Την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, μαθητές και εκπαιδευτικοί του 1ου Γενικού Λυκείου Αγρινίου, και συγκεκριμένα μία παιδαγωγική ομάδα υπεύθυνη για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων eTwinning και Εrasmus+, επισκέφθηκαν τον Δήμαρχο Αγρινίου, κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, για να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της βιωσιμότητας στον τομέα της μόδας, την προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης και της κυκλικής οικονομίας.
Οι προτάσεις των μαθητών προέκυψαν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus+ με θέμα “SlowingDown… fastFashion”, και τη μαθησιακή κινητικότητα που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 σε σχολείο στην πόλη Uelzen στην βόρεια Γερμανία (BBS1- BerufsbildendenSchulen 1 Uelzen). Στόχος του προγράμματος ήταν να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές για τις επιπτώσεις της μόδας στο περιβάλλον και την κοινωνία, και να τους κινητοποιήσει να αναζητήσουν λύσεις για την προστασία του πλανήτη και την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης.Μέσα από το πρόγραμμα οι μαθητές αισθάνθηκαν την ανάγκη να λειτουργήσουν ωςπρεσβευτές θετικής αλλαγής στάσεων και συνηθειών και με τη σειρά τους να συμβάλουν στην ανάπτυξηδράσεων διαχείρισης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων.
Αναλυτικά, οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους μαθητές και συζητήθηκαν έχουν ως εξής:
• Τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης για τα ρούχα, ώστε να επεκταθεί ο κύκλος ζωής των ενδυμάτων και να παραχθούν νέα προϊόντα από ανακυκλωμένα υλικά.
• Συνεργασία με κοινωνικούς φορείς, όπως εκκλησίες, σύλλογοι πολυτέκνων, δομές αστέγων, κλπ, για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
• Διοργάνωση εκδηλώσεων δωρεάς ή ανταλλαγών ενδυμάτων που δεν χρειάζονται πια οι ιδιοκτήτες τους, για την προώθηση μιας κουλτούρας επαναχρησιμοποίησης.
• Συγκέντρωση ενδυμάτων για αποστολή σε αναπτυσσόμενες ή λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε περιοχές που τελούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής.
• Ευαισθητοποίηση της κοινότητας για τη σημασία της υπεύθυνης κατανάλωσης, με τη διανομή φυλλαδίων, την ανάρτηση αφισών, την προβολή βίντεο ή την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων, που θα ενημερώνουν τους ανθρώπους για τις επιπτώσεις της μόδας στο περιβάλλον και την κοινωνία, και θα τους καλούν να υιοθετήσουν πιο βιώσιμες επιλογές.
• Συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για την μεταποίηση μεταχειρισμένων ενδυμάτων, την επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας, που θα οδηγούσε στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
• Θέσπιση κανονισμών για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων και επιβολή κυρώσεων/προστίμων για ακατάλληλη απόρριψη.
• Δημιουργία Ιματιοθήκης όπου οι δημότες θα μπορούν να παραδίδουν ρούχα και ζεύγη υποδημάτων που είναι σε πολύ καλή κατάσταση και τα οποία εν συνεχεία θα προσφέρονται στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
• Αναζήτηση επιδοτήσεων για επιχειρήσεις ανακύκλωσης.
Ο Δήμαρχος της πόλης μας, μας υποδέχτηκε εγκάρδια και έδειξε ενδιαφέρον για τις προτάσεις μας. Μας άκουσε με προσοχή και μας έθεσε ερωτήσεις για το πρόγραμμα Erasmus+ και τις δράσεις που έχουμε υλοποιήσει. Μας μίλησε επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει ο δήμος για την προώθηση της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας, όπως η εγκατάσταση ξεχωριστών κάδων ανακύκλωσης για οργανικά υλικά, η ανακύκλωση τεσσάρων ρευμάτων, καθώς επίσης και για νέα σχέδια δράσεων που αφορούν την εφαρμογή ενός πιο σύγχρονου μοντέλουδιαχείρισης απορριμμάτων. Έδωσε έμφασηστον ρόλο που μπορεί και πρέπει η νέα γενιά να διαδραματίσει προς αυτή τηνκατεύθυνση.Τέλος, δεν έκρυψε την εκτίμηση και την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία μας και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της πόλης μας.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης και τον κύριο Δήμαρχο προσωπικά για την στήριξή του και τον τρόπο με τον οποίο αγκάλιασε την πρωτοβουλία των μαθητών μας.
1ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου