Aπό την 1η Μαρτίου 2025 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση, επισημαίνεται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας.
Εκτός της διαδικασίας επέκτασης της Ψηφιακής Κάρτας, παραμένουν -επί του παρόντος -οι τομείς των Μεταφορών και των Υπηρεσιών, που θα ενταχθούν από το νέο έτος στο σύστημα καταγραφής του χρόνου εργασίας.
Στην υπουργική απόφαση που δόθηκε στη δημοσιότητα, επισημαίνεται ότι το μέτρο επεκτείνεται σε ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ, χώρους εστίασης , καφενεία και εστιατόρια.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το λιανεμπόριο εντάχθηκαν στην καθημερινή καταγραφή του ωραρίου απασχόλησης, 47.500 επιχειρήσεις, ενώ άλλες 25.300 προστέθηκαν από τη βιομηχανία. Συνολικά, μόνο από αυτούς τους δύο κλάδους αυξήθηκαν κατά 450.000 οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση Ψηφιακής Κάρτας.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2022, η διαδικασία ξεκίνησε με την ένταξη 34 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλων 18 supermarket, με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Σειρά πήραν τον Φεβρουάριο του 2023 οι 119 επιχειρήσεις από τον τομέα των ασφαλιστικών εταιριών και οι 567 εταιρίες security.
Δύο μήνες αργότερα προστέθηκαν άλλες 14 ΔΕΚΟ.
Συνολικά, στην α’ φάση εφαρμογής του μέτρου εντάχθηκαν υπό καθεστώς Ψηφιακής Κάρτας 150.000 εργαζόμενοι, για να φτάσουν στους 750.000 με την προσθήκη του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας και συνολικά τις 73.000 επιχειρήσεις.
Μαζί με τουρισμό και εστίαση, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 εκατ. οι εργαζόμενοι που θα βρίσκονται σε αυτό το μοντέλο καταγραφής του ωραρίου, δηλαδή τουλάχιστον το 50% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα.