Αγαπητοί συνδημότες,
Τα όσα ζήσαμε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, της 12/3/2021 είναι κάτι που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας το ταχύτερο.
Αν ασχοληθούμε με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά του δημάρχου, απλώς θα ευτελίσουμε ακόμη περισσότερο τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, για το λόγο αυτό θα αναφερθούμε μόνο στα πραγματικά γεγονότα.
- Η Ενεργειακή Κοινότητα του δήμου στήθηκε με λάθος τρόπο. Αντί για έναν, έχει δύο διαφορετικούς παρόχους ρεύματος πράγμα που απαγορεύεται εκ του νόμου. Έτσι με την ίδρυσή της, ακύρωνε τον σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, μη μπορώντας να λειτουργήσει.
Όταν αντιληφθήκαμε το τι έγινε, ενημερώσαμε άμεσα την δημοτική αρχή και της υποδείξαμε ότι η μόνη λύση είναι, η ΔΕΥΑΜ να κινηθεί ανεξάρτητα από την ΕΚΟΙΝ του δήμου, δημιουργώντας το δικό της φωτοβολταϊκό πάρκο.
Μετά από τις υποδείξεις μας, ο δήμος ευτυχώς κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά δυστυχώς δεν έκανε το επόμενο αυτονόητο βήμα που ήταν η ρύθμιση των οφειλών σε ΔΕΗ και Voltera.
- Όλοι συμφωνούμε ότι η ΔΕΥΑΜ θα πρέπει να καταθέσει φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», αν και με τις συνηθισμένες καθυστερήσεις του δήμου πιθανότατα και αυτή η ευκαιρία θα χαθεί, όπως τόσες άλλες. Ας ελπίσουμε ότι θα δοθεί κάποια παράταση και ορισμένοι θα βάλουν μυαλό ώστε να προλάβουν.
Η είσοδός μας στον «Αντ. Τρίτση» είναι ανεξάρτητη από το που θα γίνει το έργο. Εκείνο που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι, από πού τεκμαίρεται ότι η αντιπολίτευση δεν θέλει την ένταξη στο πρόγραμμα! Το συμπέρασμα είναι αυθαίρετο γιατί έτσι βολεύει τον δήμαρχο.
- Η πραγματική διαφορά μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης, βρίσκεται στο ότι ο δήμος θέλει το Φ/Β πάρκο της ΔΕΥΑΜ σε κάποιο αγρόκτημα των Οινιαδών, ενώ η αντιπολίτευση θέλει την ένταξή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας.
Ας δούμε λοιπόν τις διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων.
- Η πρόταση του δήμου έχει τα εξής προβλήματα:
- Σύμφωνα με τον νόμο, απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία του Φ/Β πάρκου, είναι η ύπαρξη συμφωνίας με τους προμηθευτές ενέργειας. Δεν πρέπει να υπάρχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αν υπάρχουν, πρέπει να έχουν ρυθμιστεί. Σε αυτόν τον τομέα η δημοτική αρχή δεν έκανε για μήνες τίποτα, ενώ ήταν το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει.
Τα χρήματα που θα χρειάζονταν για τις ρυθμίσεις μπορούσαν να τα πάρουν μέσω προγράμματος επιχορήγησης προς τις ΔΕΥΑ. Τους υποδείξαμε το πρόγραμμα, πήραν την απόφαση να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης για 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά δυστυχώς με μεγάλη καθυστέρηση, όπως κάνουν πάντα και τους απέρριψαν .
Η ρύθμιση και με τους δύο παρόχους επιβάλλεται να γίνει άμεσα, όσο προλαβαίνουν ακόμα, διότι οι πάροχοι ρεύματος, έχουν ενταχθεί στον ίδιο νόμο που βρίσκονται και οι τράπεζες όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια.
Έτσι δίνεται το δικαίωμα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις να πωλούνται στο 10 με 15% τις αξίας τους, σε εταιρίες επενδύσεων υψηλού ρίσκου (Hedge funds), οι οποίες δεν ξέρεις κανείς που έχουν έδρα, δεν κάνουν ρυθμίσεις , απαιτούν την πληρωμή της υποχρέωσης εφάπαξ και αν δεν το κάνεις, δεσμεύουν τους λογαριασμούς του δήμου.
- Το αγροτεμάχιο που προτείνει ο δήμος για την εγκατάσταση του Φ/Β , είναι μακριά από το ήδη κορεσμένο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ και μακριά από το δίκτυο υψηλής τάσης . Αυτό σημαίνει ότι το κόστος σύνδεσης των μερικών εκατομμυρίων ευρώ, καθιστά το έργο τελείως ασύμφορο και αυξάνει σε απαγορευτικό βαθμό τον δανεισμό του δήμου, άρα πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί. Αρκεί να αναφερθεί ότι το ένα χιλιόμετρο δικτύου σύνδεσης με την υψηλή τάση, στοιχίζει 1 εκατομμύριο ευρώ ! η δε απόσταση υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα! Και τα χρήματα πληρώνονται εφάπαξ.
- Δεν υπάρχει μελέτη του έργου, τεχνικοοικονομική μελέτη, μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, μελέτη βιωσιμότητας κλπ. ώστε να προχωρήσει το έργο και να ενταχθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 31/3 και ας ελπίσουμε να πάρει κάποια παράταση.
- Το αγροτεμάχιο που επιλέχθηκε για να γίνει το έργο, έχει μικρότερο από το απαιτούμενο εμβαδόν, με αποτέλεσμα αν το φ/Β γίνει εκεί, θα είναι δυναμικότητος 4MW, ενώ οι ανάγκες τις ΔΕΥΑΜ απαιτούν 5,5 MW.
Η πρόταση της αντιπολίτευσης για εγκατάσταση της ΔΕΥΑΜ στον χώρο της ΕΚΟΙΝ της Περιφέρειας έχει τα εξής πλεονεκτήματα:
- Πρέπει να γίνουν και σε αυτή την περίπτωση οι ρυθμίσεις με τους παρόχους και η ΔΕΥΑΜ να αλλάξει πάροχο και να επανέλθει στην ΔΕΗ, ώστε όλοι να έχουν τον ίδιο πάροχο. Ακόμη και αν χρειασθεί κάποιο δάνειο για να γίνουν οι ρυθμίσεις, αφού έχασαν την επιδότηση, θα αποσβεσθεί σύντομα μέσα από την λειτουργία του έργου και δεν θα επιβαρύνει σημαντικά τον δήμο.
- Κόστος διασύνδεσης επί της ουσίας δεν υπάρχει, διότι η γραμμή υψηλής τάσης απέχει μόνο 850 μέτρα από την εγκατάσταση της περιφέρειας, άρα υπάρχει ένα όφελος εκατομμυρίων για την ΔΕΥΑΜ.
- Τις κάθε είδους μελέτες, τις έχει αναλάβει η περιφέρεια και η ΔΕΥΑΜ δεν πρόκειται να ασχοληθεί απολύτως με τίποτα και αν χρειασθεί μπορεί να μπει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του έργου της Περιφέρειας.
- Μπορεί να αυξήσει την έκταση του Φ/Β της και να καλύψει κατά 100% τις ανάγκες της ανεβάζοντας την απόδοση του συστήματος στα 5,5 MW.
- Ότι ισχύει για την εισδοχή της ΔΕΥΑΜ στην Ενεργειακή Κοινότητα της Περιφέρειας , ισχύει και για τον δήμο και για τα νομικά του πρόσωπα, που είναι μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας του δήμου.
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση και όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, μάλλον έχει ιδιοτελείς σκοπούς.
Ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι η Περιφέρεια δεν μας θέλει είναι μια αστεία δικαιολογία.
Η Περιφέρεια ορθά δήλωσε ότι προϋπόθεση για να μπούμε στο έργο της, είναι να ρυθμίσουμε τους παρόχους και να επανέλθουμε στην ΔΕΗ, ώστε να έχουμε τον ίδιο πάροχο με τα υπόλοιπα μέλη.
Δυστυχώς ο δήμαρχος αντί να προσπαθεί να επιλύει προβλήματα του δήμου, αναλίσκεται με το να ανοίγει μέτωπα αντιπαράθεσης προς πάσα κατεύθυνση. Μέτωπα με την Περιφέρεια, με βουλευτές και υπουργούς, με την αντιπολίτευση, με τα ΤΟΕΒ, με τις τοπικές κοινότητες, με τους εργαζόμενους κοκ.
Αλήθεια με τέτοιες πολιτικές, πως φαντάζεστε στην δημοτική αρχή, ότι μπορείτε να κυβερνήσετε τον δήμο και να λύσετε τα προβλήματά του!
Δημοτική παράταξη «Συμμαχία για το μέλλον»
Το Γραφείο Τύπου
Μεσολόγγι 13/3/2021