Με σμιλεμένη πάνω της μεγάλη Ιστορία, η Στερεά Ελλάδα έχει να μας πει πολλά και σε ό,τι αφορά τη μάχη της κάλπης. Ορισμένα από αυτά θα δούμε σήμερα, καθώς πρόκειται για μεγάλο γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις, συν δύο, συν μία εκλογικές περιφέρειες.
Εστιάζουμε στις πρώτες εξ αυτών, αφού Ευρυτανία και Φωκίδα τις είδαμε ενώ η μικρή σε έκταση αλλά τεράστια ως προς το εκλογικό της σώμα, Αττική, εύλογα θα έχει μόνη την τιμητική της.
Βάσει του σεναρίου πως στην προσεχή αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής οδεύουμε προς επτακομματική Βουλή και το οποίο βασίζεται στον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, φαίνεται πως θα έχουμε συγκριτικά με την αναμέτρηση του 2019, αλλά και με το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, αλλαγές και ανακατατάξεις σε πολλά επίπεδα.
Στην περιφέρεια της Αιτωλοακαρνανίας το σενάριο αφορά την απώλεια μιας έδρας από τον ΣΥΡΙΖΑ που πηγαίνει στη Ν.Δ., παρά τη μικρή μείωση των «γαλάζιων» ποσοστών (από 40,95% τo 2019, σε 39,48%). Ετσι, μένει εκτός ο Γρ. Θεοδωράκης, που εκλεγόταν για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και στη θέση του επανεκλέγεται ο Σπ. Λιβανός. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την έδρα του, η οποία όμως περνάει στη νέα βουλευτή Χριστίνα Σταράκα, αφήνοντας εκτός Βουλής τον πρώην βουλευτή Δημ. Κωνσταντόπουλο. Σταθερό και το ΚΚΕ με τη μία έδρα και επανεκλογή του Ν. Παπαναστάση. Πέραν τούτων και σε ό,τι αφορά τον χώρο «δεξιά της Δεξιάς», σημειώνεται η ανάδειξη της Νίκης σε πέμπτη δύναμη με ποσοστό 3,03% (στις εκλογές του 2019 τη θέση αυτή είχε πάρει η Χρυσή Αυγή με 2,74%) και έτσι βρέθηκε πάνω από την Ελλ. Λύση, αν και το κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου κατέγραψε κέρδη, ανεβαίνοντας από το 1,69% στο 2,51%.
Στη Βοιωτία παρέμεινε μεν ίδια η κατανομή εδρών, αλλά εκεί η Ν.Δ. «έπαθε» ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας: αντί του Ανδρέα Κουτσούμπα εκλέγεται για πρώτη φορά ως πρώτος σε ψήφους ο Ελ. Κτιστάκης. Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επανεκλέγονται αντιστοίχως οι Παναγιού Πούλου και Γ. Μουλκιώτης.
Στην Εύβοια, η οποία εκπροσωπείται από έξι έδρες στην εθνική αντιπροσωπεία, αλλαγές δεν υπάρχουν, εκτός από την τελευταία εξ αυτών. Ειδικότερα, η Ν.Δ. διατηρεί τις δύο έδρες της 21ης Μαΐου (είχε τρεις το 2019), εκλέγοντας τους Αθ. Ζεμπίλη και Συμεών Κεδίκογλου του Βασιλείου, ο ΣΥΡΙΖΑ τη μία έδρα που κρατάει ο Συμεών Κεδίκογλου του Αγγέλου, το ΠΑΣΟΚ (το οποίο διπλασίασε τα ποσοστά του και απέχει μόλις τρεις μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέρρευσε από το 34,91% στο 18,85%) εκλέγει την Αικατερίνη Καζάνη, ενώ με το ΚΚΕ επανεκλέγεται ο Γ. Μαρίνος. Η έκτη έδρα της περιφέρειας αλλάζει χέρια και φαίνεται να πηγαίνει από την Ελληνική Λύση (στις κάλπες της απλής αναλογικής εκλεγόταν ο Β. Αρμόνης) στην Πλεύση Ελευθερίας. Στον εκεί συνδυασμό του κόμματος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, επικεφαλής είναι η ίδια. Ωστόσο, αν επιλέξει να μην κρατήσει την έδρα, τότε αυτή θα περάσει στον μελισσοκόμο Αλεξ. Δρακούλη, που τοποθετήθηκε στη θέση της πρώτης σε ψήφους στις 21.5 Μαρίας Σταράντζη. Είναι μία από τις περιπτώσεις στις οποίες η κ. Κωνσταντοπούλου προέβη σε αλλαγές, προκαλώντας, ως γνωστόν, έντονες διαμαρτυρίες στο κόμμα.
Στη Φθιώτιδα η Ν.Δ. ανακτά σε μεγάλο βαθμό την ισχύ της σε έδρες (το 2019 είχε τέσσερις, αλλά στις κάλπες της απλής μόνο μία), με τα προγνωστικά να κάνουν τώρα λόγο για αύξηση κατά δύο (επανεκλέγονται Ι. Οικονόμου και Γ. Κοτρωνιάς) εις βάρος, όμως, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Τα δύο αυτά κόμματα, ενώ το 2019 δεν είχαν έδρα σε αυτή την περιφέρεια, τη νύχτα της 21ης Μαΐου χαμογελούσαν, βλέποντας να αποκτούν από μία. Με το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, εκλεγόταν για πρώτη φορά μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας ο Ν. Τσώνης.
kathimerini.gr