Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι μεγάλος και άμεσος. Kαι το τραγικό είναι ότι από το 2005 περίπου που ξεκίνησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα δεν έγινε το παραμικρό. Η νυν Περιφερειακή αρχή πήρε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση μελετών για την κατάσταση που βρίσκονται τα γεφύρια του Αιτωλικού αλλά και προτάσεων για την αποκατάσταση τους.
Ειδικότερα πάρθηκε απόφαση να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών διερεύνησης της υπάρχουσας κατάστασης και φέρουσας ικανότητας των ανατολικών γεφυριών του Αιτωλικού και η σύνταξη προτάσεων για την προστασία, την αποκατάσταση και την ενδεχόμενη συνέχιση της χρήσης τους, ως κύριος οδικός άξονας επικοινωνίας του Αιτωλικού με την στεριά. Το κόστος της μελέτης είναι 90.000 ευρώ.
Όμως χρειάστηκαν περίπου 7 μήνες για να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Τα γεφύρια έχουν υποστεί πολλές βλάβες λόγω της μόνιμης και αδιάκοπης, παρ’ όλες τις απαγορεύσεις, διέλευσης οχημάτων πολύ μεγάλου βάρους, λόγω φυσικής φθοράς από τη θάλασσα, το προβληματικό υπόβαθρο θεμελίωσής τους και την παλαιότητα τους.
Ως εκ τούτου κρίνεται επιτακτική η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών Διερεύνησης Υπάρχουσας Κατάστασης και Αποτίμησης Φέρουσας Ικανότητάς των Ανατολικών Γεφυριών του Αιτωλικού και η σύνταξη προτάσεων για την προστασία, την αποκατάστασή και την ενδεχόμενη συνέχιση της χρήσης τους ως κύριος οδικός άξονας επικοινωνίας του Αιτωλικού με τη στεριά.
Οι προτάσεις που θα προκύψουν από τις μελέτες αυτές θα τεθούν υπό την κρίση και την προέγκριση, των Αρμοδίων Αρχών του ΥΠ.ΠΟ.Α ούτως ώστε να καταστεί σαφές εάν αυτές δύναται να ωριμάσουν σε επίπεδο μελετών εφαρμογής για την εν συνεχεία κατασκευή έργου.
Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Κώστας Λύρος απέστειλε σχετική επιστολή τόσο προς το Υπουργείο,, όσο και προς όλους τους εμπλεκόμενους στην οποία αναφέρει μεταξύ αλλων