ο Μέγας Στρατηγός Μιλτιάδης και πλήρωνε την ζημίαν. Δεν επήρκεσαν τα έτη ζωής του και συνέχισεν ο υιός του Κίμων. Απεναντίας αν ο Νόμος είχε Ηθικήν ζημίαν για την Αθήνα η τιμωρία του προτείναντος ήταν. «Αυθημερόν τελευθησάτω» !!! Στην σημερινήν Δημοκρατίαν τα τοιαύτα είναι ανεφάρμοστα λόγω του ασύλου.
Στην Αθηναϊκήν Δημοκρατίαν του Χρυσού Αιώνος προεβλέποντο για τους Βουλευτές ορισμένα προσόντα οίον.
1) Να είναι Αθηναίος πολίτης
2) Nα κατέχει τις Ελληνικές θρησκευτικές αρχές και την παιδείαν. (όμαιμον, ομότροπον, ομόθρησκον)
3) Να καταγραφεί όλη η περιουσία του, μέχρι και τα σανδάλια που φορούσε, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.
4) Nα ΜΗ είναι κίναιδος
Εάν ετηρούντο όλα αυτά, τότε μπορούσε να γίνει βουλευτής.
Το τελευταίον σήμερα για την Ελλάδα είναι ανέφικτον γιατί ο Νόμος είναι υπέρ της διαφορετικότητας σε όλες τις μορφές, όπως ενομοθετήθη εσχάτως. Άρα απορρίπτεται ασυζητητί.
Μερικά άλλα που πρέπει να ερευνηθούν και να καθοριστεί η εφαρμογή όσων εξ αυτών θεωρούνται αναγκαία είναι.
- Το στοιχείον της καταγραφής της περιουσίας του υποψηφίου Βουλευτού σήμερα είναι άκρως απαραίτητον.
- Να μη οφείλει στο Δημόσιον
- Συνέντευξη στην οποίαν να τίθενται ερωτήματα αναφορικώς με την πολιτικήν, την αξιοσύνην του υποψηφίου, την δυνατότητα αντιδράσεώς του σε κάτι αντίθετον, αν φοβάται την Κομματικήν πειθαρχίαν και αν την εγκρίνει και άλλα συναφή.
Ο σοφός και ανεπανάληπτος Νομοθέτης Σόλων διήρεσε τους πολίτες των Αθηνών σε τέσσερεις Τάξεις. Τους Πεντακοσιομεδήμνους, τους Ιππείς, τους Ζευγίτες, και τους Θήτες. Οι τελευταίοι δεν είχαν εισόδημα και δεν επλήρωναν φόρον δια Νόμου. Δεν είχαν και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι εις τινα Αρχήν. Σήμερα φοροφυγάδες εύποροι, δύνανται να εκλέγονται Βουλευτές. Δεν υπάρχουν φραγμοί. Επιπροσθέτως δια Νόμου ο Σόλων περιέστειλε το δικαίωμα της ασκήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων ως προς τους ξένους. Δια του αυτού Νόμου οι Αθηναίοι παραχωρούσαν το δικαίωμα του πολίτη μόνον στους ξένους εκείνους περί των οποίων ήσαν βέβαιοι ότι θα έμεναν δια παντός πανέστιοι μετερχόμενοι τέχνην τινά τους οποίους ονόμαζαν δημοποιήτους. Αθηναίοι ήσαν οι γεννημένοι από πατέρα και μητέρα. Ο Νόμος ήταν αυστηρότατος. Μερικοί γεννημένοι μόνον από πατέρα ή μητέρα Αθηναίαν εδιώχθησαν ή επωλήθησαν ως δούλοι. Οι ουτωσεί διωχθέντες ανήλθαν στις 4.000! Τέτοιοι γάμοι οργιάζουν σήμερα στην Ελλάδα με στόχον οικονομικά οφέλη και ακίνητες περιουσίες από τους μη Έλληνες. Πολιτογραφήσεις έκαναν οι Αθηναίοι μετά μεγίστης φειδούς. Περί Ιθαγενείας ουδείς λόγος! Ο Μέγας Αριστοτέλης από τα Στάγειρα της Χαλκιδικής, έζησε και μεγαλούργησε στην Αθήνα την οποίαν ανέβασε και στα ύψη, αλλά παρέμεινε Αθηναίος Πολίτης. Δεν απέκτησε ποτέ την Αθηναϊκήν Ιθαγένειαν! Σήμερα η ιθαγένεια είναι μέσον άγρας ψήφων. Γνωρίζουν τι εσήμαινε Δημοκρατία στην Αρχαίαν Αθήναν;;;
Σ’ ένα ανάλογον σχετικόν πλαίσιον πρέπει να κινείται το στοιχειώδες δοκιμαστικόν πεδίον των υποψηφίων Βουλευτών. Και να είναι αυστηρόν. Έχομεν ανάγκη δυνατών εκπροσώπων στο Κοινοβούλιον.
(Στοιχεία από υπό έκδοση βιβλίον
του Μιχαήλ Στρατουδάκη)
Τα αυτά και για τους Ευρωβουλευτές. Πρέπει να έχουν θέσεις υπέρ μιας ισχυράς Ευρώπης, αυτεξουσίας και όχι κατευθυνομένης ή ελεγχμένης υπό της αμερικής. Επίσης να είναι ενάντιοι προς τυχόν πολέμους εν Ευρώπη ή μακρύτερα. Και οι υποψήφιοι αναλόγους σκοπούς πρέπει να έχουν και όχι τις μεγάλες αντιμισθίες. Τα πολιτικά Κόμματα αυτού του είδους υποψηφίους να επιλέξουν τώρα και όχι ευρέως προβεβλημένους από τις Τηλεοράσεις.
Αναμένομεν τις επιλογές.
Μιχαήλ Στρατουδάκης