Είναι γνωστή και άναρχη η παράνομη ή παράτυπη τοποθέτηση διαφόρων τύπων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους εδώ και πολλά χρόνια στο Αγρίνιο και παρότι η δημοτική αρχή φαινόταν αποφασισμένη να πατάξει το φαινόμενο τα τελευταία χρόνια, αντιθέτως πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων, με πρόστιμα επιλεκτικά, πεζοδρόμια να ενσωματώνονται σε καταστήματα και πολίτες να διαμαρτύρονται.
Το πρόβλημα εντοπίζει και η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ.
«Το Αγρίνιο πρέπει επιτέλους να αποδοθεί στους δημότες του, ώστε να μπορούν να ζήσουν την καθημερινότητα του και να απολαύσουν τις υποδομές του. Πρέπει να αποδοθεί μια σύγχρονη πόλη που όμως ξέρει να αναδεικνύει τα ισχυρά «χαρτιά» της, να σέβεται τους πολίτες της και ταυτόχρονα να πείσει τους πολίτες να σέβονται την πόλη τους. Το Αγρίνιο πρέπει να αποκτήσει, έστω και τώρα «συλλογική μνήμη» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΤΕΕ Αιτωλ/νίας εργασία με θέμα τις «προδιαγραφές ομοιογένειας και παρεμβάσεων κοινόχρηστων χώρων αστικού ιστού Δήμου Αγρινίου» και παρουσιάστηκε πρόσφατα στο δημοτικό συμβούλιο.
Από την επιτόπια αυτοψία που διενήργησε η ομάδα εργασίας διαπίστωσε άναρχη και παράνομη ή παράτυπη τοποθέτηση διαφόρων τύπων κατασκευών σε κοινόχρηστους χώρους προς εξυπηρέτηση εμπορικών καταστημάτων και κυρίως καταστημάτων εστίασης, όπως ομπρέλες κάθε χρωματισμού και διάστασης, πέργκολες κάθε μορφής με τέντες διαφανείς ή τεντόπανα, κατασκευές παταριών επί εδάφους με διαστάσεις αυθαίρετες ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Οι ίδιες κατασκευές τον χειμώνα, με τις κατάλληλες προσθήκες, μετατρέπονται σεπαράνομους κλειστούς χώρους επικίνδυνους για την υγεία των ατόμων που φιλοξενούν αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών γενικότερα, αφού επιτρέπεται αυθαίρετα το κάπνισμα και η θέρμανση γίνεται με σόμπες υγραερίου (μανιτάρια)χωρίς την απαραίτητη έγκριση της πυροσβεστικής αλλά και χωρίς την παραμικρήπρόληψη ενεργητικής ή παθητικής πυρασφάλειας.
– το ίδιο σκηνικό να επαναλαμβάνεται σε παρόδιες αλλά και σεεσωτερικές στοές, οι οποίες πλέον δεν είναι προσπελάσιμες από πεζούς, όπως οΚτιριοδομικός Κανονισμός αλλά και ο Κανονισμός Κοινοχρήστων χώρων του ΔήμουΑγρινίου προβλέπει (Απόφαση του Δ.Σ. του Δ. Αγρινίου, υπ’ αριθμ. 214/2015) και γι’αυτό άλλωστε τον λόγο προβλέφθηκαν από τον Νομοθέτη.
– αυθαίρετη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και τεντών σεπεζοδρόμους που δεν έχουν το αναγκαίο, από τον κανονισμό – πλάτος ώστε να δεχτούνοποιαδήποτε κατασκευή ή εξοπλισμό.
-Διαπιστώσαμε αυθαίρετη και άναρχη εξάπλωση υπεράριθμων τραπεζοκαθισμάτων και κατασκευών σε πλατείες και πεζοδρόμους, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, καθ’ υπέρβαση της Απόφασης του Δ.Σ. του Δ. Αγρινίου, υπ’ αριθμ. 3/2020, άρθρο 2,παρ.2.4.12 και άρθρο 5.
– παρατυπίες στην παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων και στις επιτρεπόμενες διαστάσεις κατάληψης αυτών, από τον ίδιο τον Δήμο.Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι πολίτες να μην μπορούν ουσιαστικά να απολαύσουν τιςπαροχές της πόλης, να μην μπορούν να προσπελάσουν πεζοί ή με καροτσάκια (αναπηρικά ήπαιδικά) τους πεζόδρομους της πόλης, να μην μπορούν να στεγαστούν προσωρινά για ναπροφυλαχτούν από την έντονη ζέστη ή τη βροχή στις παρόδιες στοές, να μην μπορούν ναδιασχίσουν σε ευθεία γραμμή όλα αυτά που ουσιαστικά κατασκευάστηκαν «γι’ αυτούς» ή παραχωρήθηκαν «σε αυτούς»