Του Γιώργου Λαμπίρη
Τον δρόμο του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει λάβει η διεκδίκηση του ονόματος “Αφρίνα” μετά από προσφυγή της εταιρείας Τρικαλινός, η οποία εκτός από αυγοτάραχο και συναφή προϊόντα, παράγει και συσκευάζει ανθό αλατιού υπό τη συγκεκριμένη ονομασία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το Capital.gr.
Η Αφρίνα είναι ένας τύπος θαλασσινού αλατιού που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου. Αποτελείται από λευκούς και εύθρυπτους κρυστάλλους χλωριούχου νατρίου που σχηματίζονται στην επιφάνεια της άλμης των αλοπηγίων, με όψη ανάλαφρη, είναι λιγότερο αλμυρή από το αλάτι, ελαφρώς πικρή λόγω της αυξημένης ποσότητας μαγνησίου και ενδείκνυται η χρήση της σε ωμά ή ψητά φαγητά ή ακόμη και σε γλυκά.
Τρικαλινός: Είχαμε κατοχυρώσει επί πολλά χρόνια την ονομασία
Σε επικοινωνία που είχαμε με την Τρικαλινός και τον επικεφαλής της, Ζαφείρη Τρικαλινό, επισημαίνει ότι “η εταιρεία μας πριν από πολλά χρόνια είχε κατοχυρώσει το όνομα Αφρίνα για τα προϊόντα της, μεταξύ των οποίων και το αλάτι. Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε η δεκαετία που ορίζει ο νόμος για το χρονικό διάστημα ισχύος της κατοχύρωσης ενός προϊόντος και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην εκ νέου κατοχύρωση του ονόματος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση”.
“Πριν ασχοληθεί η Τρικαλινός με την Αφρίνα, οι Ελληνικές Αλυκές δεν είχαν πουλήσει ούτε έναν κόκκο αλατιού. Ωστόσο, όταν ξεκίνησε η Τρικαλινός να ασχολείται με το προϊόν τα πράγματα άλλαξαν. Κατόπιν η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές κατέθεσε αίτηση αναγνώρισης του προϊόντος ως Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης”, συμπληρώνει ο ίδιος. Play Video
Η επίσημη αναγνώριση του προϊόντος ως ΠΓΕ που άνοιξε τον δρόμο για το Επικρατείας
Μήλον της έριδος αποτέλεσε η έγκριση του αιτήματος να καταχωρηθεί η ονομασία “Αφρίνα Μεσολογγίου” στη λίστα των προϊόντων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) το 2021. Η επιχείρηση Ελληνικές Αλυκές ΑΕ, με έδρα τον Δήμο της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου Αιτωλοακαρνανίας είχε προηγουμένως υποβάλλει σχετικό αίτημα καταχώρισης της ονομασίας “Αφρίνα” στο Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της ΕΕ ως Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).
“Εάν έρχονταν οι Ελληνικές Αλυκές και μας έλεγαν ότι θέλουν το όνομα Αφρίνα και προηγούνταν συνεννόηση για το θέμα αυτό, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό. Η ονομασία Αφρίνα δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της. Αντιθέτως, η διεθνής ονομασία που την κάνει αναγνωρίσιμη είναι ‘ανθός αλατιού’ (στα γαλλικά fleur de sel)”, συμπληρώνει ο κύριος Τρικαλινός.
Η Τρικαλινός μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει την αναίρεση της απόφασης αυτής. Προς το παρόν είναι άγνωστο πότε θα υπάρξει σχετική συνεδρίαση στο ΣτΕ και γνωμοδότηση του ανωτάτου δικαστηρίου για το θέμα.
Πάντως, σε παλαιότερη επικοινωνία που είχαμε με πηγές των Ελληνικών Αλυκών, ανέφεραν ότι το ζήτημα έχει ήδη λάβει τον δρόμο του καθότι η “Αφρίνα” έχει ήδη αναγνωριστεί ως προϊόν ΠΓΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επομένως δύσκολα θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση ως προς αυτό.
Ποια είναι η Ελληνικές Αλυκές
H εταιρεία Ελληνικές Αλυκές -θυγατρική του Υπερταμείου- αποτελεί τον εθνικό παραγωγό και προμηθευτή αλατιού της Ελλάδας, καθότι διαχειρίζεται τις αλυκές της χώρας μας. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας το 2022 ανήλθε στα 9 εκατ. ευρώ, με κέρδη προ φόρων 1,7 εκατ. ευρώ, ενώ και για το 2023 ο κύκλος εργασιών της κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα.
Για το προσεχές διάστημα έχει προγραμματίσει την υλοποίηση νέων επενδύσεων 8,5 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, γεγονός που θα φέρει καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος.