Άλλαξε ο χάρτης για τον κορονοϊό στην Ελλάδα με νέες περιοχές να ανεβαίνουν επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα το ECDC κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, τόσο για την χώρα, όσο και για την Ευρώπη, καθώς η πανδημία αναζωπυρώνεται ενόψει του χειμώνα.
Πιο αναλυτικά, ο ελληνικός επιδημιολογικός χάρτης κατατάσει στο «βαθύ κόκκινο» πέντε νέες περιοχές, ύστερα από σχετική εισήγηση των ειδικών στις 17 Νοεμβρίου, όπου έγινε δεκτή.
Έτσι, στο επίπεδο πέντε βρίσκονται οι εξής περιοχές:
– Θεσπρωτία
– Ρέθυμνο
– Άρτα
– Λακωνία
– Κόρινθος
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χαμηλοί ρυθμοί εμβολιασμού, το κλίμα χαλάρωσης, η μετάλλαξη Δέλτα και η πτώση της θερμοκρασίας που αυξάνει την κινητικότητα σε κλειστούς χώρους, καθιστά αναγκαία την αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη.
Παράλληλα, κλίμα ανησυχίας επικρατεί και στην Ευρώπη, η οποία παρά την σχετική χαλάρωση που έδειξε το καλοκαίρι, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει μια νέα άνοδο κρουσμάτων.
Το ECDC μπορεί να είχε τόσο καιρό στο «βαθύ κόκκινο» μόνο την Ελλάδα, τις Βαλτικές χώρες και την Ρουμανία, όμως πλέον βάζει και ένα μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου.
Έτσι, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Κροατία, Σλοβακία, Τσεχία και Ουγγαρία είναι στο «βαθύ κόκκινο».
Μάλιστα, σε Αυστρία και Γερμανία μπαίνουν σε εφαρμογή σκληρά μέτρα, καθώς τα νοσοκομεία γεμίζουν συνέχεια και οι εμβολιασμοί έχουν «βαλτώσει».
Χαρακτηριστικά, η Αυστρία έχει βάλει σε lockdown τους ανεμβολίαστους, ενώ συγκρότησε επιτροπή διαλογής ασθενών για τις ΜΕΘ, επιβεβαιώνοντας τα πιο εφιαλτικά σενάρια. Παράλληλα, η Γερμανία επιτρέπει την είσοδο των ανεμβολίαστων στα ΜΜΜ μόνο με αρνητικό rapid test.
Σύμφωνα με το ECDC και τους εβδομαδιαίους χάρτες που δημοσιεύει, η Ευρώπη αρχίζει να «λυγίζει» ξανά από τον κορονοϊό.
Παράλληλα, τα περισσότερα τεστ διενεργούνται στις χώρες που σαρώνουν τα κρούσματα, όπως και η Ελλάδα, ενώ με εξαίρεση τον Νότο, τα υπόλοιπα κράτη έχουν θετικότητα ίση ή πάνω από το 4%!
Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία -για την Ισπανία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία-, όπου η θετικότητα είναι κάτω από το 3,9%.
Ακολουθεί ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε στις 18/11:
-Κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για 14 ημέρες (ECDC)
-Ποσοστά τεστ ανά 100.000 κατοίκους (ECDC)
-Ποσοστά θετικότητας (ECDC)
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Σημειώνεται, πως την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 7.317 νέα κρούσματα, 63 θανάτους από κορονοϊό και 556 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.317, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 861.117 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 103 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.879 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.075 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 556 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 459 (82.55%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 97 (17.45%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.430 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή -10.55%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 420 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)».