Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Την αίτηση ακύρωσης συνυπογράφουν 30 Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας καθώς και 9 νοσοκομειακοί γιατροί, μέσω του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου (ΟΕΝΓΕ).
«Συνεχίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα ενάντια στην κυβερνητική αθλιότητα των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, ενάντια στον τιμοκατάλογο της ντροπής, ενάντια στην απογείωση της εμπορευματικής λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια των δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε οίκους εμπορίου που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο την ώρα της αρρώστιας και μετατρέπουν την σχέση γιατρού – ασθενούς σε απλή εμπορική συναλλαγή», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.
Επιχειρηματολογώντας στην αίτηση ακύρωσης κατά της ΚΥΑ, η ΟΕΝΓΕ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
- Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ ωθούνται να εμπορεύονται την υγεία και για ίδιον όφελος, με συνεργούς ιατρούς κλάδου ΕΣΥ.
- Η απόκτηση ίδιων πόρων, με τους οποίους, μάλιστα, θα αποζημιώνονται οι πρόσθετες εφημερίες (παρ. 118 του άρθρου 45 Ν. 3205/2003).
- Η μείωση, δια της απόκτησης ιδίων πόρων, της χρηματοδότησης των νοσοκομείων ΕΣΥ από το υπουργείο Υγείας και, τελικά, από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Η ώθηση των ιατρών κλάδου ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικώς την ιατρική και με πελάτη τον ασθενή να ενισχύσουν το εισόδημά τους.
- Η μεταχείριση των ασθενών ανάλογα με το εισόδημά τους. Οι έχοντες να πληρώσουν λαμβάνουν εγκαίρως τις αναγκαίες για την υγεία τους ιατρικές υπηρεσίες, οι μη έχοντες στην αναμονή.
Η νόθευση, αν όχι ακύρωση, του σκοπού των ασφαλιστικών εισφορών, που αναγκαστικά παρακρατούνται από τις αποδοχές των εργαζομένων, για να έχουν και προστασία της υγείας τους, αφού όσοι έχουν οικονομική ευχέρεια προηγούνται, αν και πλήρωσαν ασφαλιστικές εισφορές και οι μη έχοντες οικονομική δυνατότητα.
Οι γιατροί χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματική» την εξουσιοδοτική διάταξη στην οποία εδράζεται η ΚΥΑ και ως εκ τούτου προσφεύγουν στο ανώτατο όργανο της Δικαιοσύνης για την ακύρωσή της.